1, SÄTT på vatten till pastan i en stor kastrull .
måndag 8 juli 2024
BROCCOLISÅS MED ÄDELOST TILL PASTA . 4 PORT .
1, SÄTT på vatten till pastan i en stor kastrull .
lördag 6 juli 2024
1 PERSON , KYCKLINGGRYTA MED WOKADE GRÖNSAKER . MIDDAG .,
HEJSAN !
DET HÄR VILL JAG BJUDA PÅ IDAG .
DET ÄR SÅ GOTT !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 tsk currypasta
1 tsk, skinnfri , strimlad kycklingfile'
1/2 påse wokgrönsaker, ca 150 g
1 dl kycklingbuljong
1 tsk flytande honung
1 tsk citronsaft
1 tsk soja
1 pressad vitlöksklyfta
maizenaredning
TILLBEHÖR :
3 dl kokt ris .
SÅ HÄR GÖR DU :
FRÄS currypastan i lite olja ett ögonblick
och tillsätt den strimlade kycklingfile'n
samt grönsakerna .
STEK på hög värme ett par minuter tills
köttet är genomstekt .
Tillsätt hönsbuljong, honung, citronsaft,
soja och vitlök .
Red med maizena och servera tillsammans
med riset .
LYCKA TILL !
och
SMAKLIG MÅLTID !
fredag 5 juli 2024
LUNCH 1 PERSON , GRATINERAD SKINKFYLLD PAPRIKA .
HEJSAN !
NU VAR DET ETT TAG SEN JAG VAR HÄR ,
MEN ...... .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl purjolök i tunna skivor
1 grovt riven morot
1 tsk olja
1 dl krossade tomater
30 g strimlad skinka
2 tsk chilisås
salt , och peppar
1 paprika
25 g mager riven ost
SÅ HÄR GÖR DU :
FRÄS upp purjolök och riven morot i oljan .
Tillsätt de krossade tomaterna , skinka och chilisås
och låt blandningen småkoka på svag värme i ca 5 min.
DELA paprikan, ta bort det vita och kärnorna ,
fördela skinkblandningen i de 2 paprikahalvorna .
STRÖ över riven ost och gratinera i ugn i 225 grader ca 5 min.
LYCKA TILL och
SMAKLIG MÅLTID !
torsdag 27 juni 2024
SOMMARTÅRTA MED BÄR , 8 - 10 BITAR .
HEJSAN !
En knaprig chokladbotten som inte behöver gräddas i ugn ,
fylls med vispad grädde eller glass och garneras med med
sommarens färska bär .
HÄR ÄR RECEPTET :
PAJSKAL , 12 krossade digestive - kex ca 3 1/2 dl
100 g smör
100 g mörk choklad
FYLLNING
2 - 3 dl vispad grädde
GARNERING
jordgubbar , hallon, blåbär, eller hjortron .
SÅ HÄR GÖR DU :
1, KROSSA KEXEN i matberedaren .
Smält smör och choklad tillsammans i en skål
över en kastrull med sjudande vatten .
Blanda kex- krosset med chokladblandningen .
2, BRED ut smeten i botten och runt kanterna
med hjälp av en sked
med löstagbar kant.
Ställ in formen i kylen .
3, BRED vispad grädde över paj - bottnen
eller sked a över vaniljglass och garnera med
sommarens bär .
ALL LYCKA TILL !
PAJSKAL :
12 krossade digestivekex , ca 3 1/2 dl
100 g smör
FYLLNING :
2 - 3 dl vispad grädde
eller 1 liter vaniljglass
GARNERING :
jordgubbar, hallon, blåbär, eller hjortron
TIPS !
GRÄDDE eller VANILJGLASS
KAN BYTAS MOT VANILJVISP .
söndag 23 juni 2024
VILLE BARA SÄGA !
HEJSAN !
Maken har fått en allvarlig sjukdom ,
Stundom är han hemma , och stundom på sjukhus .
Därav min frånvaro , med recept !
jag lägger in recept lite då och då ,
men inte i samma takt som förut .
Så snart maken är bättre , skriver jag som vanligt .
TACK PÅ FÖRHAND , MAUD N.
lördag 15 juni 2024
LÅNGPANNEKYCKLING ,GÅR LIKA BRA TILL VARDAG SOM TILL HELG .4 PORT.
HEJSAN !
TILLAGNINGSTID : UNDER 45 MINUTER .
HÄR ÄR RECEPTET :
900 g fast potatis
2 rödlökar
2 msk olivolja
salt och peppar
4 kycklingklubbor
4 tomater
1 gul paprika
1 röd paprika
1/2 kruka oregano
2 tsk rökt paprikapulver
1/2 dl balsamvinäger
1 dl kycklingbuljong
( vatten och tärning eller fond)
SÅ HÄR GÖR DU :
1, SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER OCH
SÄTT IN EN LÅNGPANNA .
2, DELA POTATISEN , skala och skär löken
i klyftor, blanda det med hälften av olivoljan .
Krydda med salt och peppar .
Häll ut potatisen och löken på den förvärmda
plåten .
3, BRYN KYCKLINGEN i resten av olivoljan
i en stekpanna .
Krydda med salt och peppar och lägg dem sedan
på plåten . Stek allt mitt i ugnen först 20 minuter .
4, DELA tomaterna i halvor.
Dela, kärna ur och skär paprikorna i bitar .
5, LÄGG tomater , paprika och oregano
på plåten och krydda med paprikapulvret.
Ringla över vinägern och buljongen och
stek ytterligare ca 15 minuter .
6, SERVERA kycklingen, potatisen och
grönsakerna med buljongen från plåten .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
söndag 9 juni 2024
SOLMOGEN TOMATCHUTNEY ,
HEJSAN !
TOMATCHUTNEY, Är gott som tillbehör till kötträtter ,
eller på ett buffe' - bord .
Chutneyn blir godast om DU använder riktigt solmogna
tomater .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg tomater
1 gul lök
1/2 röd chilifrukt
rapsolja till stekning
3/4 dl vitvinsvinäger
1 dl ljusa russin
2 dl strösocker
2 tsk finriven färsk ingefära salt
SÅ HÄR GÖR DU :
1, SKÖLJ och skär tomaterna i bitar .
2, SKALA och hacka löken .
Kärna ur och finhacka chilin .
3, FRÄS lök och chili i en gryta med olja.
Löken och chilin ska bli mjuk och glansig .
4, TILLSÄTT tomater , vitvinsvinäger ,
ljusa russin och socker och låt tomatchutneyn
småkoka i ca 40 minuter . Rör om då och då .
5, SMAKA av med riven ingefära och salt.
Häll upp chutneyn på väl rengjorda glasburkar .
6, FÖRVARA chutneyn kallt .
TIPS !
ALLA sorters tomater går att använda
i chutneyn - små , stora eller biffiga ,
gröna , röda eller gula !
mm...så gott !
LYCKA TILL !