söndag 14 juli 2024

FISK I TOMATSÅS , 4 PORT .

 


                                 HEJSAN 1


DET HÄR ÄR JÄTTEGOTT !


VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 liten purjolök

1 grön paprika

1 burk krossade tomater,  400 g

1 fiskbuljongtärning

1 tsk timjan 

1/2 dl vatten

1 dl kräm fraiche

600 g fiskfile'

t ex sej eller hoki

1/2 tsk salt och 1/2 kryddmått vitpeppar

TILLBEHÖR :

ris eller kokt potatis 


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SKIVA , purjolöken och strimla paprikan .

Blanda alla ingredienser, UTOM  fisk,salt och 

peppar i en låg vid kastrull och koka upp .

Koka 5 minuter utan lock .

2,  TA BORT eventuella ben och skär fisken i bitar .

Salta och peppra  dem .

3,  LÄGG ner fisken i den varma såsen och sjud i 

5 minuter  under lock tills fisken är färdig .


 SNABB   och enkel  fiskrätt som DU gör medan 

riset kokar, eller potatisen .

SE  till att fiskfileerna är helt  benfria .


SMAKLIG  MÅLTID ,  LYCKA TILL !

torsdag 11 juli 2024

SALLAD MED GRATINERAD GETOST , 4 PORT . GÄRNA TILL LUNCH .

 


                 HEJSAN  !


HÄR ÄR RECEPTET :

3/4 dl nötter ,  t ex valnötter eller hasselnötter

4 skivor fransk getost  (che'vre)

4 skivor danskt rågbröd

1 påse blandade salladssorter,  150 g

DRESSING :

1 msk äppelcidervinäger

2 msk olivolja

2 krm salt

1 krm nymald svartpeppar


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  Sätt ugnen på 250 grader .

2,  Rosta nötterna i  torr stekpanna 

-  medelvarm .

3,  Gör i ordning salladen och fördela

i cirkel på tallrikarna.

4,  Lägg osten på brödskivorna och gratinera

mitt i ugnen ca 5 minuter , tills osten börjar 

få färg .

5,  Lägg upp på tallrikarna och ringla över 

dressing och strö över nötterna .


SMAKLIG MÅLTID

och  LYCKA TILL !


måndag 8 juli 2024

BROCCOLISÅS MED ÄDELOST TILL PASTA . 4 PORT .




                     HEJSAN  !

DET HÄR ÄR GOTT KAN NI TRO !


VARSÅGODA  !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g broccoli
1 bit  ädelost ,  140 g
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl lätt creme fraiche
eller  matlagningsgrädde
lite  nymald  svartpeppar 

TILLBEHÖR :
pasta 

SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SÄTT på vatten  till pastan i en stor kastrull .
2,   Koka broccolin  mjuk i lättsaltat vatten .
Ta upp och spara några små broccolibuketter
och  lite av kokvattnet .
3,  FINFÖRDELA  osten  i  matberedare , tillsätt
broccoli, vitlök ,creme fraiche och det sparade                     
kokvattnet till  lagom konsistens .
Smaka av med lite peppar  och  eventuellt  salt .
4,  GARNERA  med de sparade broccolibuketterna
och  SERVERA  till nykokt  pasta .

SMAKLIG MÅLTID  !

lördag 6 juli 2024

1 PERSON , KYCKLINGGRYTA MED WOKADE GRÖNSAKER . MIDDAG .,

 



                            HEJSAN !


DET  HÄR VILL JAG BJUDA PÅ IDAG .

DET ÄR SÅ GOTT !


HÄR ÄR RECEPTET :
1 tsk currypasta

1 tsk, skinnfri ,  strimlad kycklingfile'

1/2  påse wokgrönsaker, ca 150 g

1 dl kycklingbuljong

1 tsk flytande honung

1 tsk citronsaft

1 tsk soja

1 pressad vitlöksklyfta

maizenaredning

TILLBEHÖR :

3 dl kokt  ris .

SÅ HÄR GÖR DU :
FRÄS currypastan i lite olja ett ögonblick 

och tillsätt den strimlade kycklingfile'n

samt grönsakerna .

STEK på hög värme ett par minuter tills 

köttet är genomstekt .

Tillsätt hönsbuljong, honung, citronsaft,

soja och vitlök .

Red  med maizena och servera tillsammans 

med riset .


LYCKA TILL !

och

SMAKLIG MÅLTID !

fredag 5 juli 2024

LUNCH 1 PERSON , GRATINERAD SKINKFYLLD PAPRIKA .

 

                       HEJSAN  !


NU VAR DET ETT TAG SEN  JAG VAR HÄR ,

MEN  ......  .


HÄR ÄR RECEPTET :

1 dl  purjolök i tunna skivor

1 grovt riven morot

1 tsk olja

1 dl krossade tomater

30 g strimlad skinka

2 tsk chilisås

salt , och peppar

1 paprika

25 g mager riven ost


SÅ HÄR GÖR DU :
FRÄS upp purjolök och riven morot i oljan .

Tillsätt de krossade tomaterna , skinka och chilisås

och låt blandningen småkoka på svag värme i ca 5 min.

DELA  paprikan, ta bort det vita och kärnorna , 

fördela skinkblandningen i de 2 paprikahalvorna .

STRÖ  över riven ost och gratinera i ugn i 225 grader ca 5 min.

LYCKA TILL och 

SMAKLIG MÅLTID !

torsdag 27 juni 2024

SOMMARTÅRTA MED BÄR , 8 - 10 BITAR .

 

               HEJSAN !


En  knaprig chokladbotten som inte behöver gräddas i ugn ,

fylls med vispad grädde eller glass och garneras med med

sommarens färska bär .

HÄR ÄR RECEPTET :

PAJSKAL ,  12 krossade digestive - kex  ca 3 1/2 dl 

100 g smör

100 g mörk choklad 

FYLLNING 

2 - 3 dl vispad grädde

GARNERING 

jordgubbar , hallon, blåbär,  eller hjortron .


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  KROSSA KEXEN i matberedaren .

Smält smör och choklad tillsammans i en skål 

över en kastrull med sjudande vatten .

Blanda kex- krosset med chokladblandningen .

2,  BRED ut smeten i botten och runt kanterna

med hjälp av en sked 

med löstagbar kant.

Ställ in formen i kylen .

3,  BRED vispad grädde över paj - bottnen 

eller sked a över vaniljglass och garnera med

sommarens bär .


ALL LYCKA TILL !

















PAJSKAL :

12 krossade digestivekex ,  ca 3 1/2 dl 

100 g smör

FYLLNING :

2 - 3  dl vispad grädde

eller 1 liter vaniljglass

GARNERING :
jordgubbar, hallon, blåbär, eller hjortron


TIPS ! 

GRÄDDE eller VANILJGLASS 

KAN BYTAS MOT VANILJVISP .





                        

söndag 23 juni 2024

VILLE BARA SÄGA !

 HEJSAN  !


Maken har fått en allvarlig sjukdom ,

Stundom är han hemma , och stundom på sjukhus .

Därav min frånvaro , med recept  !

 jag lägger in recept lite då och då ,

men inte i samma takt som förut .

Så snart maken är bättre , skriver jag som vanligt .


TACK PÅ FÖRHAND ,  MAUD N.