tisdag 13 augusti 2024
TIPS !
LITEN KÖTTFÄRSLIMPA 1- 2 PERSONER MIDDAG,
HEJSAN !
DET här är käckt att göra , oftast räcker det till dagen efter .
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g köttfärs
1 1/2 dl mjölk
l kokt kall potatis
2 - 3 dl vitkål i strimlor
1/2 msk smör eller margarin
FYLLNINGAR :
Stekt svamp eller hackade oliver
finhackad persilja blandat i lite smör
eventuellt smaksatt med pressad vitlök
SÅ HÄR GÖR DU :
1, PLATTA ut köttfärsen och lägg på fyllningen .
VIK ihop den och forma till en knubbig limpa .
2, BRYN MATFETTET i en stekpanna och stek
köttfärslimpan så att den får fin färg .
LÅT den eftersteka på svag värme i ca 20 minuter .
HA gärna lite lingonsylt till .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
måndag 12 augusti 2024
LÖRDAG ELLER SÖNDAGSMIDDAG, FLÄSKKOTLETT MED SALVIA - SMÖR , 4 portioner .
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g rimmat sidfläsk i skivor
1 liten gul lök
1 msk vetemjöl
1 dl mjölk
vitpeppar och salt
SÅ HÄR GÖR DU :
1, HETTA upp en stekpanna och stek fläsket
ca 2 min / per sida .
Se till att inte fläsket bränns .
2, LÄGG det stekta fläsket på ett fat .
Håll det varmt genom att lägga över en
tallrik .
3, FINHACKA löken och bryn i lite av fläskflottet .
4, TILLSÄTT mjölet försiktigt och rör om med en
trägaffel .
Späd med mjölken under omrörning .
Låt sjuda i 3 -5 minuter och rör om då och då.
5, SMAKA av med salt och peppar .
Tänk på att såsen ska vara ganska tjock
SERVERA : STEKT Fläsk och löksås med kokt
potatis och grönsaker .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
söndag 11 augusti 2024
PLOMMONSPÄCKAD FLÄSKKOTLETT TILL 1 PERSON, MIDDAG .
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 fläskkotlett
2 urkärnade katrinplommon
1 msk senap
1/2 dl apelsinjuice
1 dl vatten
1 tsk vitpeppar
SÅ HÄR GÖR DU :
1, SKÄR upp en ficka i kanten på kotletten
och peta in ett par plommon.
Stäng igen fickan med en tandpetare .
2, BRYN matfett i en stekpanna och stek
kotletten gyllenbrun på båda sidor. Krydda .
3, BLANDA senap, juice och vatten tillsammans
och häll i stekpannan .
Låt det puttra ca 10 min ,eller tills kotletten känns
mör .
4, LÄGG upp kotletten på ett fat när DU gör såsen .
Blanda potatismjöl med lite vatten och häll redningen
i pannan .
Rör om och låt såsen sjuda upp , men inte koka .
Vill DU göra en kraftigare sås , så späd med grädde
eller kräm fraiche.
5, LÄGG kotletten i pannan och värm .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
torsdag 8 augusti 2024
HAVREPANERAD HOKIFILE MED TONFISKSÅS 4 PORT . MIDDAG .
HEJSAN !
DET HÄR MÅSTE DU SMAKA PÅ
SÅ HIMLA GOTT !
PANERINGEN PÅ FISKEN ÄR DEN .
GODASTE JAG NÅGONSIN HAFT -
HAVREKLI . SÅ HIMLA GOTT !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 portioner quinoa
2 schalottenlökar
1 gul paprika
1 röd paprika
1 fänkål
150 g små champinjoner
2 dl vitt torrt vin /matlagningsvin
salt och peppar
400 - 500 g torsk file eller
hokifile
blandad sallad .
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA quinoan . Hacka schalottenlöken fint. en kastrull eller gryta .
FRÄS löken i rapsolja i en kastrull eller gryta .
DELA paprikorna och fänkålen i halvstora bitar.
Och fräs tillsammans ,med löken .
Tillsätt de små champinjonerna och låt det hela
få färg och bli lite gyllene , rör om då och då .
HÄLL på vinet och smaka av med salt och peppar .
Koka upp och lägg i fisken i mindre bitar .
SÄNK värmen till minimum, och låt stå 5 - 10 min.
KONTROLLERA så att fisken inte kokar för länge .
SALTA och peppra lite på quinoan och servera den
tillsammans med fisken och en blandad sallad .
LYCKA TILL , SMAKLIG MÅLTID !
lördag 3 augusti 2024
GRILLAD BIFF MED SPARRISSALLAD . 4 PORTIONER , SÖNDAGSMIDDAG , 45 minuter .
HEJSAN !
DET HÄR ÄR DÅ HIMLA GOTT ,
MED DEN GODA JÄTTEGODA
SPARRISSALLADEN TILL !
VARSÅGODA !
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g ryggbiff ca 3 skivor ,
rumstempererad
250 g grön sparris
1 msk olivolja
salt och peppar
1 romansallad
65 g rucola
200 g buffelmozzarella
VINÄGRETT .
8 soltorkade tomater i olja
1 vitlöksklyfta
2 msk vit balsamvinäger
3 / 4 dl olivolja
1 dl hackad basilika
TOPPING :
parmesanost
rostade solroskärnor
SÅ HÄR GÖR DU :
1, BRYT AV och kasta nedersta biten på sparrisen .Stek sparrisen i olja .
Använd gärna en grillpanna . Salta och peppra .
2, VINÄGRETT :
FINHACKA TOMATER och vitlök .
Blanda med vinäger , olja och basilika . Salta och peppra .
3, SALTA och peppra köttet , grilla eller stek i 3 - 4 minuter .
Låt vila i 5 minuter.
Skär upp i breda strimlor .
4, RIV ROMANSALLADEN i bitar och lägg på ett fat med rucola.
Riv mozzarellan i bitar och lägg på tillsammans med sparris .
5, LÄGG PÅ KÖTTET och ringla över vinägrett .
Strö över riven parmesanost och rostade solroskärnor .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
fredag 2 augusti 2024
LJUVLIGA TIDER ! SMULPAJ MED JORDGUBBAR , 4 PORT,
HEJSAN !
BLANDA JORDGUBBAR MED KLYFTADE NEKTARINER
I DEN HÄR LJUVLIGA SMULISEN .
KOKOS SÄTTER EXTRA FIN SMAK ,
SERVERA GÄRNA MED LITE GRÄDDE ELLER GLASS ;
HÄR ÄR RECEPTET :
1/ 4 liter jordgubbar
3 - 4 nektariner
2 msk potatismjöl
3 msk strösocker
KOKOS- SMUL :
2 dl glutenfri mjölmix
1 dl rena havregryn
1 dl kokosflingor
1 dl strösocker
150 g smör / margarin
GARNERING :
jordgubbar
nektarinklyftor
mynta
strösocker
SÅ HÄR GÖR DU :
1, SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER :
2, KOKOSSMULOR :
BLANDA mjölmix , havregryn ,kokos och socker
i en degbunke .
Tärna kylskåpskallt smör och finfördela det i blandningen.
Tryck ut hälften av smulorna i en smord pajform , ca 24 cm ,
i diameter eller 4 ugnsfasta portionsformar .
Förgrädda mitt i ugnen , ca 8 minuter .
3, ANSA och dela jordgubbarna .
Kärna ur och klyfta nektarinerna .
Blanda jordgubbar, nektariner, potatismjöl och socker i en
skål. Lägg över blandningen i det förgräddade pajskalet .
Strö på resterande smulor .
Grädda tills pajen fått fin färg , 25 - 30 minuter .
4, SERVERING :
GARNERA med skivade jordgubbar, nektarinklyftor
och mynta.
Strö över lite rörsocker .
ALL LYCKA TILL !