tisdag 13 augusti 2024

TIPS !



TIPS  !

 ISTÄLLET FÖR SOCKER 

När DU bakar kan DU låta 
mogna bananer , russin och 
äpplen  ersätta  sötman från 
vanligt  socker .
det funkar alldeles utmärkt !

TACK FÖR MIG !

LITEN KÖTTFÄRSLIMPA 1- 2 PERSONER MIDDAG,

 


                           HEJSAN  !


DET här är käckt att göra , oftast  räcker det till dagen efter .


HÄR ÄR RECEPTET :
150  g  köttfärs

1 1/2 dl mjölk

l kokt kall potatis

2 - 3 dl vitkål i strimlor

1/2 msk smör eller margarin

FYLLNINGAR :

Stekt svamp eller hackade  oliver

finhackad persilja blandat i lite smör

eventuellt smaksatt med pressad  vitlök


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  PLATTA ut  köttfärsen och lägg på fyllningen .

VIK ihop den och forma till en knubbig limpa .

2,   BRYN MATFETTET i en stekpanna och stek

köttfärslimpan  så  att  den får  fin färg .

LÅT den eftersteka på svag värme i ca  20 minuter .


HA  gärna lite lingonsylt till .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


måndag 12 augusti 2024

LÖRDAG ELLER SÖNDAGSMIDDAG, FLÄSKKOTLETT MED SALVIA - SMÖR , 4 portioner .

 

                        HEJSAN  !


HÄR ÄR RECEPTET :

150 g rimmat sidfläsk i skivor 

1 liten gul lök

1 msk vetemjöl

1 dl mjölk

vitpeppar och salt


SÅ HÄR GÖR DU :

1,   HETTA upp en stekpanna och stek fläsket 

ca 2 min / per sida .

Se till att inte fläsket bränns .

2,  LÄGG det stekta fläsket på ett fat .

Håll det varmt genom att lägga över en

tallrik .

3,   FINHACKA löken och bryn i lite av fläskflottet .

4,  TILLSÄTT mjölet försiktigt och rör om med en

trägaffel .

Späd med mjölken under omrörning .

Låt  sjuda i 3 -5 minuter och rör om då och då.

5,   SMAKA av med salt och peppar .

Tänk på att såsen ska vara ganska tjock 


SERVERA :  STEKT Fläsk och löksås med kokt 

potatis och grönsaker .

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !

                 


söndag 11 augusti 2024

PLOMMONSPÄCKAD FLÄSKKOTLETT TILL 1 PERSON, MIDDAG .

 


                         HEJSAN !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 fläskkotlett

2 urkärnade katrinplommon 

1 msk senap

1/2 dl apelsinjuice

1 dl vatten

1 tsk vitpeppar


SÅ HÄR GÖR DU  :

1,  SKÄR upp en ficka i kanten på kotletten 

och peta in ett par plommon.

Stäng igen  fickan med en tandpetare .

2,  BRYN  matfett i en stekpanna  och stek

 kotletten gyllenbrun på båda sidor.  Krydda .

3,   BLANDA senap, juice och vatten tillsammans 

och häll i stekpannan .

Låt det puttra ca 10 min ,eller tills kotletten känns

mör .

4,  LÄGG upp kotletten på ett fat när DU  gör såsen .

Blanda potatismjöl med lite vatten och häll redningen 

i pannan .

Rör om och låt såsen sjuda upp , men inte koka .

Vill DU göra en kraftigare sås , så späd med grädde

eller kräm fraiche.

5,  LÄGG kotletten i pannan och värm .


SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !


torsdag 8 augusti 2024

HAVREPANERAD HOKIFILE MED TONFISKSÅS 4 PORT . MIDDAG .

 


                              HEJSAN  !


DET HÄR MÅSTE DU SMAKA PÅ 

SÅ HIMLA GOTT !    

PANERINGEN PÅ FISKEN ÄR DEN .

GODASTE  JAG NÅGONSIN HAFT  -

HAVREKLI .  SÅ HIMLA GOTT !

 

HÄR ÄR RECEPTET :
4 portioner quinoa

2 schalottenlökar

1 gul paprika

1 röd paprika

1 fänkål

150 g små champinjoner

2 dl vitt torrt vin /matlagningsvin

salt och peppar

400 - 500 g  torsk  file  eller

hokifile 

blandad sallad .


SÅ HÄR GÖR DU :

KOKA  quinoan .  Hacka schalottenlöken fint.                       en kastrull eller gryta .

FRÄS löken i rapsolja i en kastrull eller gryta .

DELA paprikorna och fänkålen i halvstora bitar.

Och fräs tillsammans ,med löken .

Tillsätt de små champinjonerna och låt det hela 

få färg och bli lite gyllene , rör om då och då .

HÄLL på  vinet och smaka av med salt och peppar .

Koka upp och lägg i fisken i mindre bitar .

SÄNK värmen till minimum, och låt stå 5 - 10 min.

KONTROLLERA så att fisken inte kokar för länge .

SALTA och peppra lite på quinoan och servera den 

tillsammans med fisken och en blandad sallad .


LYCKA TILL ,  SMAKLIG MÅLTID !

lördag 3 augusti 2024

GRILLAD BIFF MED SPARRISSALLAD . 4 PORTIONER , SÖNDAGSMIDDAG , 45 minuter .

 


             HEJSAN  !


DET HÄR ÄR DÅ HIMLA GOTT , 

MED DEN  GODA JÄTTEGODA 
SPARRISSALLADEN TILL !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g ryggbiff  ca 3 skivor ,

rumstempererad 

250 g grön sparris

1 msk olivolja

salt och peppar

1 romansallad

65 g rucola 

200 g buffelmozzarella


VINÄGRETT .

8 soltorkade tomater  i olja 

1 vitlöksklyfta

2 msk vit balsamvinäger

3 / 4 dl olivolja

1 dl hackad basilika


TOPPING :

parmesanost 

rostade solroskärnor 


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  BRYT AV  och kasta nedersta biten på sparrisen .Stek sparrisen i olja .

Använd gärna en grillpanna  .  Salta och peppra .

2,  VINÄGRETT :

FINHACKA  TOMATER  och vitlök .

Blanda med vinäger , olja och basilika . Salta och  peppra .

3,  SALTA och peppra köttet , grilla eller stek i 3 - 4 minuter .

Låt vila i 5 minuter.

Skär  upp i breda strimlor .

4,   RIV ROMANSALLADEN  i  bitar  och lägg på ett fat med rucola.

Riv mozzarellan i bitar och lägg på  tillsammans med sparris .

5,   LÄGG PÅ KÖTTET och ringla över vinägrett .

Strö över riven parmesanost och rostade solroskärnor .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

fredag 2 augusti 2024

LJUVLIGA TIDER ! SMULPAJ MED JORDGUBBAR , 4 PORT,

 


                     HEJSAN !


BLANDA JORDGUBBAR MED  KLYFTADE  NEKTARINER 

I DEN  HÄR  LJUVLIGA  SMULISEN .

KOKOS SÄTTER  EXTRA FIN SMAK ,

SERVERA GÄRNA MED LITE GRÄDDE ELLER GLASS ;


HÄR ÄR RECEPTET :

1/ 4 liter jordgubbar

3 - 4  nektariner

2 msk potatismjöl

3 msk strösocker


KOKOS- SMUL :

2 dl glutenfri mjölmix

1 dl rena havregryn

1 dl kokosflingor

1 dl strösocker

150 g smör / margarin


GARNERING :

jordgubbar

nektarinklyftor

mynta 

strösocker


SÅ HÄR GÖR DU  :

1,  SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER :

2,   KOKOSSMULOR :

BLANDA mjölmix , havregryn ,kokos och socker

i en degbunke .

Tärna kylskåpskallt smör och finfördela det i blandningen.

Tryck ut hälften av smulorna i en smord pajform , ca 24 cm ,

i diameter eller 4 ugnsfasta portionsformar .

Förgrädda mitt i ugnen , ca 8 minuter .

3,  ANSA och dela jordgubbarna  .

Kärna  ur och klyfta nektarinerna .

Blanda jordgubbar, nektariner, potatismjöl och socker i en 

skål.   Lägg över blandningen i det förgräddade pajskalet .

Strö på resterande smulor .

Grädda tills pajen fått fin färg ,  25 - 30 minuter .

4,  SERVERING :

GARNERA med skivade jordgubbar, nektarinklyftor

och mynta.

Strö över lite rörsocker .


ALL LYCKA TILL !