lördag 24 augusti 2024

KORVGRYTA MED KIKÄRTER OCH TOMATER : 4 port - LUNCH .

 


                              HEJSAN  !


IDAG SKA VI ÄTA DENNA RÄTT !

VAD SKA NI  ÄTA ?


HÄR ÄR RECEPTET :

1 paket korv med hög  kötthalt 

ca 70 %,   400 g 

1 liten gul riven lök

1 vitlöksklyfta 

1 msk tomatpure'

1 burk konserverade kikärter 

2 dl grädde

salt och svartpeppar

250 g cocktailtomater


SÅ HÄR GÖR DU :
1,   SKÄR korven i mindre bitar .

Skala och finhacka lök och vitlök .

Hetta upp en gryta med smör/margarin 

och bryn korv , lök  och vitlök några minuter .

2,  TILLSÄTT  tomatpure', kikärter  och grädde 

Låt koka ihop och smaka av med salt och peppar .

3,   LÄGG i tomaterna  och  servera .


Smaklig måltid !


tisdag 20 augusti 2024

ENKLASTE KYCKLINGEN . 4 PERS. LUNCH /MIDDAG.

 


                                         HEJSAN  !


FÖRR OM ÅREN GJORDE JAG DETTA RECEPT MYCKET

ALLA VID MATBORDET ÄLSKADE DEN :


SÅ HÄR GJORDE JAG .


HÄR ÄR RECEPTET :

1 STYCKAD KYCKLING i  8  bitar .

salt och peppar

1/2 citron

3 - 4 vitlöksklyftor i skivor

olivolja

2  - 3  paprikor i olika färger

lite,  50 -75 g fetaost


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SÄTT UGNEN PÅ  225 GRADER .

Krydda kycklingbitarna  ,  gnid in dem

med citron och bryn runt om med i en

stekpanna med vitlöksklyftorna i lite olja .

Lägg dem i en ugnsfast form .

2,  HALVERA , kärna ur och strimla 

paprikorna och fräs strimlorna mjuka i oljan.

Häll över kycklingbitarna i formen .

3,   STEK mitt i ugnen 25 - 30 minuter.

Ta ut formen , smula över fetaost och servera

med med sallad och bröd .


(en annan variant är att göra samma kyckling,

men hälla över generöst med vitlöksstekt svamp 

i stället för paprika och hoppa över fetaosten )


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !



                            


KASSLERLÅDA MED PURJO OCH ANANASSKIVOR , 4 PERS. LUNCH / MIDDAG

                           

                                    HEJSAN  !


DET HÄR ÄR LÄTTLAGAT OCH JÄTTEGOTT !


HÄR ÄR RECEPTET :

1  STOR  knippa  purjolök ,  olja , smör /margarin till

stekning .

300 - 400 g skivad kassler .


ÄGGSTANNING :

3 ägg

2 dl mjölk

salt och vitpeppar

2 dl riven ost 

SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SÄTT  UGNEN  PÅ 200  GRADER .

2,  PUTSA ,  skölj och skiva purjolöken .

Fräs löken glansig och mjuk i olja eller 

matfett , och lägg i botten på en ugnsfast  form.

Med ananasen skuren på hälften .

= 2 skivor av 1 skiva ..

3,  VISPA  ihop ägg ,  mjölk , kryddor och riven ost 

och häll över purjo , kassler och ananasskivorna .

4,  GRÄDDA  mitt i ugnen ca 20 minuter tills 

äggstanningen är fast .


SERVERA ,  med gott bröd och pålägg till !


SMAKLIG MÅLTID !




onsdag 14 augusti 2024

SPENATSTUVNING 1- 2 PORTIONER.

 


               HEJSAN  !


SPENAT kan användas till många olika rätter .

jag har det oftast till fisk , men även till  

kikärter,  och andra bönor .


HÄR ÄR RECEPTET :
1 litet paket hackad spenat  (175 g)  1/2 msk smör eller margarin.

1/2 msk vetemjöl,  1/2 dl mjölk.

KRYDDOR :

1 kryddmått salt , 1 kryddmått vitpeppar,  lite riven muskot.

SÅ HÄR GÖR DU :

1,   SMÄLT  matfett i en kastrull .  Lägg i spenaten och låt 

den  få tina på svag värme under lock .

2,  RÖR ut mjölet i lite av mjölken och häll redningen i

spenaten  under  omrörning .

3,   TILLSÄTT  resten av  mjölken  och låt stuvningen sjuda

ca  3 - 5  minuter .


SERVERA  ,  spenaten till fisk , korv,  köttbullar eller  skinka.


SMAKLIG  MÅLTID  !


tisdag 13 augusti 2024

TIPS !



TIPS  !

 ISTÄLLET FÖR SOCKER 

När DU bakar kan DU låta 
mogna bananer , russin och 
äpplen  ersätta  sötman från 
vanligt  socker .
det funkar alldeles utmärkt !

TACK FÖR MIG !

LITEN KÖTTFÄRSLIMPA 1- 2 PERSONER MIDDAG,

 


                           HEJSAN  !


DET här är käckt att göra , oftast  räcker det till dagen efter .


HÄR ÄR RECEPTET :
150  g  köttfärs

1 1/2 dl mjölk

l kokt kall potatis

2 - 3 dl vitkål i strimlor

1/2 msk smör eller margarin

FYLLNINGAR :

Stekt svamp eller hackade  oliver

finhackad persilja blandat i lite smör

eventuellt smaksatt med pressad  vitlök


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  PLATTA ut  köttfärsen och lägg på fyllningen .

VIK ihop den och forma till en knubbig limpa .

2,   BRYN MATFETTET i en stekpanna och stek

köttfärslimpan  så  att  den får  fin färg .

LÅT den eftersteka på svag värme i ca  20 minuter .


HA  gärna lite lingonsylt till .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


måndag 12 augusti 2024

LÖRDAG ELLER SÖNDAGSMIDDAG, FLÄSKKOTLETT MED SALVIA - SMÖR , 4 portioner .

 

                        HEJSAN  !


HÄR ÄR RECEPTET :

150 g rimmat sidfläsk i skivor 

1 liten gul lök

1 msk vetemjöl

1 dl mjölk

vitpeppar och salt


SÅ HÄR GÖR DU :

1,   HETTA upp en stekpanna och stek fläsket 

ca 2 min / per sida .

Se till att inte fläsket bränns .

2,  LÄGG det stekta fläsket på ett fat .

Håll det varmt genom att lägga över en

tallrik .

3,   FINHACKA löken och bryn i lite av fläskflottet .

4,  TILLSÄTT mjölet försiktigt och rör om med en

trägaffel .

Späd med mjölken under omrörning .

Låt  sjuda i 3 -5 minuter och rör om då och då.

5,   SMAKA av med salt och peppar .

Tänk på att såsen ska vara ganska tjock 


SERVERA :  STEKT Fläsk och löksås med kokt 

potatis och grönsaker .

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !