onsdag 25 september 2024

MINA SUVERÄNT GODA VANILJBULLAR, CA 18 STYCKEN .

 


                          HEJSAN  !


HÄR  ÄR  RECEPTET :

2 1 / 2  dl mjölk

25 g  jäst

75 - 100 g smör eller  margarin

1  ägg

1/4 tsk  salt

1 dl  strösocker

1 liter  vetemjöl 


VANILJKRÄM :
2  dl  grädde

2  msk  vetemjöl

2  äggulor

1  msk  strösocker

2  tsk  vaniljsocker

eller 

Marsan-kräm  från  paket 

PENSLING :
margarin eller smör ,

strösocker .


SÅ HÄR GÖR DU :

GÖR vetedegen  som  vanligt 

och  låt  den  jäsa .

BLANDA  under  tiden  alla  ingredienser 

utom  vaniljsockret  i  en  kastrull  och

sjud krämen  under kraftig  vispning .

RÖR  sedan  krämen  kall .

Det går  fortast  om  DU  sätter  kastrullen

i  kallt  vatten .

SMAKSÄTT med  vaniljsockret .

KAVLA  ut  degen  till en  långsmal

kaka , ca  1 1/2  cm  tjock och  drygt  

dubbelt  så  bred ,  som  det  runda 

mått  DU  väljer .

MARKERA  en  rad  med  rundlar .

LÄGG  på  en  klick  vaniljkräm ,

vik  över  degen  och  ta  ut  bullarna 

med  måttet .

PÅ  detta  sätt  blir  bullarna  fyllda  

med  vaniljkräm .

JÄS  och  grädda  i  250  graders  ugns -

värme  i  ca  8  minuter .

PENSLA  bullarna  med  margarin eller

smör,

 direkt  de  kommer  ut  ur  ugnen 

och  doppa  dem  i  strösocker .


Mums,  så himla  gott !

LYCKA  TILL !

KRONANS MUFFINS , 10 - 12 STYCKEN .

 


                        HEJSAN  !


i  KRONANS VÄLKÄNDA  kaka  har  man 

kokt  potatis  i  smeten .

SÅ  är  det  också  i  dessa  muffins ,  som  inte  

bara  är  saftiga  som Kronans  kaka utan 

också  är  luftiga .

Det   behövs inte mycket mandel - ändå är

mandelsmaken fin .

Extra  festliga  blir  de  med  lite  smält  block -

choklad  och  mandelspån  över .


HÄR ÄR RECEPTET :

2  kokta  kalla medelstora  potatisar

50  g  sötmandel

75  g  mjukt smör eller  margarin

1 1/2 dl strösocker

2 ägg 

rivet skal av 1/2 citron

3/4 dl vetemjöl

1 1/2 dl vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
RIV  potatisen  på  rivjärn , 

mal mandeln (behöver inte skållas)

RÖR  matfett och socker  poröst ,

tillsätt  äggen ett i sänder och rör

kraftigt .

RÖR varsamt  ner potatis, mandel ,

citronskal och mjölet blandat med

bakpulvret .

FYLL  mycket  väl  smorda muffins -

formar till ca  hälften  och  grädda i

200 grader  tills  de  känns  torra ,  ca

15  minuter .


LYCKA  TILL !

tisdag 24 september 2024

DAGENS LUNCH , 1 PERSON .

 


                       HEJSAN !


RECEPT  :

SMÖRJ  lätt en liten ugnssäker form .

STRIMLA  50  g  skinka  och  lägg  i 

botten .

KNÄCK  2  ägg över  skinkan  samt

strö  över 1 - 2  msk  ost .

GRÄDDA i  vattenbad  i  150  grader  

varm  ugn   ca  20  minuter.


TILLBEHÖR : 1  skiva  flatbröd .

vatten att dricka .


LYCKA TILL !


DAGENS LUNCH ; 1 person.

 


                            HEJSAN  !


DET här gillar jag  till lunch  !


VARSÅGODA  !


Koka  2  st  wienerkorvar ,

rårivna morötter + 1/2  rårivet äpple ,

blanda samman med moroten .

1  varm tomat  + 2 1/2 dl  mjölk .

Snabbt enkelt och gott !


Tack !


lördag 7 september 2024

LAMMKOTLETTER MED POTATISGRATÄNG , 4 PORTIONER .

 


                               HEJSAN  !


VARSÅGODA  !


HÄR  ÄR  RECEPTET :

8  Lammkotletter  ,   ca  3/4  kg

smör

1 tsk salt

1 kryddmått  svartpeppar

POTATISGRATÄNG :

10  medelstora  potatisar ca  3/4 kg

2  dl  riven  lagrad  ost 

1  tsk  salt

1 kryddmått  svartpeppar

1  tsk  stött  rosmarin

3  dl  vispgrädde

SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SÄTT ugnen  på  225  grader .

2)   SKALA  potatisen  och  skär

den  i  skivor .

3) VARVA  potatis , ost, salt  och  kryddor 

i en  smord  ugnssäker  form .

Översta  lagret  ska  vara  ost .

Häll på  grädden .

4)  GRÄDDA  i  ugn  tills  potatisen är

mjuk och gratängen fått fin  färg , ca  45 minuter.

5)  STEK  lammkotletterna i smör i en stekpanna

ca  3  minuter / sida .  Salta  och  peppra .

6)  SERVERA  med  potatisgratängen  och  sallad .


SMAKLIG  MÅLTID  och  LYCKA  TILL !


söndag 1 september 2024

UGNSSTEKT ISTERBAND 1 port .

 

HEJSAN  !


DET HÄR ÄR DET  ROLIGASTE BRÖD 

JAG NÅGONSIN HAR BAKAT  .

JAG ÅTERKOMMER TILL DET DÅ OCH DÅ !


HÄR ÄR RECEPTET  :

6 dl ljummet  vatten

1 dl mörk  sirap

3 msk rapsolja

2 tsk salt

8 dl vetemjöl

8 dl rågsikt


SÅ HÄR GÖR DU :
1, SMULA  JÄSTEN i en bunke 

och lös upp den i det fingervarma

vattnet .

2,  RÖR NER sirap , olja och salt.

3,  BLANDA ner mjölsorterna och 

knåda till en smidig deg .

4,  DELA DEGEN  i två bitar och

forma dem till limpor .

Lägg dem bredvid  varandra på en

plåt med bakplåtspapper mellan 

limporna .

5,  SÄTT IN BRÖDEN I MITTEN I

EN KALL UGN .

Och sätt  temperaturen på 200 grader .

BRÖDEN jäser under tiden ugnsvärmen ökar .

6,  LÅT BRÖDEN stå i ugnen i  ca 50 minuter .

NI ÅNGRAR ER I




             


fredag 30 augusti 2024

MINA GODA INGEFÄRSSNITT MED KOKOS . CA 30 ST .

 

                          HEJSAN  !


DETTA  ÄR ENA  RIKTIGA GODINGAR ,

SÅ VARSÅGODA  !


HÄR ÄR RECEPTET :

MIXA  100 g rumsvarmt smör 

1 dl strösocker

2 msk sirap

och 1 msk färskriven 

eller (  1 tsk torkad , malen )

smidigt .

TILLSÄTT  2 dl vetemjöl blandat 

med  1 tsk bakpulver 

och  1  dl  kokosflingor


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  ARBETA  samman till en  deg ,

dela den i tre längder och forma till

längder på bakpappersklädd plåt .

2,  PLATTA till dem något och 

tryck  på lite  extra  kokos .

3,  GRÄDDA  i nedre delen av ugnen 

i 10 - 12 minuter , på 175 grader .

4,  SKÄR direkt med vass kniv i sneda

bitar .  LÅT svalna helt på plåt .

5,  FÖRVARA  i burk , gärna i frysen .


LYCKA TILL !