torsdag 14 november 2024

MÖRDEGSKAKA MED APELSIN .

 


              HEJSAN  !


EN DAG FICK JAG FÖR MIG ATT JAG SKULLE GÖRA NÅGOT 

MED APELSINER .SÅ HÄR BLEV RESULTATET .


HÄR ÄR RECEPTET :
125 g smör / margarin

4 dl vetemjöl

1/2 dl socker

1 ägg


2 msk ströbröd

4 - 6 apelsiner

4 msk honung 


TILLBEHÖR : 

KRÄM FRAICHE,  eller  vispad  grädde .


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SMULA  Smör/margarinet  i  mjölet .

2,  TILLSÄTT  socker och ägg  och knåda 

lätt ihop  degen .

3,  LÅT degen vila i kylskåpet ca 1 timme .

KAVLA  ut degen tunt och kläd  en pajform 

med den .

4,  FÖRDELA  ströbrödet i botten på den 

degklädda  formen .

5,   SKALA  apelsinerna , skär  itu  dem  på 

längden och skär  halvorna tvärs över   i  tunna

skivor .

6,  FÖRDELA  apelsinskivorna ovanpå ströbrödet .

Värm upp honungen något , så att den blir mer

lättflytande  och  häll den över .


LYCKA TILL  ! 

HOPPAS ATT DU GILLAR KAKAN !



lördag 9 november 2024

GODA VALLMOFRÖ - MUFFINS 12 ST .

 


                              HEJSAN  !

Receptet har jag  fått av MONAS , min goda vän !

BLÅ VALLMOFRÖ MUFFINS  och  LIME 

ger en god konsistens och smak i de här 

muffinsen .

mm...!  väldigt gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

För 12  ST  .

200 g smör eller margarin

2 dl socker

2 ägg

2 dl mjölk

skal och saft från 2 limefrukter

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

1/2 dl blå vallmofrön


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER  .

2,   VISPA smör och socker vitt och poröst .

3,  TILLSÄTT äggen  ett i sänder och 

därefter mjölken och limesaften .

4,   BLANDA  mjöl, bakpulver, salt, vallmofrö

och limeskal .

5,  Rör ner det i äggblandningen .

6,  HÄLL kaksmeten i kraftiga muffinsformar .

7,  GRÄDDA dem i 20 minuter i mitten av ugnen .


LYCKA TILL !

MIN JÄTTEGODA MOROTSKAKA 12 - 14 BITAR .

 


                                HEJSAN  !


DETTA  är en saftig och god  kaka .

Den blir godare av att stå ett par dagar,

Förvara den i kylskåpet.


HÄR ÄR RECEPTET  :

3 dl rapsolja

4 ägg

5 dl vetemjöl

2 tsk kanel

1 tsk bikarbonat 

2 tsk bakpulver

1 tsk

 salt

8 dl ,  ca 500 g  fint rivna morötter 

2 1/2  dl hackade hasselnötter

2 1/2 dl  strö-dadlar eller russin

TOPPING :

400 g  kräm  cheese

2  dl kräm  fraiche

3  msk  honung 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 175 grader .

Smörj och bröa en 2 liters form .

Vispa ihop olja och socker .

Tillsätt ett ägg i taget .

Blanda ihop de torra ingredienserna

och rör ner dem i smeten .

Vänd ner morötter , nötter  och russin .

Häll i formen och grädda 1 timme .

Låt den kallna .

2.  RÖR samman kräm cheese med 

med kräm fraichen  och honung i en

matberedare .

Bred ut  toppingen  på  kakan .

Ställ  den  kallt  i  en  timme ..


LYCKA TILL !

400 g  kräm cheese

söndag 3 november 2024

KORV STROGANOFF, 1 - 2 PORTIONER .

 


                            HEJSAN  !


DET  HÄR GILLAR MAKEN ,

FÖRALLDEL JAG OCKSÅ.... .


HÄR ÄR RECEPTET :

En bit falukorv  eller  korvett  150 g 

1 liten hackad gul lök

1 tunt strimlad morot 

1/2 msk smör ,  gärna extrasaltat 

2 msk tomatpure'

2 dl mjölk

(eventuellt  lite  färska champinjoner)

finklippt persilja

KRYDDOR 

salt och peppar


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  TAG bort skinnet på korven och 

skär den i strimlor .

2)  BRYN  löken och moroten i matfett .

Rör samman mjölk och tomatpure'

och blanda med grönsakerna .

Låt sjuda tills löken och moroten  är 

mjuka .

3)  LÄGG i korven  ,  krydda och låt sjuda

ytterligare en  stund .

4)  SMAKA  av och strö över finklippt persilja.

Vill DU ha svamp i så låt den steka med i lök

och  morotsblandningen .


SERVERA ALLTID GRÖNSAKER  TILL 

MATEN SOM DU GILLAR !

+  KOKT  POTATIS ELLER RIS  
OCH EN TOMATSALLAD  TILL !

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


UGNSSTEKT ISTERBAND , 1 PORTION.

             

                       HEJSAN  !


 HÄR  ÄR  RECEPTET :

1  isterband

1/2  finhackad  lök

2 msk finhackad ättiksgurka

2 msk finhackad persilja


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SKÄR en skåra i isterbandet 

och placera i en ugnssäker form .

Lägg de finhackade ingredienserna

i  skåran .

2)  UGNSSTEK  isterbandet tills 

det får fin färg  och  är  genomstekt

ca 10 -15 minuter i ugnsvärme 225 grader .

DU behöver inte smörja formen, isterbandet

innehåller så pass mycket fett att det räcker .


        SERVERA  ...

Med  stuvad eller kokt potatis , rödbetor

och en sallad .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


torsdag 31 oktober 2024

PANNBIFF MED GRÖNSALLAD OCH VITLÖKSTOMATER . MIDDAG FÖR 1 PERSON .

 


                           HEJSAN ! 


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g nöt eller blandfärs 

2 kryddmått salt 

2 klyftor vitlök

100 g tomat

1 dl majskorn 

20 g gröna blad


SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA .  Forma till 2 biffar 

och stek på medelvärme.

Fettet i färsen räcker som stekfett .

Fördela salladen på tallriken .

Lägg biffarna  ovanpå .

GARNERA ,med majs och skivad 

tomat och hackad vitlök .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !



onsdag 23 oktober 2024

KÅLPUDDING 1 - 2 PORTIONER . LUNCH / MIDDAG .

 


                                  HEJSAN !


DEN HÄR HÖR OCKSÅ  TILL TIDEN  ENSAMSTÅENDE ,

HIMLA GOTT !


HÄR ÄR RECEPTET :

150 g blandfärs

1 kokt kall potatis 

1 1/2 dl mjölk

2 - 3  dl vitkål  i strimlor

1/2 msk smör / margarin

KRYDDOR :

salt, vitpeppar, eller svartpeppar


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  BLANDA FÄRSEN  med  kryddorna  och  den  

mosade  potatisen .

Rör  ner  mjölken och  låt  färsen vila ett par minuter.

2,  BRYN den strimlade vitkålen  i lite  matfett .

3,  VARVA sedan  kål och färs i en smord ugnssäker

form ,  första och sista  lagret skall vara kål .

4,  GRÄDDA  KÅLPUDDINGEN i ugnen ca 30 - 40 min 

i 175 grader .

SPÄD eventuellt med lite buljong om puddingen blir torr .

Kålpuddingen kan också göras på spisen .

VARVA då kål och färs i en gryta och låt den koka under

lock i ca 30 - 40 minuter .

SERVERA :
med kokt potatis och lingon .

En brun sås är gott till .

BRUN SÅS :

1 msk finhackad gul lök , 1/2 msk smör / margarin

1 msk vetemjöl, 1 1/2 dl köttbuljong , eller sky.

salt, vitpeppar,  soja .

SÅ HÄR GÖR DU :
1, fräs löken i matfettet .

2, Strö över mjölet och rör om med en trägaffel.

3,  Späd med buljongen och låt såsen koka upp 

under omrörning .

Låt den puttra på svag värme 5- 10 min .

4,  Smaka av med kryddorna 

5,  Såsen blir extra god om den smaksätts 

med något av följande ...  2 msk grädde,

el, 3 msk rött vin , el, 1/2 tsk gele'

el,  1/2 msk senap .


HOPPAS DET SMAKAR och LYCKA TILL !