söndag 1 december 2024

JULGRANS BULLE TILL LUCIA OCH JULAFTON ...

 


                          HEJSAN  !

DET  HÄR  ÄR JULENS GODA  SAFFRANSBRÖD .


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst

200 g smör / margarin

5 dl mjölk

1 påse saffran + 1 msk stött kardemumma 

2 dl strösocker

1/2 tsk salt

1 ägg

1 1/2 liter vetemjöl 

russin,  uppvispat ägg,  pärlsocker 

små tårtljus.


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SMULA jästen i en bunke.

2) SMÄLT smöret ,  häll i  mjölken ,  och låt blandningen 

bli fingervarm  ca 37 grader 

 HÄLL  degspadet över jästen och rör tills den är löst .

3) TILLSÄTT stött saffran,  socker, salt och  ägg nästan allt

mjölet och arbeta degen smidig . Jäs den i 30 minuter  .

4)  ARBETA  degen  på mjölat  bakbord.

Dela den i 4 delar  och  baka ut varje del antingen  till

8 - 10 lussekatter  =  småbröd *

eller  1 fläta  eller 1 julgran .

5)  GARNERA  med russin  .

Jäs det ut- bakade  brödet 30 - 40 minuter .

PENSLA  med ägg ,  garnera med pärlsocker och grädda

små bröd i 250 grader 6 - 8 minuter .

5)   FLÄTOR  och  JULGRAN  i 200 grader i 20 - 25 minuter .

20 st lussekatter , 1  fläta  och 1 julträd =julgran .

  =  småbröd * .

JULGRANEN   gör jag till LUCIA och  JULAFTON ,

När jag bakat ut och gräddat JULGRANEN , får den stå en stund ..

TILLS kaffet serveras ,,,  Då har jag satt ett tårtljus i varje bulle

som jag tänder och bär in till gästerna .

Då blir det ett allmänt oh oh vad fint ! 

(ingen får ta en bulle förrän alla ljusen är utblåsta)


NÄR DU gör JULGRANEN  börja nerifrån med 7 bullar  på rad

sedan bygger du uppåt och tar bort en bulle per rad.

Då blir det kvar 1 bulle som DU gör lite större än de andra .

ALL LYCKA TILL  !

TREVLIG  ADVENT ! 


JAG KAN JU SÄGA ATT BULLEN ÄR LIKA UPPSKATTAT 

FÖR UNG SOM GAMMAL !

lördag 30 november 2024

MORMORS GODA VANILJKROKAR 35 st .

 


                       HEJSAN  !


MORMORS VANILJKROKAR 

bakar jag varje år till julen .

Så NI har säkert sett receptet förr ... !

MEN jag lägger ut dem igen !


HÄR ÄR RECEPTET .:

 100 g smör /margarin

  2 1/2 dl vetemjöl

1 dl hasselnötter

1 1/2 msk vaniljsocker


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  MAL nötterna .  BLANDA snabbt ihop degen

 och låt den vila svalt en  stund , 25 min.

2)  RULLA  ut degen till ganska  smala rullar.

SKÄR dessa i ca 5 cm långa bitar .

FORMA bitarna till små krokar .

3)  GRÄDDA svagt gula i 200 grader i 8 -10 min.

STRÖ över  vaniljsocker  när kakorna har kallnat .


mm ...LYCKA TILL !

FASTERS FAVORITER , 50 ST.

 


                       HEJSAN  !

ADVENTS  KAKA .

MIN FASTER  INGEGÄRD  gillade  dessa  kakor  

så nu blev det hela släktens  goda  kakor .


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g  smör

1 1/2 dl havregryn

1 1/2 dl strösocker

1 ägg

2 1/2 dl  vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

GLASYR :
75 g smör

2 msk honung

1 dl strösocker 

1 dl skållad,  grovhackad  mandel 


SÅ HÄR GÖR DU :

1 ) SMÄLT SMÖRET och  häll det hett över

 havregrynen som får svälla en stund .

 ner  socker och ägget .

BLANDA  mjölet och bakpulvret och rör ner

 detta .

2)  KLICKA  ut smeten ( teskeds - stora  klickar )

glest på bakpappersklädd plåt.

GRÄDDA kakorna halvfärdiga 5 -6 minuter

i 175 grader .

Lägg  under tiden smör, socker och honung i 

en kastrull och låt det hela koka upp .

3)  BLANDA ner den hackade mandeln .

Lägg en klick glasyr på varje kaka och 

grädda dem färdiga i ytterligare 5 - 6 minuter

eller tills de får vacker färg .


LYCKA TILL !




DE STÖRRE BARNENS ADVENTSKAKA , MED VALNÖTTER OCH 1 STORT ÄPPLE

 


                                    HEJSAN  !


DENNA KAKA ÄLSKAR VI ALLA I FAMILJEN .

SÅ HIMLA GOD !


HÄR ÄR RECEPTET :

4 dl vetemjöl

2  tsk bakpulver

1/2 tsk kanel

50 g grov hackade valnötter 

100 g smör / margarin

2 dl strösocker

2 ägg

1/2 dl mjölk

1 stort äpple i tärningar ,

1 dl russin .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  BLANDA  mjöl, bakpulver, kanel, och salt väl

och rör ner nötterna .

2)  RÖR  matfett och  socker vitt och pösigt .

3)  TILLSÄTT  äggen ,  ett i sänder och  därefter

mjölblandningen  omväxlande med mjölken .

4)  BLANDA  sist ned  äppeltärningarna  och 

russinen och häll  smeten  i  en smord  och  bröad 

kakform .

5)   GRÄDDA  kakan  på  mellanläge i 175 - 200 graders

   värme i ugnen och känn med en  sticka 

   att den  är  torr inuti , ca  45 - 50 minuter

6)  LÅT  kakan  svalna  innan  DU  skär i den .

HELA  familjens   mjuka   kaka ....mm..himla go !

LYCKA TILL !




fredag 22 november 2024

TILL FÖRSTA ADVENT- ENKLARE FRUKTKAKA ,

 


                                  HEJSAN  !


DENNA FRUKTKAKA ÄR  SAFTIG OCH JÄTTE GOD 

DESSUTOM  LÄTT ATT GÖRA :

NÄR BARNEN VAR SMÅ  FICK DET BLI DENNA 

MJUKA KAKA ; DET ÄR JU INTE SÅ MYCKET FRUKT i

ELLER NÖTTER ,,SOM BARNEN INTE GILLADE .


HÄR ÄR RECEPTET :


3 1/2  dl vetemjöl

1  tsk bakpulver

200 g smör / margarin

2 1/2 dl strösocker

3/4  dl  sötmandel  ( = 50 g )

4 ägg 

rivet skal av 1 citron

SMAKTILLSATSER :

65 g suckat,  och/ eller

100 g  russin , och / eller

65 g syltade apelsinskal,  och / eller

65 g  bigarråer , och /eller


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  RÖR  matfett och socker vitt och poröst 

Tillsätt  äggulorna .        

 BLANDA  smaktillsatserna,  mandeln och 

citronskalet  med mjölet , blandat med  bakpulvret  

och rör ner detta i äggsmeten .

2)  VISPA vitorna  till hårt skum och vänd 

försiktigt  ner det .

3) SLÅ smeten  i en smord och bröad form 

GRÄDDA  i 175 grader i ca 1 timme .

LÅT kakan ligga kvar i formen en stund  innan den 

stjälps upp .

LÅT den vila minst  1 dag innan den skärs upp .

Kakan håller sig saftig och god i minst 3 veckor .

TREVLIG ADVENT !

LYCKA TILL !




 




lördag 16 november 2024

MIN GODA EFTERRÄTT , GRAPEFRUKT MED MARÄNG - LOCK 4 PERS,

 


                          HEJSAN !


SMAKA   på det här !

MAN tror inte att det är så gott som det är !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 Grapefrukter

2 äggvitor

3/4 dl strösocker

SÅ HÄR GÖR DU :
1, SKÄR itu grapefrukterna.

2,  LOSSA fruktköttet från hinnorna .

3,  VISPA äggvitorna till mycket hårt skum.

Vispa ned sockret,  lite i taget .

4,  FÖRDELA maräng -massan ovanpå grapefrukt-

halvorna .  Låt stå i ugnen vid  175 grader ca 15 min.,

tills marängen är guldbrun .


HOPPAS DET SMAKAR 

LYCKA TILL !


EFTERRÄTT - BANANA SPLIT , 4 PORT.

 


                                HEJSAN !


VISST , är det väl jättegott  med efterrätt efter maten ?


Den här gör vi emellanåt ,  mm...smarrigt !


HÄR ÄR RECEPTET :

4 bananer 

100 g mörk  choklad

1 dl vatten 

1/2 dl skållad  och hackad mandel

1 1/2 dl vispgrädde

1/2 dl vaniljglass


SÅ HÄR GÖR DU :

1, SKALA och klyv bananerna .

2, LÅT chokladen  långsamt smälta i vattnet i en 

tjockbottnad  kastrull och vispa vispa igenom den .

3, ROSTA  de skållade och hackade mandlarna i en 

torr stekpanna .

4,  VISPA  grädden .

5,  LÄGG upp desserten i portionsskålar  med  bananer

och glass i botten .

6,  HÄLL över chokladsåsen och dekorera med vispad grädde

och mandlar .


HOPPAS ATT DET SMAKAR 

LYCKA TILL !