lördag 10 maj 2025

MIN GODA SPENATSOPPA , MED LAX - KUBER 4 PORT .

 


                              HEJSAN  !  


Denna  SOPPA  är  så himla god  och dessutom nyttig !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g färsk bladspenat eller 375 g fryst hackad spenat 

vatten , salt

1 liter höns - eller grönsaksbuljong

3 msk vetemjöl

2 msk hackad gräslök

salt , peppar 

1 msk smör,  

 200 g lax-file 

1/2 msk olja

citronpeppar 


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÖLJ  Spenaten  och ta bort de grövsta  stjälkarna .

FÖRVÄLL den i kokande , lättsaltat vatten i 5 minuter .

HÄLL av vattnet och låt spenaten rinna av i ett durkslag.

HACKA den grovt .

TINA den frysta spenaten .

KOKA upp buljongen och lägg i spenaten .

RÖR ut mjölet i lite  kallt vatten  och häll 

ner redningen i soppan  under omrörning .

LÄGG  i gräslök ,  krydda och låt soppan 

koka några minuter . 

KLICKA i smöret och låt det smälta .

SKÄR  den skinn- och benfria laxen i ca 

2 cm  stora kuber .

SNABBSTEK dem lätt i lite olja i en het 

stekpanna .

VÄND  bitarna  hela tiden .

KRYDDA  lätt med citronpepparn .

LÄGG  laxen i soppan  och  servera den

med ett gott bröd .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


MIN GODA LEGYMSALLAD, TILL DAGENS UGNSBAKADE LAX ; 6 - 8 PORT.

 


                HEJSAN  !

Nu är jag tillbaka igen !

När DU ska göra ugnsbakad lax ,  läs på laxpaketet .


HÄR ÄR RECEPTET , PÅ LEGYMSALLADEN :

1 burk (185 g)  sparrisbitar 

1 bit färsk gurka

1 äpple

1 burk (200 g)  gröna ärter

1 msk hackad syltlök

2 dl majonnäs

1 dl vispgrädde

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR sparrisen i mindre bitar ,  hacka gurka 

och äpple och blanda alltsammans med 

majonnäs och vispad grädde .

FYLL i små krustader eller tarteletter .

SMÅ frasiga  färdiga  formar , vid bröddisken 

i affären .

ALL LYCKA TILL !

FISKPATE MED LAX OCH BROCCOLI, 6 - 8 PORT . .

 


                               HEJSAN  !


HÄR ÄR RECEPTET :

400 g  laxfile

250 g djupfryst  broccoli

FÄRS  :

400  g  fiskfile' ,  kolja 

eller  gädda

1 tsk salt 

1 äggvita

3 dl vispgrädde

1 kryddmått peppar

1/2  tsk  dragon 

SÅS :
1/2 dl hackad  dill

1/2 dl hackad persilja 

2 dl creme fraiche 

1 dl majonnäs


SÅ HÄR GÖR DU :


SKÄR den skinn och benfria laxen i små kuber ,

ca 1 1/2 x 1 1/2 cm .

DELA  broccolin i mindre bitar .

SKÄR  bort den grövsta biten av stjälken .

KOKA  broccolin enligt anvisning på förpackningen .

LÅT  den rinna av väl .

HACKA  fiskköttet i en matberedare.

TILLSÄTT  salt , äggvita och grädde , lite i taget .  Krydda .

VÄND ner laxbitar och broccoli i  färsen .

FYLL  den i en avlång form ( 1 1/2 liter)  som först penslats

med olja .

SKAKA   formen så att färsen packar sig .

SLÄTA  till  ytan .

TÄCK formen med  aluminiumfolie .

 GRÄDDA  PATE'N  i 175  MITT I UGNEN ,CA  1 TIMME .

LÅT den svalna och stjälp upp den ur formen .

SKÄR den i skivor .

BLANDA  alla  ingredienserna till  såsen .

SERVERA sallad  och  bröd  till .


VARSÅGODA !

HOPPAS DET SMAKAR !


 



fredag 25 april 2025

MIN GODA FRUKOSTDRINK, med frukt och yoghurt . 4 DRINKAR .

 


                             HEJSAN  !


Varför inte äta morgonmuslin till den här drinken 

istället för vanlig fil ?

 

HÄR ÄR RECEPTET :
2 apelsiner

1 - 2 blodgrape  frukter

1 stor  banan 

4 dl lätt naturell yoghurt 

4 msk vetegroddar


DU behöver också 4 tjocka sugrör .


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  HALVERA  apelsinerna och grapefrukterna .

SKÄR  2 skivor apelsin till garnering , halvera dem 

och lägg dem åt sidan ..

PRESSA  frukterna , DU , behöver ca 4 dl pressad juice .

2)  HÄLL fruktjuicen i en mixer eller matberedare .

Skala bananen , skiva ner den i fruktjuicen och mixa 

den till i en jämn pure .

Häll i yoghurten och mixa kraftigt .

Tillsätt vetegroddarna och mixa hastigt så allt blandas .

3)  HÄLL  upp blandningen i höga glas .

Skär snitt i de halverade apelsinskivorna och fäst dem på 

glasets kant .

Sätt ett sugrör i varje drink och servera drinken till frukost

eller som inledning på brunchen .


HOPPAS ATT DET SMAKAR ,  LYCKA TILL !

 


måndag 17 mars 2025

MIN GODA MOROTSKAKA MED KOKOS , CA 10 BITAR .

 


                                   HEJSAN ! 


MOROTSKAKOR  går att variera med olika kryddor ,

mjölsorter och toppingar .

Och  nu har morötterna fått sällskap av kokos ,

eftersom de passar så fint ihop .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  ägg

1 3/4 dl solrosolja 

1 1/4 dl råsocker

3/4 dl honung

4 1/2  dl vetemjöl

1 1/2  tsk bakpulver

200 g morot, fint riven 

2 dl kokos

CITRONFROSTING :
30 g smör ,  rumsvarmt

175 g färskost, t ex Philadelphia 

1 citron , rivet skal & saft

2 dl florsocker

GARNERING :

1 dl  kokosflakes,  rostade


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  MOROTSKAKA :

SÄTT  ugnen på 175 grader .

Vispa  ägg,  solrosolja,  råsocker  och  honung 

till en tjock och smidig smet .

2,  BLANDA  ihop vetemjöl,  bakpulver, morot 

och kokos i en bunke.

Vänd  ner det i äggsmeten och arbeta ihop till en

jämn smet .

3,  HÄLL smeten i en form,  ca 22 cm i diameter,

smord med olja och med ett bakplåtspapper i botten .

Grädda  kakan mitt i ugnen i ca 45 minuter, känn efter

med en provsticka om kakan är torr .

Om stickan kommer upp kladdig kan DU grädda kakan 

i ytterligare 5 - 10 minuter.

Låt kakan svalna i formen  och vänd  sedan upp den på

galler .

4,   FROSTING :

VISPA smör och färskost smidigt.

Tillsätt citronskal, saft samt florsocker och vispa till en 

fluffig smet.

Bred frostingen  i ett jämnt lager på kakan .

STRÖ  till sist över kokosflingor  .


HOPPAS PÅ TREVLIG FIKA STUND !

LYCKA TILL !

lördag 15 mars 2025

MINA HEMBAKADE LINGONRUTOR , CA 20 STYCKEN .

 


                     HEJSAN  !


VI  i  familjen älskar dessa lingonrutor , himla god smak av lingonen !


HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst

6 dl mjölk

1/2 dl rapsolja

3/4 dl ljus sirap

6 dl rågsikt

7 - 8 dl vetemjöl

ca 2 dl lingon frysta eller färska


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SMULA  ner jästen i en bunke .

Tillsätt mjölken  och blanda tills jästen lösts upp .

Tillsätt salt, rapsolja, sirap, rågsikt och vetemjöl

lite i taget .

Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den

i några minuter .

2,  KNÅDA   försiktigt  in  lingonen i degen .

Låt degen jäsa under bakduk  i ca  1 timma .

3,  KNÅDA  igenom degen på mjölat bakbord  .

Kavla eller tryck ut den med mjölade händer på

en plåt med bakplåtspapper .

Skär  degen i ett rutmönster,  ca 5x4  rutor .

Sätt  ugnen på 230 grader .

4,  LÅT brödet jäsa  under bakduk i ca 30 minuter.

Grädda brödet mitt i ugnen i 23 - 25 minuter .

Låt det svalna på plåten .


SÅ himla gott till frukost !

LYCKA TILL !


tisdag 11 mars 2025

DAGENS GODA MIDDAGSRECEPT : PASTA MED SPARRIS - OCH LAXSÅS 1 - 2 personer.

 


                                HEJSAN ! 

DETTA ÄR SÅ HIMLA GOTT  !

SÅ ÄT SAKTA  OCH  NJUT !


HÄR ÄR RECEPTET :
60 g  djupfryst  lax 

60 g pasta t . ex  penne

100 g fryst sparris 

1 tomat 

2 vårlökar

1 hackad vitlöksklyfta

1 tsk olivolja

1/2 dl grönsaksbuljong

1 msk pressad citron

salt , peppar

1 1/2 msk mager yoghurt

1 msk veteflingor


SÅ HÄR GÖR DU ;

1,  TINA LAX och skär i 1 cm stora tärningar .

Koka  pastan i rikligt med saltat vatten enligt 

enligt förpackningens anvisningar .

2,  HÄLL PASTAN i ett durkslag och låt rinna 

av ordentligt .

TILL SÅSEN :
3,  SKÄR sparrisen på snedden i ca 3 cm långa 

bitar .

Dela tomaten i 4 delar,  ta bort kärnorna och tärna 

den i småbitar .

4,  SKIVA vårlök och fräs i med vitlök och tomat

i olivolja .

TILLSÄTT lax och sparris och fräs en kort stund .

Häll på buljong .

Låt allt småkoka ca 4 minuter och smaka av med

pressad citron , salt och peppar .

5,  RÖR ner yoghurt och veteflingor i såsen  och

SERVERA  sedan med pastan .


HOPPAS PÅ SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !