onsdag 30 juli 2025

GLUTENFRI KLADDKAKA MED HALLON , 10 - 12 BITAR .

 


                         HEJSAN  !


Denna kaka är lätt att svänga ihop , med ingredienser 

som oftast finns  hemma .

Fyll små  muffinsformar  eller häll smeten i stora 

kakformen  .


HÄR ÄR RECEPTET :
SMÖR  och  glutenfritt  ströbröd 

ströbröd  till  formen 

100 g smör 

2 1/2 dl strösocker

1 dl rismjöl

1/2 dl potatismjöl

4 msk kakao

1 msk psyllium - fröskal

2 ägg

1/2 dl frysta hallon

GARNERING :

vispgrädde

hallon

florsocker

citronmeliss


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SÄTT ugnen på 175 grader.

2,  SMÖRJ  och bröa en form,  med löstagbar kant ,

24 cm i diameter .

Kläm  gärna fast ett smörat och bröat  bakplåtspapper

i botten .

3,  SMÄLT  smöret . Blanda socker, rismjöl, potatis-

mjöl , kakao och psylliumfröskal  i en bunke .

Tillsätt det smälta  smöret och ägg ,  blanda snabbt

till en smet .  Häll smeten  i  formen .Fördela 

hallonen i smeten .

4,  GRÄDDA  mitt i ugnen tills kakan knappt har 

stannat och fortfarande är lite kladdig , ca 15 minuter.

Låt  svalna , för att sedan kallna i kylen .

5,   VID SERVERING :
Lägg på vispad grädde i mitten av kakan och  hallon 

upp på  grädden .

Pudra florsocker över kakan och garnera med citronmeliss .


LYCKA TILL !  HOPPAS DET  SMAKAR !



tisdag 29 juli 2025

MIN LÄCKRA, KLADDKAKA MED VIT CHOKLAD , ca 10 BITAR .

 


                         HEJSAN !

LÄCKER KAKA  ,   SOM BLIR EXTRA FESTLIG 

NÄR DEN SERVERAS MED FÄRSKA BÄR 

OCH LÄTTVISPAD  GRÄDDE .


HÄR ÄR RECEPTET :
200 g vit choklad

150 g smör

3 st rumsvarma ägg

2 dl strösocker

1/2 tsk salt

2 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

1 citron , rivet skal

riven kokos till formen 

TILL SERVERING :
florsocker 

250 g färska blåbär eller andra bär .

vispgrädde ,  lättvispad.


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SÄTT UGNEN PÅ 170 GRADER 
VARMLUFT .

Smörj och bröa med kokos en rund form 

med löstagbar kant 22 cm i diameter .

Strö kokos i botten och på kanterna .

2,  HACKA  chokladen och lägg den 

i en skål .

Smält smöret i en kastrull och häll  ner 

det i chokladen .

Rör runt tills chokladen har smält och 

ställ skålen åt sidan .

3,  VISPA  ihop ägg , strösocker och salt 

lite lätt i en bunke .

Rör ner chokladblandningen .

4,  RÖR ihop vetemjöl och vaniljsocker 

i en skål och blanda ner det i bunken .

Tillsätt citronskalet .

Vänd försiktigt ihop det en jämn smet 

med en slickepott .

5,   HÄLL smeten i formen , jämna till

kakan och grädda mitt i ugnen i 20 -25 min.

eller tills har fått en jämn, ljusbrun färg .

Låt kakan svalna helt.

6,  SERVERING :
PUDRA kakan med florsocker och servera 

den med blåbär och vispad grädde .

KLADDIG  FAVORIT ..!

LYCKA TILL !

BRÖDBULLAR , MED BLÅ VALLMOFRÖN , 10 ST .mm !

 


                     HEJSAN !


SERVERA  gärna   dessa  goda  brödbullar  till  frukost ,

som  mellanmål  eller  till fikat ,  på  dagen .


HÄR ÄR RECEPTET ;
50 g jäst

3 1/2  dl fingervarm  mjölk

60 g strösocker 

1 tsk  salt 

500 g vetemjöl

GARNERING :
30 g blå  vallmofrön 

SÅ HÄR GÖR DU :
1,  RÖR samman  alla  ingredienser 

till  degen och knåda  den i  maskin 5 min.

Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter .

Sätt ugnen på 190 grader .

2,  STJÄLP upp degen på ett lätt mjölat bakbord 

och dela degen i 10 bitar .

Fukta ena sidan med lite vatten och doppa i vallmofrön.

Vrid båda ändarna på varje bit åt motsatt håll så att DU 

får en lite vriden , avlång bulle .

Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper .

3,   GRÄDDA  bullarna mitt i ugnen i 15 minuter.

Låt dem svalna på galler .


LYCKA  TILL !


måndag 28 juli 2025

RABARBERPAJ MED INGEFÄRA , 6 - 8 BITAR .

 


                                      HEJSAN  !


DETTA  underbart  enkel  rabarberpaj  som  får  lite

kryddig  smak  av  ingefära .


HÄR ÄR RECEPTET :

100  g  rumsvarmt  smör

1 1/2  dl  strösocker

1  dl  vetemjöl

1 1/2  dl  havregryn

1  tsk  vaniljsocker

1  tsk  bakpulver

2  ägg

1/2  dl  vispgrädde

FYLLNING :
ca  4  dl  rabarber,  skuren

i tunna  skivor 

1  msk  färsk  ingefära, riven

 1  msk  potatismjöl

GARNERING:  

mandelspån,  1-2 msk .


SÅ HÄR GÖR DU :
  

1, SMULDEG :

SÄTT ugnen på 175 grader.


Vispa  smör  och  strösocker luftigt .

2,  BLANDA  ihop vetemjöl, havregryn,

vaniljsocker  och  bakpulver i en bunke.

Vänd ner de torra ingredienserna  i  smöret .

3,  VISPA  upp  äggen  i en  bunke  och  vispa 

sedan  i  grädden .

Vänd  ner  äggblandningen  i  smeten .

4,   FYLLNING :

BLANDA  rabarber  och  ingefära  med potatismjöl.

Lägg fyllningen i en smord  pajform , ca  26  cm  i

diameter .

Fördela  smuldegen över  rabarbern  och  strö  över 

mandelspån .

5,   GRÄDDA  pajen  mitt  i  ugnen  i  ca  25  minuter

tills  den  fått  fin  färg .

SERVERA ,  den  ljummen  med  t ex ,vaniljglass  och

färska  jordgubbar .


LYCKA TILL !

HIMLA GO'    PAJ !

CHOKLADRULLE MED JORDGUBBAR , 10 BITAR .

 


                          HEJSAN  !


CHOKLAD  och  JORDGUBBAR  

är  en  oslagbar  smakkombination .

HÄR ÄR RECEPTET :
4 ägg 

2 dl strösocker

1 dl potatismjöl

3 msk kakao

2 tsk bakpulver

FYLLNING  : 

3 dl  vispgrädde

100 g  färskost

3/4  dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

250 g  jordgubbar


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SÄTT  UGNEN på 225 grader.

Vispa ägg och socker riktigt pösigt .

Blanda potatismjöl , kakao, och bakpulver

sikta ner i smeten .

2, BRED  ut smeten i en långpanna med

bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen ,

i 7 minuter .

3,  STJÄLP  upp kakan på ett sockrat

bakplåtspapper och lossa bakpappret.

Låt kakan svalna .

4,   FYLLNING :

VISPA  2 dl  av  grädden  med  färskost ,

florsocker och vaniljsocker .

till en kräm .

Bred krämen över bottnen .

5,   SKÖLJ ,  rensa  och  hacka  hälften 

 av  jordgubbarna  och  strö  över  bottnen 

och  rulla  ihop  .

6,  VISPA  resten  av  grädden   och  spritsa 

på  rulltårtan .

GARNERA :  med  skivade  jordgubbar  .


LYCKA  TILL !


tisdag 22 juli 2025

NINAS ÄPPLEKAKA , 175 grader, 20 - 25 minuter, (ej vispad grädde) .

 


                        HEJSAN ! 


MIN  GODA VÄN  NINA  ÄR EN HEJARE PÅ
ATT BAKA MJUKA KAKOR  . 

VARSÅGODA att smaka !


HÄR ÄR RECEPTET ;

150 g smör ,  2 dl strösocker  + 1 ägg ,

 arbeta ihop till en deg .

3 dl vetemjöl

2 - 3 äpplen 

kanel och socker

1/2  dl vispgrädde, ej vispad 


SÅ HÄR GÖR DU ;

SMÖRJ  OCH  BRÖA  en form .

PLATTA ut degen i formen ,  med

löstagbar kant . 

TÄCK med skalade , skivade äpplen,

strö över socker och kanel .

HÄLL över grädden ovispad .

STÄLL in i 175 grader  i 20 - 25 minuter .


LYCKA TILL !

söndag 20 juli 2025

KORV STROGANOFF MED KOKT DINKEL , 4 PERSONER .

 


                                HEJSAN  !


DETTA ÄR  GOD  VARDAGSMAT ,  MEN DU KAN

OCKSÅ  ÄTA DET PÅ HELGEN .

SÅ HIMLA GOTT !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 gula lökar, hackade

rapsolja till stekning

600 g  falukorv av hög kvalite'

strimlad

400 g krossade tomater

200 g tomatpure' tub

2 msk fransk senap

2 dl creme fraiche

4 dl hela  dinkelkorn

2 msk olivolja

10 körsbärs tomater,  skivade

2 dl persilja


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  BRYN LÖKEN i rapsolja och lägg i den 

strimlade korven .

Häll  på  krossade  tomater, tomatpure' och 

senap .

Tillsätt kräm fraiche .

Låt koka i några minuter .

2,  KOKA  DINKEL  enligt anvisningarna

på paketet och blanda med lite olivolja ,

skivade  körsbärstomater och hackad 

persilja .


HOPPAS PÅ SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !