tisdag 2 september 2025
onsdag 27 augusti 2025
ÄGGRÖRA , TILL EN PORTION . mm !
HEJSAN !
TIDSÅTGÅNG , 5 minuter .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg
1 msk kokosgrädde, kräm fraiche,
1 msk smör
1 nypa salt
SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM stekpannan och häll i alla ingredienser.
RÖR med en slev från sidorna in mot mitten .
OM DU vill ha äggröran riktigt krämig och god
kan DU ta av den från plattan direkt efter att DU
har hällt i alla ingredienser.
SERVERA när DU är nöjd med konsistensen
och avnjut med en rejäl klick smör.
TIPS !
DU kan också göra äggröra i en metallbunke
ovanpå en gryta med kokande vatten .
Koka upp vattnet , häll ingredienserna i
metallbunken och sätt ovanpå grytan ,
Rör runt och servera när när det börjar tjockna .
LYCKA TILL och SMAKLIG FRUKOST !
söndag 17 augusti 2025
MIN GODA OST OCH DRUVSALLAD , 4 PORTIONER .
HEJSAN !
DENNA SALLAD KAN DU BJUDA , NÄR DU KÄNNER
ATT DET FATTAS NÅGOT PÅ BORDET ?
HÄR ÄR RECEPTET :
Fänkålen i salladen är pricken över i ,
passar fint till kallskuret och på buffen.
300 g kärnfria vindruvor
2 - 3 st fänkål
2 msk vitvinsvinäger
1 msk honung
3/4 dl vindruvs - kärnolja
50 g hasselnötter
50 - 75 g lagrad ost
salt och peppar
SÅ HÄR GÖR DU :
1 , SKÖLJ och halvera druvorna .
Rensa och fin - skiva fänkålen tunt .
2, BLANDA vinäger och honung i
en skål och häll i oljan under omrörning .
Smaka av dressingen med salt och peppar.
3, BLANDA ner druvor och fänkål i
dressingen .
Toppa med hackade hasselnötter och riven
ost .
HOPPAS DET SMAKAR !
LYCKA TILL !
onsdag 6 augusti 2025
BAKADE ÄPPLEN , 4 PORTIONER .
HEJSAN !
NU ÄR DET JU VERKLIGEN ÄPPELTIDER !
SÅ VARFÖR INTE PASSA PÅ ATT GÖRA
DENNA SUPERGODA EFTERRÄTT !
VÄLDIGT ENKELT MEN DET BLIR VÄLDIGT
GOTT NÄR ÄPPLENA ÄR RIKTIGT GODA !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 syrliga äpplen
1 dl mandel
1/2 liter vaniljglass
eller
en god vaniljsås att hälla
över äpplena .
SÅ HÄR GÖR DU :
1, SKÖLJ äpplena och slå in dem i aluminiumfolie .
Det räcker med ett lager , men folien måste sitta
helt tajt annars blir äpplena brända .
2, LÄGG äpplena direkt i elden / glöden , lägg
locket på grillen och och baka i medelvärme , ca
175 grader, tills de är mjuka rakt igenom .
Det tar ungefär 30 minuter .
3, HACKA mandeln .
4, ÖPPNA foliepaketen och gröp ur äpplena
med en sked.
Tänk bakpotatis.
SKEDA i glassen och strö över mandeln .
LYCKA TILL !
söndag 3 augusti 2025
KÖTTBULLAR I PAPRIKASÅS , 4 port .
HEJSAN !
DETTA ÄR EN MIDDAG MED STING I .
VARSÅGODA ATT SMAKA !
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g köttfärs
1 tsk salt
1 kryddmått svartpeppar
1 tsk spiskummin
1 dl creme fraiche
2 msk smör
PAPRIKASÅS :
1 rödlök
1 paprika
2 msk smör
1 burk krossade tomater
med smak av chili , 400 g
2 msk kalvfond
2 tsk sambal oelek
1 dl creme fraiche
GARNERING :
persilja
SERVERING :
pasta ,valfri sort .
SÅ HÄR GÖR DU :
1, PAPRIKASÅS :
Skala och hacka löken . Kärna ur och
tärna paprikan .
Fräs lök och paprika mjukt utan att det
får färg i en stor stekpanna med smör .
Tillsätt krossade tomater, fond , sambal oelek
och creme fraiche och låt det koka samman ca
5 minuter .
2, BLANDA färs, salt, peppar , spiskummin
och creme fraiche till en jämn smet .
Forma smeten till köttbullar och stek dem
runt om i en stekpanna med smör .
Lägg över köttbullarna i såsen .
Garnera med persilja .
Servera med kokt pasta .
SMAKLIG MÅLTID , HIMLA GOTT !
LYCKA TILL !
lördag 2 augusti 2025
FARMORS HAVREKAKOR MED RUSSIN, 80 ST .
HEJSAN !
DET här var också en älsklingskaka !
Från Farmors bakbok .
Smaka Ni också !
VARSÅGODA !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
3 3/4 dl havregryn
2 dl russin
1 1 /2 tsk bikarbonat
250 g rumsvarmt smör
SÅ HÄR GÖR DU :
1, SÄTT ugnen på 175 grader .
Blanda ihop alla torra ingredienser
i en bunke .
Tillsätt smöret och arbeta ihop allt till
en deg .
2, RULLA degen till små bollar,
ungefär 1 1/2 tsk deg per boll .
Lägg dem på plåtar med bakplåts -
papper.
3, GRÄDDA kakorna mitt i ugnen
i 8 - 10 minuter, de ska bara få lite färg .
Låt dem svalna på bakplåtspappret på
ett galler .
Kakor som inte går åt direkt går
alldeles utmärkt att frysa in .
HOPPAS DE SMAKAR , LYCKA TILL !
DU frysa in
onsdag 30 juli 2025
GLUTENFRI KLADDKAKA MED HALLON , 10 - 12 BITAR .
HEJSAN !
Denna kaka är lätt att svänga ihop , med ingredienser
som oftast finns hemma .
Fyll små muffinsformar eller häll smeten i stora
kakformen .
HÄR ÄR RECEPTET :
SMÖR och glutenfritt ströbröd
ströbröd till formen
100 g smör
2 1/2 dl strösocker
1 dl rismjöl
1/2 dl potatismjöl
4 msk kakao
1 msk psyllium - fröskal
2 ägg
1/2 dl frysta hallon
GARNERING :
vispgrädde
hallon
florsocker
citronmeliss
SÅ HÄR GÖR DU :
1, SÄTT ugnen på 175 grader.
2, SMÖRJ och bröa en form, med löstagbar kant ,
24 cm i diameter .
Kläm gärna fast ett smörat och bröat bakplåtspapper
i botten .
3, SMÄLT smöret . Blanda socker, rismjöl, potatis-
mjöl , kakao och psylliumfröskal i en bunke .
Tillsätt det smälta smöret och ägg , blanda snabbt
till en smet . Häll smeten i formen .Fördela
hallonen i smeten .
4, GRÄDDA mitt i ugnen tills kakan knappt har
stannat och fortfarande är lite kladdig , ca 15 minuter.
Låt svalna , för att sedan kallna i kylen .
5, VID SERVERING :
Lägg på vispad grädde i mitten av kakan och hallon
upp på grädden .
Pudra florsocker över kakan och garnera med citronmeliss .
LYCKA TILL ! HOPPAS DET SMAKAR !