söndag 13 januari 2019

RULLTÅRTA MED CITRON OCH INGEFÄRA.




                     HEJSAN !

Rulltårta med frisk smak av citron och ingefära,
är gott efter allt från Jul - Nyårs helgerna !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg
1 dl strösocker
1 1/4 dl vetemjöl, BERTE QVARN
1/2 tsk bakpulver
finrivet skal av 1 citron
FYLLNING :
100 g mager Philadelphiaost
4 msk naturell yoghurt
15 g syltad ingefära
1 tsk florsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM upp ugnen till 225 grader.  Lägg ett bakplåtspapper
i en liten långpanna, 25x35 cm.
VISPA ägg och socker till en mycket pösig smet, använd elvisp.
Sikta i mjölet och tillsätt citronskalet .
Vänd försiktigt om i smeten så att allt blandas .
BRED ut smeten i långpannan .  Grädda kakan i nedre delen av
ugnen tills den har stelnat och fått fin färg, ca 5 minuter .
SIKTA florsocker på ett rent bakplåtspapper.
Stjälp upp kakan på det. Pensla pappret som kakan gräddats på
med kallt vatten och dra av det .  Låt kakan kallna med
långpannan stjälpt över.
RÖR mjukosten smidig och blanda med yoghurt.  Hacka
ingefäran fint.  Bred ut krämen över kakan och strö på
ingefäran .  Rulla ihop till en rulle med hjälp av pappret.
Rulla om pappret och låt kakan vila en stund innan den skärs
i portionsbitar .

LYCKA TILL !

POTATISKAKA MED BÖNOR , 4 PORT.




                                   HEJSAN !

Det var väldans vad veckorna går fort, nu är det måndag imorgon igen .
Då börjar Vi veckan med denna Potatiskaka, den är riktigt god !

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g  potatis
400 g  purjolök
2  vitlöksklyftor
200  g  kokta  vita  bönor,  gärna
konserverade i tomatsås ,
100  g riven ost 17 %
1 tsk  salvia
2 tsk  olja
salt och nymald svartpeppar

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  potatisen och  skär dem i små tärningar .
Koka  dem  knappt  mjuka i  lättsaltat  vatten, 8-10 min.
Skölj  och  skiva  purjolöken och  låt  den  koka  med
potatisen  i  5  minuter.
HÄLL  av  kokvattnet.  Mosa  lätt  och  blanda  i  pressad
vitlök,  bönorna,  osten  och  salvian.
Smaksätt  med  salt och peppar.
BRED  ut  blandningen  i  en  varm  stekpanna  med  oljan.
Stek  på  medelstark  värme  tills  undersidan har fin färg,
ca 5 minuter .Vänd kakan och stek andra sidan ca 5 minuter.
DELA potatiskakan i 4 delar och servera med  blad, tomater
och  kokt broccoli.
SMAKLIG MÅLTID !