onsdag 5 maj 2021

MEDELHAVSGRATÄNG MED FÄRS , 4 PERS.




                                          HEJSAN !

SMAKA PÅ DEN HÄR  GODINGEN !
mmm... !

HÄR ÄR RECEPTET :
300 g pasta , t ex pastaskruvar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 orange paprika
1 röd paprika
2 msk smör/margarin
500 g  färs  av valfri sort
500 g krossade tomater
3 msk TOMATPURE'
1 tsk salt + 1 krm svartpeppar
10 strimlade soltorkade tomater
200 g körsbärstomater
gärna i olika färger 
1 dl svarta oliver
GARNERING :
Basilika

SÅ HÄR GÖR DU  :
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER .
Koka  pastan och låt den rinna av .
SKALA och finhacka lök och vitlök .
Kärna ur och tärna paprikorna .
Fräs vitlök, lök och paprika blankt och smidigt 
utan att det tar färg i en stekpanna med smör .
Tillsätt färsen och fräs den smulig .
TILLSÄTT krossade tomater, TOMATPURE',
salt och peppar och låt allt puttra ett par minuter.
VARVA köttfärsröra  kokt pasta och soltorkade 
tomater i en smord ugnsform .
Toppa  med halverade tomater, tärnad fetaost 
och urkärnade oliver.
GRATINERA mitt i ugnen ,  15 -20 minuter.
GARNERA med basilika och servera med sallad 
och ett gott bröd .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !




GROVA FULLKORNSBRÖD, 2 ST .




                                   HEJSAN  !

FYRKORNSKROSS,  ÄR EN BLANDNING AV VETE, RÅG,
KORN  OCH  HAVRE .
DET HAR  HÖGT KOSTFIBERINNEHÅLL  OCH ÄR RIKT PÅ
MAGNESIUM  OCH  JÄRN .

Idag hade jag Leverpastej och skivad gurka på detta jättegoda , 
hembakta bröd !
mmm...!

HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl  4 - kornskross, t ex  från Saltå Kvarn 
4 dl vatten
5 dl filmjölk
25 g jäst
1/2  dl flytande  honung
3 tsk salt
2 msk rapsolja
10 dl DINKELMJÖL
3  msk  solrosfrön
2 msk linfrön
1 rivet äpple

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  UGNEN PÅ  200 GRADER .
KOKA ihop  4 - kornskross  och  vatten  under  omrörning till en lös gröt .
Häll  över i en  bunke och blanda ner  filmjölken  .
Låt  svalna  till  fingervarmt .
SMULA  ner jästen i bunken och rör tills jästen lösts upp .
Tillsätt  honung , salt,  olja , rivet äpple och mjöl .
Arbeta ihop till en smidig deg .
Låt jäsa övertäckt  1 timme .
KNÅDA degen  lätt  på  mjölat  bakbord och dela  den i 2 delar .
FÖRDELA  solros- och linfrön i botten  och på sidorna  i
två väl smorda  formar  på  vardera 1 1/2  liter .
Lägg i degen och låt jäsa ,  ca  30 minuter .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen  ca  35 minuter .

LYCKA  TILL !