torsdag 1 december 2016

KUVERTBRÖD MED SPELT, eller fullkorn. 25- 30 ST .




    HEJSAN !

Visste  Du  att  SPELTVETE  har  ett  högre  innehåll  av
vitaminer, mineraler,  fettsyror, och  protein.
SPELTVETEMJÖL,  kan  Du  använda  i  allt  som  Du brukar  ha
vetemjöl  i .

HÄR  ÄR  RECEPTET  :
25  g  jäst,
5  dl  vatten,
1  dl  mjölk,
1  msk  salt,
1  msk  honung,
ca  3  dl  vetemjöl,
10 - 12  dl SPELTVETEMJÖL, siktat
eller  fullkorn.

SÅ  HÄR  GÖR  DU  :

RÖR  ner  jästen  i  det  ljumma  vattnet och  mjölken.
Tillsätt  salt  och  honung .
Blanda  i  mjölet  lite  i  taget .
Degen ska vara något fastare än gröt , men  lösare än bull-deg.
BEARBETA  degen  i  en  assistent  i ca  5  min  eller  för  hand  i 10 min.
Låt  degen  jäsa  under  bakduk  i  rumstemperatur i  minst  1 1/2 timme.
HÄLL  ut  den  lösa  degen på  ett  rikligt  mjölat  bakbord.
SÄTT  UGNEN  PÅ  250  GRADER.
PLATTA  försiktigt  ut degen  med  mjölad  hand  till  ca  2  cm  i  höjd.
Var  försiktig  så  att  inte  jäs- bubblorna  försvinner .
SKÄR  ut  25 - 30 bröd  och  lyft  försiktigt över  dem  till  två  plåtar.
med  bakplåtspapper  .
Bröden  ska  gräddas  direkt  mitt  i  ugnen .
Den  första  plåten  i  ca  15  min( beroende på  brödstorlek)
DEN  andra  plåten  något  kortare  tid  .
Låt  bröden  svalna  på  galler  UTAN  bakduk.

mmm...jättegoda !

LYCKA  TILL !

RÖKT LAXRULLE MED VÄSTERBOTTENOST OCH DILL 15- 20 BITAR.



  

    HEJSAN !

Kanske till Lördagsgodis ?

500 g skivad  kallrökt  lax,
150 g riven västerbottenost,
2 dl CREME Fraiche,
1 dl hackad dill,
0, 5 tsk svartpeppar,
1 dl färska örter, t ex dill eller bladpersilja

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG ut  en  stor  bit  plastfolie.
Lägg laxskivorna  omlott till en rektangel  på  plasten.
Blanda  västerbottenost, CREME Fraiche, dill  och 
peppar  till  en  jämn  smet.
Bred ut blandningen i ett jämt  lager på  laxskivorna.
RULLA ihop  laxen  från  långsidan  så  tajt  det  går
med  hjälp  av  plastfolien.
Lägg  den  i  frysen  ca  30  minuter.

TA  av  plastfolien  och  rulla  den  i  hackade  örter.
Skär  2  cm  tjocka  skivor  med  en  vass  kniv.

TREVLIG   KVÄLL !

LYCKA  TILL !

ISTÄLLET FÖR LUTFISK...4- 5 PORT.




   HEJSAN !

KUMMELFILE'  MED  BACON, RIS  OCH  KALL  SÅS !

Ni  ångrar  Er  inte !

HÄR ÄR RECEPTET :

500 g  KUMMELFILE'
1 paket  Mozzarella,
1/2  msk  oregano,
1  paket  bacon,
1 msk olivolja,

UGN:   175 GRADER.
LÄGG fisken i en ugnsfast form.
Salta  fisken  rejält .
Strö  över svartpeppar  och  oregano.
Skiva  Mozzarellan ,  lägg  den  över  fisken .

GRATINERA  i  10  minuter

KNAPERSTEKT  BACON  har Du  som  garnering.

RIS:
1 finhackad  gul  lök + 1 tsk gurkmeja ,
fräses  ihop  och  blandas  med  riset.

KALL SÅS :
1  dl  gräddfil ,
1  dl  majonnäs,
1  finhackat  äpple,
1  dl  hackad  ättiksgurka,
1/2  knippe  finhackad  dill .

LYCKA  TILL !
GOD - JUL !