måndag 17 mars 2008

MAUDS, Hallon marmelad. tillbehör.

1 Banan o 2dl Hallon
mixa till en jämn smet .
håller sig en vecka i kylen.
mmm,jättegott.

Vitlökstomater. Tillbehör.

1stor Tomat
1msk Olivolja
1 krossad Vitlök.

Skiva och dela tomaten i bitar
lägg i en skål
häll på olivolja
och krossad vitlök.
Blanda ihop allt o låt stå o dra i kylen ca.10min.
Jättegott.

Majonnäsdressing; Tillbehör.

1dl Lättmajonnäs
1dl mild Lättyoghurt

Smaksätt med t ex chilisås,
ljus fransk senap eller riven pepparrot.
Gott till sallad.

MAUDS,,Bär och Fruktpaj.EFTERRÄTT.

3 Äpplen eller
2 Äpplen och 1 Banan eller
3-4dl.Bär
75g. Margarin eller
3/4dl. flytande Margarin
1,5dl Vetemjöl
1,5dl Havregryn
1msk Socker.

Skiva frukten och lägg den eller bären
i en smord form.
Smält margarinet och blanda det eller det
flytande margarinet med vetemjöl,havregryn
och socker.Fördela blandningen över
frukten eller bären och sätt formen i ugnen.
Grädda i 225 grader varm ugn .i 25 min.
Gott med glass eller grädde till.

Smaka på.

Mellanmål.Smörgåsar med grönt pålägg.

Prova med skivad BANAN och kanel.
KIWI
ÄPPLE
riven MOROT och rivet ÄPPLE
skivad GURKA och RÄDISA.

Lite annat än det vanliga.

INGES,, goda Renskavsgryta. 4port..

2paket Renskav
1hel Purjolök
2burkar Champinjoner
1tärning Köttbuljong
3dl vatten
2msk.vetemjöl
1,5-2dl.mjölk
2krm.svartpeppar
2krm salt
1msk.soya.

Halvtina renskaven.
Skär den i mindre bitar
strimla purjolöken .
Blanda spadet från svampen med
1köttbuljongtärning o vatten,
i en låg vid panna.
Koka upp .
Lägg i Renskav ,purjo osvamp.
Låt sjuda i 10min.
Rör ut mjölet i mjölken
o häll i grytan.
Tillsätt sv.peppar,salt o soya.
Låt koka 10min.
Servera Ris el. Matvete till.

Korv Stroganoff . 4 port.Vardagsmat.

400g Falukorv
1st gul lök
4dl mjölk
3msk tomatpure
2msk vetemjöl
1/2tsk salt
1/2krm peppar
1,5msk persilja.

Strimla korven ,skala löken och hacka den .
Häll hälften av mjölken i en gryta .
Låt löken puttra i mjölken ca.5min.
Tillsätt tomatpuren,mjöl o mjölk blandningen,
ner i grytan.Lägg i korven ,låt puttra ett par min.
Smaka av med salt o peppar.Strö över persiljan.

Smaklig måltid.

Godaste Tonfiskröran.

1burk Tonfisk,i olja
2 hårdkokta ägg
1 liten rödlök
(1msk kapris)
1/2 tsk curry
2 msk majonnäs
salt o peppar.
Koka äggen i ca.7min.
Skala o hacka äggen,
finhacka löken,
blanda lök,ägg,tonfisk,
ev.kapris med en gaffel .
Tillsätt curry, majonnäs o
kryddor.
Smaka av och ställ kallt.
Gott på mackan.

Lax med citron och örter i ugn. 4port.

4 portionsbitar lax eller annan fisk.
1citron
lite olivolja
basilikablad.

Sätt ugnen på 200 grader.
lägg fiskbitarna på folie i en
ugnsfastform.
häll över olivolja,lägg på
citronskivorna o basilikablad,
salta o peppra.Vik ihop folien och
ställ in i ugnen ca.15-30 minuter.
KLART.
ENKELT O GOTT.

Citronsås till Kummel och Lax 4 port.

1 burk creme fraiche 34%
1 tärning fiskbuljong
skalet av 1 citron-rivet
2 kläm på citronen-saften.
Blanda allt i en kastrull.
Låt det koka upp.
Du ska inte salta o peppra.
mmm,gott

MAUDS, saftiga Blåbärsmuffins ca 12 st

100g Smör
1 dl Socker
2 Ägg
några droppar Citronsaft
2,5dl Vetemjöl
1tsk Bakpulver
1dl Mjölk
3dl Blåbär

Värm ugnen till 225 grader.
Rör smör och socker vitt.
Tillsätt ägg o citron o
blanda till en jämn smet.Rör i mjöl
bakpulver o mjölk.
Fördela smeten i muffinsformar och
lägg 1msk blåbär i varje muffins.
Grädda mitt i ugnen ca.15-20minuter
Mumsmums.

Turkisk soppa med röda linser o köttfärs 2-3port.

200g gul lök
1msk olivolja
300g köttfärs-blandfärs
2,5 dl röda linser
4 msk tomatpure
3 st grönsaksbuljonger
1 msk finrivet apelsinskal

Fräs löken i oljan, rör ner köttfärsen och låt det få färg.
Tillsätt Linser,Tomatpure, Buljong och Vatten.ca 4-5 dl
Låt soppan koka i 30-40minuter
Soppan är klar när linserna har kokat sönder.
Rör ner apelsinskalet.
Servera med gott bröd till.
JÄTTEGOTT.

Kryddkorv med lök o äpple 2 portioner

2 kryddkorvar typ chorizo
1 gul lök
2 äpplen
salt o peppar efter behag

Snitta korven o lägg i en ugnssäker form
skala löken
kärna ur äpplena
Skär dem i tunna klyftor och
lägg i formen ,salta o peppra.
stek i ugn 225 grader tills korven har fin färg
och lök o äpple har blivit mjuka.
Servera gärna med potatismos och en grönsallad.
smaklig måltid



ch lök o äpple har blivit mjuka.