söndag 1 februari 2015

REVBENSSPJÄLL MED USA - SALLAD. 4 PORT.

Hej !
Jag äter inte så mycket kött , men det här är jättegott !

1kg revbensspjäll
1 tsk salt
1 kryddmått svartpeppar
1 tsk ingefära (malen)
1 /2 dl senap

SALLAD :
500 g vitkål
1 stjälk blekselleri 1 äpple
3 msk vinäger
1 msk senap
3/4 dl majonnäs
3 dl vispgrädde
1/2 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar

TILL GARNERING:
Rädisor och persilja .

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Blanda salt kryddor och senap .
Lägg spjället i en ugnssäker form med bensidan upp .
Bred på knappt hälften av senapsblandningen.
Stek i ugnen  ca 45 min.
Vänd spjället och bred på resten av blandningen på köttsidan .
STEK ytterligare ca 45 min.
SKÖLJ och riv vitkålen grovt på ett rivjärn .
Skär sellerin i tunna  strimlor .
Skala och riv äpplet .
BLANDA vinäger , senap , majonnäs och grädde .
Smaksätt  med salt och peppar .
BLANDA  alltsammans i en skål .

GARNERA med rädisor skurna i skivor och finhackad persilja .

SKÄR upp köttet .
SERVERA med  salladen och bröd till .

SMAKLIG MÅLTID !

LAMMSKIVOR I GRÖN SÅS . 4 PORT.

Hej !

Idag ska vi prova Lamm,
det har jag inte så mycket av .

4-6 lammskivor av bog eller stek ca 1 kg.
smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl vatten
1/2 köttbuljongtärning
2 dl CREME Fraiche
1/2 dl finhackad persilja
1 tsk dragon
1/2 tsk körvel.

SÅ HÄR GÖR DU :
STEK  lammskivorna i smör i en stekpanna 3 - 4 min /sida .
Salta och peppra .
Ta upp köttet .
Blanda vatten , buljongtärning och CREME Fraiche i stekpannan .
Låt såsen koka ihop ca 10 minuter .
Tillsätt persilja och kryddor .
Lägg ner köttet i såsen .
LÅT alltsammans  bli varmt .

SERVERA  med t ex råstekt potatis och grönsaker .

Rätten går bra att frysa .
SMAKLIG MÅLTID !

POTATISMOSGRATÄNG med ROSMARINKARRE' 2-6 PORT .

Hej !

Idag blir det söndagsmiddag.

1 kg GRISKARRE' med ben
1 tsk salt
1 tsk smulad rosmarin

POTATISMOSGRATÄNG:
1 kg potatis
2 dl vispgrädde
3 msk smör
2 äggulor
4 dl riven, lagrad ost
1 /2 tsk salt
1/2 krm svartpeppar

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 175 grader.
Gnid köttet med salt och rosmarin.
Lägg det i en ugnssäker form .
Stick in en köttermometer från kortsidan
så att hela termometerröret är inne i köttet .
Stek i ugnen tills termometern visar 85 grader,
ca 1 1/2 timme .
Låt köttet vila inlindat i folie .
SÄTT ugnen på 225 grader.
Skala potatisen .
Skär i skivor .
Koka i vatten tills de är mjuka .
Häll av vattnet .
Mosa potatisen .
Tillsätt grädde och smör .
Vispa gärna med elvisp .
Rör ner äggulor och ost .
Smaksätt med salt och peppar .
Bred ut moset i en smord och ugnssäker form .
GRÄDDA i ugnen 15-20 minuter .

SKÄR loss köttet från benet och skär det i skivor .

SERVERA köttet med potatismosgratängen och en sallad .

Överblivet går bra att frysa.

LYCKA TILL !
SMAKLIG MÅLTID !

VITLÖKSDOFTANDE KYCKLING . 4 PORT.

Hej !

Nu gör vi det enkelt för oss idag !

2 paket kycklingbröst a' 350 g
3 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl lagrad riven ost t ex  Prästost
4 dl CREME Fraiche
1 hönsbuljongtärning

SÅ HÄR GÖR DU:
TINA kycklingbrösten .
Sätt ugnen på 200 grader.
LÄGG kycklingbrösten på ett ugnssäkert fat .
Pressa över vitlöken.
Salta och peppra.
Blanda ost och CREME fraiche .
Smula i buljongtärningen .
HÄLL alltsammans över kycklingbrösten .
Stek i ugn ca 30 min.

SERVERA med grönsaker .

går bra att frysa .

LYCKA TILL !