torsdag 12 mars 2009

BULGURSALLAD MED SVAMP OCH GETOST 4 PORT.

Kolla här .Nyttigt och gott.

Koka 2 1/2 dl Bulgur.
Skiva 200 g Champijoner och
hacka 1 Gul Lök.
Stek svamp och lök i 1 msk Olja
i en stekpanna.
Pressa över 1 Vitlöksklyfta.
Skölj 75 g Rucola sallad
och rosta 2 msk Pinjenötter
i en torr stekpanna.
Dela 1 färsk Broccoli i små buketter,
låt koka i saltat vatten några min.
Så att de behåller sin spänst.
Blanda bulgurgrynen med svampblandningen ,
rucola, pinjenötter och broccoli.
Skär 100 g Chevre i småbitar
och strö över salladen.
Servera med körsbärstomater.

SMAKLIG SPIS.

CHOKLADKAKA MED APELSINSALLAD .CA.10 BITAR

ååå, vad denna var god.

125 g smör
125 g mörk choklad
2 ägg
1 1/2 dl råsocker
finrivet skal av 1 apelsin
1 1/2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
GARNERING:
75 g macadamianötter
APELSINSALLAD :
4 apelsiner
culinary syrup med
karamellsmak.

Så här gör DU :
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj o´mjöla en rund bakform som
mäter ca 20 cm i diameter.
Mät upp matfettet i en kastrull och
tillsätt chokladen som brutits i mindre bitar.
Smält alltsammans på svag värme
under omrörning.
Ställ åt sidan att svalna.
Vispa ägg o´råsocker ljust o´poröst.
Tillsätt finrivet skal av en vältvättad
apelsin.
Sikta ner bakpulvret och vetemjölet
som blandats samman.
Häll ner chokladsåsen och rör
varsamt samman till en slät smet.
Bre ut smeten jämt i bakformen och
strö över grovt hackade macadamianötter.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 min.
Låt den nygräddade kakan kallna i formen
innan den lossas.
Gör apelsinsalladen så här :
Skär av toppen och botten på apelsinerna.
Skär därefter av skalet ända in till fruktköttet.
Följ hinnorna och skär med en vass kniv
ut klyftorna.
Skär dessa i mindre bitar.
Pressa saften ur hinnorna och
häll över salladen.
Söta salladen med lite karamellsirap
till lagom sötma.

En klick grädde till kanske ?

TREVLIGT KAFFEREP.

MÖRA NÖTKAKOR 20 ST

mmm ,smaka.

1 1/2 dl hasselnötter
1 1/2 dl rågsikt
100 g rumstempererat smör
1/2 dl socker (fruktsocker)
GARNERING :
20 hasselnötter
UGN :175 grader.

Så här gör DU :
Mal eller mixa nötterna i matberedare.
Blanda med rågsikt,smör och socker
till en deg .
Forma degen till 20 små bollar och
lägg på plåt med bakpapper .
Tryck ner en nöt i varje och grädda i 15 min.

såå goda.

KANELDOFTANDE FRUKTMUFFINS . 10 ST.

mmm,
150 g rumstempererat smör
1 1/2 dl socker (fruktsocker)
2 ägg
2 dl havregryn
3 dl malda hasselnötter
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 msk rivet apelsinskal
1 dl hackade torkade aprikoser
1 1/2 dl mjölk
UGN : 200 GRADER.

så här gör DU :
Rör ihop smör och socker
Tillsätt 1 ägg i taget,
vispa kraftigt mellan varje.
Tillsätt övriga ingredienser.
Fyll muffinsformar till 3 /4.
GRÄDDA i 15 min.

Riktigt gott till kaffet.

HEMBAKADE NÖTKAKOR - VALNÖTSSKORPOR..

VALNÖTSSKORPOR.
40 st.
2 1/2 dl valnötter
3 dl hasselnötter
1 1/2 dl spelt fullkornsmjöl
1 tsk bakpulver
2 ägg
1 dl socker (fruktsocker)
50 g smör
ugn :200 grader och 100 grader.
Så här gör DU:
Mixa hälften av valnötterna och
hasselnötterna i matberedaren.
Blanda med spelt fullkornsmjöl
och bakpulver .
Tillsätt ägg socker och smör
skuret i tärningar.
Kör alltsammans i matberedare
tills en degboll bildas.
Tillsätt resten av valnötterna
och kör några extra varv så att
nötterna hackas grovt.
Forma degen till två rullar
och lägg på en plåt med bakpapper.
Baka i 20 min. i 200 grader.
Ta ut plåten ur ugnen ,
sänk värmen till 100 grader.
Skär längderna till sneda skorpor
ca 2 cm breda .
Lägg dem lite glest och torka dem i
ugnen ytterligare 30 min. i 100 grader.

När jag blir kaffesugen är dessa goda till.

FRUKOST.- KORVFRUKOST 4 PORT.

I skolan där jag går talade vi om
hur viktigt det är med FRUKOST .
Kan detta vara något tro ?

12-16 prinskorvar
6 ägg
1 dl mjölk
1 msk smör
salt o´svartpeppar

Så här gör DU :
Stek prinskorvarna gyllenbruna
i hälften av matfettet.
Rör ihop ägg , mjölk och kryddor.
Fräs resten av matfettet i en
kastrull på låg värme .
Häll i äggblandningen.
Rör om med en trägaffel,
så att äggröran blir krämig.
KLART.
SEVERA med 1 tomat till
och 1 skiva kavring.
1 glas juice o kaffe eller te .
TRO DE´TRO.

VARM ROSTBIFF MED SKYSÅS .

12 port=3 måltider a´4 port.

1 1/2 kg benfritt nötkött av ROSTBIFF ,
FRANSYSKA , INNANLÅR
ELLER BOGSTEK .
1 1/2tsk salt
1 tsk svartpeppar

Så här gör DU :
Gnid köttet med salt och peppar .
Lägg köttet i en ugnssäker form.
Stick in köttermometern så att spetsen
kommer mitt i den tjockaste delen av köttet .
Hela röret bör vara inne i köttet .
Stek köttet i den nedre delen av ugnen
i 125 grader tills köttermometern
visar 60 grader för rosa snittyta.
Lägg rostbiffen på en skärbräda
och täck med aluminiumfolie.
Låt steken vila i 15 min. och skär
sedan köttet i jämna skivor .
Gör under tiden såsen
SKYSÅS :
4 PORT.
3 dl sky + vatten, smaka.
1 tsk arrowrot eller potatismjöl .
SMAKSÄTTNING:
2 msk tomatpure och
1/2 tsk salvia eller basilika.
ELLER
1 msk fransk senap och
1 tsk dragon.
ELLER
2 msk riven pepparrot
och 1 msk finhackad persilja .

Kanske lite att pilla med
mendå får det bli SÖNDAGSMIDDAG.
LYCKA TILL .

INDONESISK GRYTA 4 PORT.

Gryta med färg utan att bryna i fett.

500 g GRISKÖTT av BOG , KARRE
eller SKINKA .
1/2 dl soja
2 dl cider eller äpplejuice
1 gul lök
1 1/2 tsk curry
1/2 tsk ingefära
1 tsk sambal oelek -
stark indisk krydda
2 vitlöksklyftor
2 msk vinäger
1 msk vetemjöl

Så här gör Du :
Blanda i en skål soja, cider , hackad gul lök ,
curry, ingefära, sambal oelek, krossade
vitlöksklyftor och vinäger .
Skär köttet i strimlor, lägg dem i marinaden
och låt allt stå och dra i kylskåpet i 6 tim.
Lägg över allt i en gryta .
Strö över vetemjöl och rör om .
Sjud under lock på svag värme 15-20 min.
Smaka av om det behövs med mer kryddor .

Servera med kokt ris och vitkål -och ananassallad.
SMAKLIG MÅLTID .

LÄTTLAGAD GRYTA . 4 PORT.

Gryta med färg utan att bryna i fett .

ibland vet man inte vad man ska göra
med de olika köttdelar som finns i affären.
Men jag har kanske lite tips .
Kolla här !

500 g NÖTKÖTT av HÖGREV ,
BOG eller BRINGA .
4-5 gula lökar (400 g )
1 burk hela tomater (400 g )
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk timjan
1-2 vitlöksklyftor (kan uteslutas)
1 msk tomatpure

Så här gör Du :
Skala och hacka löken grovt .
Koka upp lök och tomat i en gryta
utan lock .
Tillsätt salt ,peppar och
paprikapulver.
Skär köttet i jämna bitar eller strimlor.
Lägg dem OBRYNTA i tomatröran .
Sjud i 45 minuter .
Smaksätt med timjan , pressad vitlök
och tomatpure .
Koka ytterligare minst 15 minuter
tills köttet känns mört .

Servera grytan med kokt pressad potatis,
ris eller matvete och en sallad .

LYCKA TILL .