söndag 2 oktober 2022

MARINERADE KÖTTBITAR PÅ RISOTTOBÄDD , 4 personer, (middag / bjudning ) .

 


                                   HEJSAN  !

Jag har blivit tillfrågad om jag kan lägga  ut recept på 

nötkött , högrev,  kåldolmar och storkok ..... !

                 *******

MARINERAT  kött  blir  mört,  saftigt  och  smakrikt .

Det här receptet är ursprungligen  gjort  med  lammfile'

men  fläsk -file  eller  enkla  grytbitar  går också  bra  

att använda .

Köttet ska marineras i tre dagar .  ( det är det väl värt) . 


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g kött skuret i bitar 


MARINAD :

1/2 dl soja 

1 dl olja

2 dl vitt vin 

1 strimlad vitlöksklyfta


SÅ HÄR GÖR DU :

1) BLANDA  samman  marinaden och lägg ner köttbitarna .

Täck med lock och fat eller folie och låt stå kallt i 3 dagar .

Blanda om någon gång under tiden .

2) TAG upp köttbitarna och stek dem i en aning olja .


3) RISOTTO :

1 hackad gul lök 

1 msk olja 

2 1/2 dl långkornigt ris 

5 dl köttbuljong

4 dl frysta ärter

1 liten burk (konserverad paprika)

grovt hackad .


SÅ HÄR GÖR DU :

4) FRÄS löken och riset i oljan i 

en traktörpanna /stekpanna .

Häll på buljongen och låt riset koka under lock 

på svag värme ca 20 minuter .

5) BLANDA ner de tinade ärterna och paprikan .

Rör om och låt det stå på spisplattan ett par minuter .

6)  LÄGG köttbitarna ovanpå riset .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !



ROTFRUKTSGRYTA MED NÖTKÖTT, 6 PERSONER (middag ) .

 


                        HEJSAN  !


DETTA är en mustig höst - och  vintergryta,

till vardag, helg och fest .


VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :

1/2 paket bacon

ca  800 g nötkött  - ytterlår eller innanlår

1 liter vatten 

3 - 4   köttbuljongtärningar

6 stora morötter

1 stor rotselleri

3 palsternackor

8 - 10  potatisar

1 stor purjolök

salt

svartpeppar 

persilja 


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  ANVÄND en stor gryta .

Dela baconskivorna i mindre bitar och fräs dem lätt 

i grytan så att fettet smälter ut .

2)  SKÄR  köttet till ca 3 x 3 cm stora bitar och bryn 

dem i grytan .  Häll på vattnet och lägg i buljong -

tärningarna .  På med locket och låt det småkoka .

3)  SKALA rotsellerin , morötterna och 

palsternackorna , och skär i fyrkantiga bitar och låt 

de koka med i grytan - ca 30 minuter.

Skala under tiden potatisarna och skär purjolöken i bitar.

4)  DELA potatisarna och lägg dem och purjolöken i grytan.

Blanda om .  Tillsätt eventuellt mera  vatten och kanske 

också ytterligare en buljongtärning - buljongen ska täcka.

Låt puttra tills potatisen är klar .

Klipp persilja över .

Buljongen i grytan är stomme till såsen .

Red av med majsena - om det behövs .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !