torsdag 8 december 2016
FIKONKAKA .
HEJSAN !
Smaka på den här - det är en riktig JUL-KAKA .
VARSÅGODA !
4 dl siktat grahamsmjöl ,
60 g smör/margarin ,
2 hg Fikon ,
2 dl mjölk ,
15 g jäst ,
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG mjölet i en bunke .
Finfördela det kalla smöret med fingertopparna
till en grynig massa .
TVÄTTA Fikonen och skär dem i små tärningar.
(känns de torra, lägg dem i ljummet vatten en stund , så mjuknar de snart)
Blanda ner dem i degen .
Rör ut jästen i den ljumma mjölken och blanda
till sist ner detta .
SMÖRJ och bröa en kakform.
Lägg i degen och låt den jäsa i 30 - 40 min.
GRÄDDA i 200 graders värme i 25 - 30 min.
GOD - JUL !
VITKÅLS- OCH APELSINSALLAD 4 PERS.
HEJSAN !
Så himla gott ! Friskt, sött och saftigt .
Passar riktigt bra till JULBORDET .
HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl vitkål ,
1 gul lök ,
2 apelsiner ,
2 msk finhackad persilja ,
1 / 2 dl olja.
SÅ HÄR GÖR DU :
RIV kål och lök grovt .
Skär apelsinerna i små bitar .
Blanda allt med persilja och olja .
GOD - JUL !
FARMORS SOCKERRINGAR 45 KAKOR.
HEJSAN !
Dessa kakor har gamla anor - underbart goda,
kan inte sluta äta när man väl börjat .
De bakades alltid till JULEN !
VARSÅGODA ,
150 g kallt smör /margarin,
5 dl vetemjöl ,
25 g jäst , (1/2 paket)
1 1/2 dl kaffegrädde ,
GARNERING :
1 äggvita,
pärlsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA smöret i mjölet till en grynig massa.
Rör ut jästen i grädden .
Tillsätt grädden och arbeta fort ihop till en deg.
KNÅDA DEN INTE !
KAVLA ut till en 1/2 cm tjock kaka och
ta ut kakor med ringmått, ca 5 cm i diameter.
Pensla med hopvispad äggvita och strö över
med pärlsocker .
LÄGG på bakpappersklädd plåt och låt jäsa
långsamt ca 30 minuter.
GRÄDDA MITT i UGNEN i 250 GRADER ,
tills de fått lite färg.
Låt kallna på galler .
GOD - JUL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)