torsdag 8 december 2016

FIKONKAKA .



 HEJSAN !

Smaka  på  den  här - det  är  en  riktig  JUL-KAKA .

VARSÅGODA !

4 dl  siktat  grahamsmjöl ,
60 g  smör/margarin ,
2  hg  Fikon ,
2  dl  mjölk ,
15 g  jäst ,

SÅ HÄR  GÖR  DU :
LÄGG  mjölet  i  en  bunke .
Finfördela  det  kalla  smöret  med  fingertopparna
till  en  grynig  massa .
TVÄTTA  Fikonen  och  skär  dem  i  små  tärningar.
(känns de torra, lägg dem i ljummet vatten en stund , så mjuknar de snart)
Blanda  ner  dem  i  degen .
Rör  ut  jästen  i  den  ljumma  mjölken  och  blanda
till  sist  ner  detta .
SMÖRJ  och  bröa  en  kakform.
Lägg  i  degen  och  låt  den  jäsa  i 30 - 40  min.

GRÄDDA  i  200  graders  värme  i 25 - 30 min.

GOD - JUL !

VITKÅLS- OCH APELSINSALLAD 4 PERS.




   HEJSAN  !

Så  himla  gott  ! Friskt, sött  och  saftigt .
Passar  riktigt  bra   till  JULBORDET .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
4  dl  vitkål ,
1  gul  lök ,
2  apelsiner ,
2  msk  finhackad  persilja ,
1 / 2 dl  olja.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RIV  kål  och  lök  grovt .
Skär  apelsinerna  i  små  bitar .
Blanda  allt  med  persilja  och  olja .

GOD  -  JUL !

FARMORS SOCKERRINGAR 45 KAKOR.


HEJSAN !

Dessa  kakor  har  gamla  anor -  underbart goda,
kan inte sluta äta  när man väl börjat .
De  bakades  alltid  till  JULEN !

VARSÅGODA , 
150 g kallt  smör /margarin,
5  dl  vetemjöl ,
25  g  jäst ,  (1/2 paket)
1 1/2  dl  kaffegrädde ,
GARNERING :
1 äggvita,
pärlsocker

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SMULA  smöret  i  mjölet  till  en  grynig  massa.
Rör  ut  jästen  i  grädden  .
Tillsätt  grädden  och  arbeta  fort  ihop  till  en  deg.
KNÅDA  DEN  INTE !

KAVLA  ut  till  en  1/2  cm  tjock  kaka  och 
ta  ut  kakor  med  ringmått,  ca  5 cm i diameter.
Pensla  med  hopvispad  äggvita  och  strö  över
med  pärlsocker .
LÄGG  på  bakpappersklädd  plåt  och  låt  jäsa
långsamt  ca  30  minuter.

GRÄDDA  MITT  i  UGNEN  i 250 GRADER ,
tills  de  fått  lite  färg.
Låt  kallna  på  galler .

GOD - JUL !