söndag 6 november 2022

SILVERKAKA MED RUSSIN , Gräddningstid ca 40 min. ( till eftermiddagsfikat eller te ) .

 


                         HEJSAN !


I farmors bakbok står det på en sida : " Enkla  kakor  till  kaffe  och  te "

 Det är ju alltid käckt,  när det inte är för många ingredienser .

Jag vet att farmor gjorde denna kaka när jag var liten tjej !

Vi hjälptes åt ... !


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g smör / margarin

2 1/2 dl strösocker 

2 tsk pressad citronsaft

3 dl vetemjöl

2 1/2 tsk bakpulver

1 kryddmått salt

5 äggvitor 

1 dl russin 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 200 grader .

Smörj och bröa / mjöla  en kransform ,

rymd ca 1 1/2 liter .

2)  RÖR  fett och socker vitt och poröst .

Blanda  ner citronsaften .

3)  VISPA  äggvitorna till mycket hårt skum.

4)  SIKTA  ner vetemjölet  blandat med

bakpulvret och saltet .

Tillsätt  hälften av äggvitorna och rör samman

smeten .

5)  VÄND  försiktigt ner resten av vitorna

samt russinen .  Häll smeten i formen .

6)  GRÄDDA på galler i nedre delen av ugnen ,

ca 40 minuter .

7)  LÅT kakan svalna lite i formen innan den 

stjälps upp på galler för att kallna .

Sikta  lite florsocker över kakan vid servering .

VARSÅGODA !


LYCKA TILL !



                                                          

MIN SUPERGODA TOSCAKAKA , gräddningstid 40 minuter. (helgens goda ) .

 


                    HEJSAN  !

 VÄL värd att baka och lätt att göra ! ..mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

3 ägg

2 dl strösocker

2 1/2 dl vetemjöl - Berte Qvarn 

1 tsk bakpulver

100 g smält smör / margarin

TOSCASMET :

50 g smör

1/2 dl strösocker

1 msk vetemjöl

1 msk mjölk

1 förpackning mandelspån , 50-100 g.

eller 50 g skalad flisad sötmandel 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 175 grader  .

Smörj och bröa /mjöla  en rund form med

löstagbar kant , ca 22 cm i diameter .

2)  VISPA  ägg och socker poröst .

3)  SIKTA  ner mjölet blandat med bakpulver .

Tillsätt  det  avsvalnade  fettet  och  rör  om  

till  en  jämn  smet .  Häll  smeten  i  formen .

4)   GRÄDDA  knappt  färdig  på  galler  i  nedre 

delen  av  ugnen  ca 30  minuter .

5)  BLANDA  under  tiden  samman  ingredienserna 

till  toscasmeten i  en  kastrull  och  låt  det  koka  upp  

under omrörning .

6)   TAG  ut  den  knappt  färdiga  kakan  ur  ugnen 

och häll  över  toscasmeten .

Sätt  åter  in  kakan  men  nu  mitt  i  ugnen .

Låt  kakan  grädda  färdigt  och  glasyren få  fin  färg, ca 10 min.

7)  LÅT  kakan svalna  lite i formen  innan den läggs på galler 

för  att  kallna  .


LYCKA TILL !