fredag 3 mars 2023

MINA GODA APRIKOS - & NÖT - SCONES, 12 ST .

 

                      HEJSAN  !


DESSA  SCONES ,  har  jag  som  gott  sällskap  till  en  kopp  te !

VARSÅGODA  !


HÄR ÄR RECEPTET :

3 dl grahamsmjöl

4 1/2 - 5 dl vetemjöl

1 tsk salt

4 tsk bakpulver

100 g smör / margarin

3 dl filmjölk

1 dl hackade torkade aprikoser

1 dl pumpakärnor

1/2 dl grovt hackade  nötter

* GARNERING 

2 msk pumpafrön

2 msk vallmofrön


*  SÅ HÄR GÖR DU :

1)  BLANDA mjölsorterna med salt och bakpulver.

Nyp  in smöret blandningen .

Tillsätt  filmjölk, aprikoser, pumpakärnor ,

(spara lite till garnering ) och nöt - hacket .

Arbeta snabbt samman till en deg .

2)  PLATTA ut degen med mjölade händer i en 

liten långpanna .

Strö över pumpafrön och vallmofrön .

Dela degen i rutor med vass kniv .

3)  GRÄDDA i nedre delen av ugnen 12 - 15 minuter.

Smakar bäst nygräddade .  Med  en god marmelad därtill...

och ost .


HOPPAS NI GILLAR DEM ?

LYCKA TILL !


                  



MOAS FRESTELSE , 5 - 6 PORT . ( middag/ lunchlåda) . 45 min i ugn .

 

                         HEJSAN  !


En gång i tiden  när jag var på en kurs i matlagning ..

Så skulle vi laga våra godaste rätter, som vi var mest

bekväma med !

Ibland oss alla  var MOA , som vann denna utmaning .

Därav denna rätt ! mm... så himla god !


HÄR ÄR RECEPTET :

 5 - 6 potatisar 

1 - 2 purjolökar

4 hg blandfärs

3 dl kaffegrädde

2 msk smör

2 tsk salt

1 tsk curry

1/2 tsk vitpeppar 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SKALA och strimla potatisen grovt och

skölj strimlorna väl .

STEK potatisen lätt .

BLANDA i den skurna purjolöken och bryn 

den lätt .

SMÖRJ en eldfast form och lägg i ett lager

potatis - purjolök .

KRYDDA köttfärsen och lägg ett lager färs 

ovanpå potatis å purjolök i formen .

TÄCK  med potatis å purjolök och låt rätten

först brynas i ugn 225 grader 20 minuter .

SÄNK till 200 grader .

2)  SPÄD med grädden och låt stå ytterligare

40 - 45 minuter .

3)  SERVERA med en god sallad till !

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


*Denna låda brukar jag göra till barnen till  Julen eller Påsk 

när vi vuxna äter Janssons Frestelse .

Ingen blir lyckligare än barnen , när de får en egen låda * !






MANNAGRYNSPUDDING MED DINKEL 4 - 5 PORT .

 


                         HEJSAN  !


När  vi var små , min  syster och jag ,  gjorde 

 farmor  eller  mamma ,   mannagrynspudding 

till oss alla .

Men nu för tiden har det kommit nya produkter

som Dinkelmannagryn .

Så nu använder jag det ,  mm.....så  gott !

Varsågoda !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 dl dinkelmannagryn

8 dl mjölk

2 ägg 

1 äggula

4 msk socker

2 bittermandlar

salt -några stänk , 

till 1 kryddmått        


SÅ HÄR GÖR DU :


1)  SÄTT ugnen på 225 grader .

2)  KOKA upp mjölken  med 1 krm  salt.

Sänk värmen och vispa i mannagrynen .

Låt sjuda ca 5 min till en tjock gröt utan 

klumpar .  Låt det svalna .

3)   BLANDA i äggen och äggulan .

Smaksätt med socker och finriven bittermandel .

Häll gröten i en smord ugnssäker form .

4)  GRÄDDA mitt i ugnen i 20 - 30 min.

SERVERA mannagrynspuddingen med 

körsbärssylt eller saftsås .

mm...så himla gott !

NJUT !


LYCKA TILL !