onsdag 6 april 2016

FISK i FORM MED KRÄFTSMAK 4 PERSONER.

 HEJSAN !

Där här är gott kan Ni tro!

HÄR ÄR RECEPTET :
4- 5 hg  TORSKFILE ,
salt , peppar ,
3 dl vispgrädde ,
2 1 /2 tsk idealmjöl ,
1 fiskbuljongtärning ,
1 knippe dill ,
2- 3 msk kräftkaviar ,
eller skaldjurspastej ,   (tub)
dillfrö och några hela räkor.

Så här gör Du:
SÄTT ugnen på 225 grader .
Om Du använder fryst fisk , får den halv-tina.
Skär den sedan i skivor .
Färsk fisk delas i mindre bitar .
Salta och peppra lätt på fisken .

HÄLL grädde och mjöl i en eldfast form och lägg i buljongtärningen.
Ställ in formen i ugnen och låt såsen bli varm .
Vispa en gång under tiden .

TA ut formen och blanda i klippt dill och kräftkaviar eller skaldjurspastej.
Rör om och lägg i fiskbitarna .
Sätt in formen i 25-30 minuter .
NÄR 3- 4 minuter återstår kan Du lägga på några räkor , skalade på stjärten
men med hela huvudet kvar .
Strö sedan lite dillfrö över .
SERVERA  med grönsallad  och pressad potatis eller ris .
                  SMAKLIG MÅLTID !

SNABBA KÖTTBULLAR 4 PERSONER .

HEJSAN !

Det här känner Ni väl igen , alla är hungriga på en gång !
Snabba ryck !

HÄR ÄR RECEPTET :
6 hg blandfärs ,
2 mörka buljongtärningar ,
1 1/2 dl vatten ,
1- 2 msk fibrer, eller ströbröd ,
1 finhackad gul lök ,
1 ägg ,
1/2 - 1 tsk socker ,
SÅS :
1 mörk buljongtärning ,
3- 4 dl vatten ,
2 1/2 msk IDEALMJÖL ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Börja sedan med såsen .
Smula buljongtärningarna  i en HÖG form .
Tillsätt  vatten och idealmjöl .  Sätt in i ugnen och låt
det bli varmt . Rör  en gång under tiden .
SMÄLT buljongtärningarna  i varmt vatten .  Tillsätt fibrer el. ströbröd
och låt det svälla  och kallna .
BLANDA ner köttfärs , lök, ägg och lite socker .  Forma ca 25 köttbullar .
LÄGG  KÖTTBULLARNA I DEN VARMA SÅSEN ,
och ställ formen i  ugnen 25- 30 min.
SERVERA  med  kokt potatis eller mos och lingon och gurka .

SMAKLIG MÅLTID å  LYCKA TILL !

SVAMPSMÖRGÅS 4 PERSONER .

HEJSAN !

Smaka på denna med , när Ni ändå är igång .

HÄR ÄR RECEPTET :
4skivor vitt bröd
SVAMPSTUVNING :
3/4 liter rensad svamp eller 1 STOR burk konserverad svamp ,
1 1/2 msk  margarin eller smör ,
1- 2 msk vetemjöl ,
2- 3 dl vätska (svampspad + grädde ),
salt å peppar ,
1 uppvispat ägg ,
2 dl  riven ost ,

Så här gör Du:
FRÄS svampen i fettet .  Strö mjölet över och späd med eventuellt
svampspad och grädde .
Koka på svag värme , 5- 10 min,  så att mjölsmaken försvinner och
stuvningen  har  tillräckligt fast konsistens för att inte rinna av brödet.
Smaka av .
VISPA upp ett ägg och rör ner i stuvningen .
FÖRDELA  stuvningen på smörgåsarna  och strö över riven ost .
GRATINERA i  250 grader .
                               LYCKA TILL !

SKINKA UNDER SUFFLETÄCKE 4 PORT.

HEJSAN !

Visst är det väl gott med en varma mackor !
Idag åt vi lunch ute , en kraftig sådan , så då
blev det varm macka till eftermiddagen ...mmm.

HÄR ÄR RECEPTET :
4 skivor bröd (vilket Du gillar) ,
300 g rökt skinka ,
1 burk sparris .
1 SATS  SUFFLESMET :
1ägg ,
3- 4 msk majonnäs ,
1 tsk fransk senap ,
1 tsk svensk senap ,

Så här gör Du :
SKILJ gula och vita .  Blanda äggulan med majonnäs
och senap .  Smaka av .
VISPA  vitan till hårt skum  och vänd ner i majonnäsen .
Bred en gnutta smör på brödet .
Fördela skinkan och sparrisen på smörgåsarna , med
skinkan överst .
BRED SUFFLESMETEN  ÖVER.

GRÄDDA 5- 7 MIN. MITT I UGNEN  i  200 GRADER .
              LYCKA  TILL !

LENAS LAMMGRYTA 4 PORT.

HEJSAN !

Nu har jag blivit bjuden på Lammgryta , ja det var gott!
Vad tycker  Ni ?

HÄR ÄR  RECEPTET :
500 g grytbitar av lamm ,
1 tsk salt ,
2 krm vitpeppar ,
2 morötter ,
10- 12 schalottenlökar ,
3 vitlöksklyftor ,
10- 12 brysselkål- huvuden ,
5 dl buljong ,(från tärning)
1 burk krossade tomater ,

Så här gör Du :
ANSA lammköttet och skär det i ganska små bitar  - utan ben .
Hetta upp  1 msk smör/margarin i en tjockbottnad gryta och
bryn köttet runt om , så det får färg .  Salta och peppra .
SKALA morötterna och skär dem i bitar .
Tag bort de yttersta bladen på brysselkålen (om de är fula).
Skala schalottenlökarna och vitlöksklyftorna .
LÄGG grönsakerna i grytan  och låt dem brynas  med köttet
ett par minuter .  Pressa över vitlöksklyftorna .
HÄLL på buljongen och de krossade tomaterna.
Lägg på ett lock  och låt grytan sakta sjuda ca 1 timma.
SERVERA MED KOKT POTATIS OCH GRÖNA BLAD .
Hoppas att det smakar !
                                          LYCKA  TILL !