onsdag 7 november 2018

HÄLSOBULLAR , 30 - 40 TUNNA KAKOR.



               HEJSAN !

Mumsiga  bullar  som  kryllar av "nyttigheter"
är en perfekt start på dagen.
HÄR ÄR RECEPTET:
1 dl linfrö
1 dl mat-vete
1 dl strödadlar(hälsokost)
1 /2 dl krossade nypon (hälsokost)
3 dl kokande vatten
5 dl filmjölk
50 g jäst
1 / 2 dl olja
1 1/2 tsk salt
13 - 14 dl  lantvetemjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  samman  linfrö, mat-vete, strödadlar, och  nypon i en bunke.
Häll över det kokande vattnet och låt det svalna .
VÄRM  filmjölken  till  37  grader  och  lös  jästen däri.  Häll  detta i  bunken.
Tillsätt  olja,  salt, och 1 liter mjöl .  Arbeta  degen  blank  och  smidig .
Blanda i ytterligare  lite  mjöl  om  det  behövs .  Jäs därefter  degen  30 min
med bakduk över .
ARBETA  upp degen på bakbordet och dela den mitt itu.  Kavla ut en del till
en tunn  kaka, dra över med en kruskavel  och ta  med mått ut större eller
mindre kakor  som läggs på bakpappersklädda plåtar .
TRILLA  ut den andra delen till en smal rulle, 60 - 70 cm lång.
Skär  den i 3 - 4 cm  breda bitar  och lägg dem med snittytan  upp på bak-
pappersklädda plåtar.
JÄS den  ut bakade  degen  20 - 30 minuter och grädda sedan i  250 grader
10 -12 minuter .  Hela satsen ger 30 - 40 bröd.

LYCKA TILL !
 

FARS DAG,- MANDELKRANS MED VANILJ. 4 KRANSAR.



                     HEJSAN !

Sätt gärna mandlarna i en tät  ring,  runt  den fyllda kransen .
De ger en sådan härlig smak åt brödet, sedan de rostats
under gräddningen .  Täta skarven noga så att inte alltför
mycket av det goda rinner ur .
HÄR ÄR RECEPTET:
50 g jäst
5 dl mjölk
100 g smör/margarin
1 /2 tsk salt
2 dl socker
1 tsk stött kardemumma
1 ägg
15 - 16 dl BERTE QVARN, vetemjöl
TILL FYLLNING :
75 g smör
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 msk vetemjöl
PENSLING :  1 äggula + 2 tsk vatten
ca 60 sötmandlar
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret i en panna.  Tillsätt mjölken och låt
allt bli fingervarmt  (37 grader )
RÖR ut jästen i lite av degvätskan, blanda i resten av vätskan .
Tillsätt salt, socker,  kardemumma,  ägget  och det mesta av
vetemjölet .  Arbeta samman till en smidig deg  som får jäsa
under bakduk till dubbel storlek , ca 40 minuter .
ARBETA samman fyllningens ingredienser till en smidig massa.
KNÅDA ihop degen på mjölat  bakbord. Dela den i 4 delar .
Kavla ut varje del till en ca 12 x 50 cm stor kaka.
Fördela en fjärdedel av fyllningen på kakan.
Rulla  ihop kakan på längden.  Täpp till väl i skarven och lägg
längden i en krans  på plåten med skarven inåt .
Låt  kransarna  jäsa  i  ca  40  minuter .
PENSLA före gräddningen i 200 grader med äggulan utrörd
i vattnet .  Dekorera  med  mandlarna. GRÄDDA kransarna
mitt i ugnen  tills de fått fin färg , 20 - 25 minuter .

LYCKA TILL !
underbart god kaka !