onsdag 7 november 2018
HÄLSOBULLAR , 30 - 40 TUNNA KAKOR.
HEJSAN !
Mumsiga bullar som kryllar av "nyttigheter"
är en perfekt start på dagen.
HÄR ÄR RECEPTET:
1 dl linfrö
1 dl mat-vete
1 dl strödadlar(hälsokost)
1 /2 dl krossade nypon (hälsokost)
3 dl kokande vatten
5 dl filmjölk
50 g jäst
1 / 2 dl olja
1 1/2 tsk salt
13 - 14 dl lantvetemjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA samman linfrö, mat-vete, strödadlar, och nypon i en bunke.
Häll över det kokande vattnet och låt det svalna .
VÄRM filmjölken till 37 grader och lös jästen däri. Häll detta i bunken.
Tillsätt olja, salt, och 1 liter mjöl . Arbeta degen blank och smidig .
Blanda i ytterligare lite mjöl om det behövs . Jäs därefter degen 30 min
med bakduk över .
ARBETA upp degen på bakbordet och dela den mitt itu. Kavla ut en del till
en tunn kaka, dra över med en kruskavel och ta med mått ut större eller
mindre kakor som läggs på bakpappersklädda plåtar .
TRILLA ut den andra delen till en smal rulle, 60 - 70 cm lång.
Skär den i 3 - 4 cm breda bitar och lägg dem med snittytan upp på bak-
pappersklädda plåtar.
JÄS den ut bakade degen 20 - 30 minuter och grädda sedan i 250 grader
10 -12 minuter . Hela satsen ger 30 - 40 bröd.
LYCKA TILL !
FARS DAG,- MANDELKRANS MED VANILJ. 4 KRANSAR.
HEJSAN !
Sätt gärna mandlarna i en tät ring, runt den fyllda kransen .
De ger en sådan härlig smak åt brödet, sedan de rostats
under gräddningen . Täta skarven noga så att inte alltför
mycket av det goda rinner ur .
HÄR ÄR RECEPTET:
50 g jäst
5 dl mjölk
100 g smör/margarin
1 /2 tsk salt
2 dl socker
1 tsk stött kardemumma
1 ägg
15 - 16 dl BERTE QVARN, vetemjöl
TILL FYLLNING :
75 g smör
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 msk vetemjöl
PENSLING : 1 äggula + 2 tsk vatten
ca 60 sötmandlar
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret i en panna. Tillsätt mjölken och låt
allt bli fingervarmt (37 grader )
RÖR ut jästen i lite av degvätskan, blanda i resten av vätskan .
Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägget och det mesta av
vetemjölet . Arbeta samman till en smidig deg som får jäsa
under bakduk till dubbel storlek , ca 40 minuter .
ARBETA samman fyllningens ingredienser till en smidig massa.
KNÅDA ihop degen på mjölat bakbord. Dela den i 4 delar .
Kavla ut varje del till en ca 12 x 50 cm stor kaka.
Fördela en fjärdedel av fyllningen på kakan.
Rulla ihop kakan på längden. Täpp till väl i skarven och lägg
längden i en krans på plåten med skarven inåt .
Låt kransarna jäsa i ca 40 minuter .
PENSLA före gräddningen i 200 grader med äggulan utrörd
i vattnet . Dekorera med mandlarna. GRÄDDA kransarna
mitt i ugnen tills de fått fin färg , 20 - 25 minuter .
LYCKA TILL !
underbart god kaka !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)