måndag 9 november 2015

SÖNDAGSGRYTA 6 PERSONER.

HEJSAN ! Smaka på denna...mmm! HÄR ÄR RECEPTET : 900g FLÄSKFILE , 4 Starka KORVAR , 1 1/2 tsk SALT , 2 krm SVARTPEPPAR , 1 tsk MEJRAM , 1 msk VETEMJÖL , 1 burk SYLTLÖK , 1095 g. 1 burk SVARTA urkärnade OLIVER 227 g. 1 dl hackad ÄTTIKSGURKA , 1 röd PAPRIKA , 4 dl VSPGRÄDDE. SÅ HÄR GÖR DU : PUTSA FILE'N , skär den i tjocka skivor och bulta dessa lätt . SKÄR KORVEN , i skivor och bryn utan fett i en tjockbottnad gryta . Ta upp KORVEN , och lägg den åt sidan . BRYN KÖTTET , KORVFETTET, strö på SALT , PEPPAR och MEJRAM , dofta över VETEMJÖLET och rör om . LÄGG i SYLTLÖKEN men spara spadet . Dela OLIVERNA , hacka GURKAN och strimla PAPRIKAN. Häll alltsammans i grytan och rör om . Slå över GRÄDDEN , rör om , koka upp och lägg i KORVEN . Sjud grytan i 20min. Smaka av och krydda lite extra med SYTLÖKSSPADET . SERVERA MED VILDRISLANDNING. LYCKA TILL OCH SMAKLIG MÅLTID !

FAMILJENS JÄTTEGODA KÖTTBULLAR , 4 PERSONER.

HEJSAN ! Här är receptet: 1 kg POTATIS , OLIVOLJA eller annan olja , SALT å grovmalen SVARTPEPPAR , 1 msk OREGANO , 2 tsk PAPRIKAPULVER , 1 smulat LAGERBLAD , saften av en CITRON , 1 burk koncentrerad TOMATPURE (50g) 2 dl VATTEN , TILL KÖTTBULLARNA : 400 g BLANDFÄRS , 1 dl smulat vitt BRÖD , eller HAVREKLI , 1dl MJÖLK eller VATTEN , 1 ÄGG , 1 gul LÖK , 2-3VITLÖKSKLYFTOR , SALT och SVARTPEPPAR . SÅ HÄR GÖR DU : Sätt ugnen på 175 grader . Skala POTATISEN och skär den i klyftor . OLJA en stor form eller långpanna och lägg i POTATISEN . Strö över SALT , PEPPAR , OREGANO , PAPRIKAPULVER och smulat LAGERBLAD . VÄND POTATISEN stek ordentligt , så att den blandas med KRYDDORNA . Häll över CITRONSAFTEN , droppa på lite olja och sätt in formen i ugnen . RÖR ut TOMATPUREN med ca 2 dl VATTEN till en lös TOMATSÅS. KÖTTBULLARNA : Lägg BRÖDET i blöt i VATTEN eller MJÖLK och vispat ÄGG i 10 minuter . BLANDA FÄRSEN med ÄGG , MJÖLK och BRÖD och rör den smidig . Smaksätt med hackad LÖK , pressad VITLÖK , SALT och SVARTPEPPAR . FORMA till ganska stora KÖTTBULLAR . NÄR POTATISEN stekt 20-25 minuter , vänd den då med ett par skedar . Så hälls TOMASÅSEN försiktigt ned längs kanten , så det blir en dryg bottenskyla . LÄGG KÖTTBULLARNA på POTATISBÄDDEN och fortsätt att steka , tills KÖTTBULLARNA är färdiga , ca 20 minuter , det beror på hur stora Du har gjort dem . Vänd KÖTTBLLARNA ett par gånger under stekningen . SERVERA DIREKT UR FORMEN ELLER LÅNGPANNAN . LYCKA TILL, HOPPAS ATT DET SMAKAR !