fredag 18 april 2008

Pasta med Ädelostsås . 4 port.

4 portioner pasta
100-125g ädelost
2 dl. creme fraiche
1 krm svartpeppar
0,5 dl. hackad persilja.
Koka pastan enl.anvisningarna
på förpackningen.
Häll av vattnet .
Lägg tillbaka pastan i kastrullen.
Riv ädelosten över pastan.
Tillsätt creme fraiche och peppar.
Rör om och värm.Strö över persilja.
servera genast.

oh vad gott.

JESICAS, Skinkpaj.

Det här behövs till 5-6 personer.

175 g smör
100g vetemjöl
1 litet ägg
0,5 tsk salt
1-2 msk vatten.

Fyllning:
200 g kokt skinka
100 g greveost
1 purjolök
3 tomater
2 dl ärtor
5 ägg
5dl matlagningsgrädde
salt o peppar.

Gör så här:
Hacka samman smör och mjöl till en grynig massa.
Tillsätt ägg, salt och lite vatten och
arbeta ihop degen.
Låt degen vila kallt i minst 30 min.
Sätt ugnen på 200 grader.
Kavla ut degen och klä en ringform
med höga kanter.
Förgrädda pajskalet i 10 min.
Skär skinkan och osten i tärningar
Strimla purjolöken .
Skålla och skala tomaterna.
Dela dem och ta bort kärnorna
och skär tomatköttet i breda strimlor.
Fyll pajskalet med skinka,ost,purjo
tomater o ärtor.
Vispa ihop ägg o matlagningsgrädde
och krydda med salt o peppar.
Häll smeten i formen
Gräddai 175 grader 45-50min.
Serveras varm eller ljummen
med en grönsallad till.

Denna paj tillägnas mitt barnbarn Jessica,16 år.

KIMS, sega Chokladbröd.

ca 75 st
200g smör
2,5dl socker
4,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakaopulver
2 msk sirap
2 tsk bikarbonat
pärlsocker.
UGN:175 GRADER
Gör så här:
Mixa samtliga ingredienser
utom pärlsocker
till en deg i matberedaren.
Forma till 5 långa remsor på två
bakpappersklädda plåtar.
Strö över pärlsockret och baka
mitt i ugnen ca 10 min.I två omgångar.
Skär längderna medans de fortfarande
är varma i 2 cm breda remsor.
Låt svalna på plåten.

mitt barnbarn Kim 15 år, tillägnas dessa jättegoda sega kakor.
.

TIMS, Äppelpaj.

Deg:
1 dl socker
200g smör
4,5 dl vetemjöl

Fyllning:
4-5 syrliga äpplen
1-2 msk. socker
1 msk vaniljsocker

Smuldeg:
1,5 dl havregryn
0,5 dl cornflakes
1 dl socker
100 g smör.

Blanda socker och mjöl.
Finfördela fettet i blandningen
och arbeta snabbt ihop degen.
Låt den vila kallt i minst 1 timme.
(Degen kan göras i matberedaren)

Kavla ut degen eller tryck ut den i en
pajform ca 26cm i diameter.
Skala, kärna ur äpplena tunt.
Blanda alla ingredienserna
till smuldegen och se till att den blir smulig.
Lägg äppleskivorna i formen.
Strö över socker blandat med vaniljsocker.
Fördela smuldegen överst.
Grädda pajen ca 30 minuter eller tills
den fått vacker färg och äpplena
är mjuka.

Klart!

Denna paj är till mitt bonusbarnbarn,Tim, 15 år.

Ischokladkaka.

250 g kokosfett
2ägg
2,5 dl florsocker
3-4 msk kakaopulver
2 tsk rivet apelsinskal
25 söta kex helst fyrkantiga

Gör så här:
Smält kokosfettet och låt det svalna.
Klä en avlång form med smörpapper eller
aluminiumfolie.
Vispa ägg och socker pösigt.
Sikta ner kakaon och rör ner det svalnande
kokosfettet.
Tillsätt det rivna apelsinskalet.
Varva kex och chokladkräm
i jämna lager,med kräm överst och underst.
Ställ kakan i kylskåp tills krämen stelnat
så att kakan kan skäras i skivor.
Förvaras kallt.

Några är vi väl som minns vår barndoms iskaka.
Sött o fett är det men någon gång som godis
kanske inte gör något.

Fridas, chokladmuffins.

200g mörk choklad
200g smör
3 stora ägg
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Gör så här:
Smält chokladen och matfett
i en kastrull på svag värme.
Ställ åt sidan.
Vispa ägg o socker vitt o pösigt.
Blanda mjöl o bakpulver och rör
ner det i äggsmeten tillsammans med
den smälta chokladen.
Häll upp i MUFFINSFORMAR
och baka i 15 min.
De ska vara lite kladdiga i mitten.

Dessa muffins tillägnas mitt bonusbarnbarn Frida 13 år.