lördag 21 december 2019

GRÖNA RUTOR , CA 80 ST.- marmelad.



             HEJSAN !

JUL- GODIS ?  mmm...lagom för mig !
Trodde jag ...nu får jag gömma dem - till JULEN !
Men det blev till NYÅRS- AFTON ??!

HÄR ÄR RECEPTET :
1  liter  vatten
25  g  agar - agar (finns på apotek)
1 kg  socker
3  dl  surt  eller  lättsockrat  äppelmos
1 1/2 - 2  tsk  vinsyra
päronessens  eller  päronlikör

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
LÄGG  agar - agar i  blöt i  vattnet  och
låt  det  ligga i 2 dygn.
VÄRM  upp  vätskan  och  rör  om  tills
GELANTINÄMNET är  helt  löst.
Sila  blandningen .
Tillsätt  sockret  och  koka  ca  40  min .
RÖR under  tiden  så  att  det  inte  bränner vid.
Häll upp  lagen  att  kallna.
Rör  ner  äppelmos,  vinsyra och  essens  eller  likör.
Smaka  av .
HÄLL  upp  massan  i  en  fyrkantig  form  eller liten
långpanna  och  låt  den  stelna.
Stjälp  upp  på  sockrat  papper  och  strö  strösocker ovanpå.
SKÄR  marmeladen  i  fyrkanter  mellan  tummen å pekfingret
och  låt  den  stå  framme  några  dagar  så  ytan  torkar .

GOD -JUL !




LIMPA - UTAN JÄST , 1 ST.




                              HEJSAN !

Detta  är  en  limpa  med  mycket gott i ,
saftig och god .
Till  Allas  förtjusning !

HÄR ÄR RECEPTET :
1/2  liter  filmjölk
1 dl  ljus  sirap
1  dl  havregryn
1  dl  solroskärnor
1/2  dl  hela linfrön
1 dl  russin
6  dl  rågsikt
1  tsk  olja
1  tsk  bakpulver
2  tsk  bikarbonat

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  175  grader.
OLJA  en  avlång  brödform,  som  är  ca 10 x 30  cm.
BLANDA  filmjölk,  sirap. havregryn,  solroskärnor ,
linfrön,  rågsikt  och  olja  noga  i  en  skål .
Tillsätt  bakpulver  och  bikarbonat  och  häll  degen i  formen .
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  45 -50  minuter.
Låt  svalna  under  bakduk .

GOD - JUL !

FIKONKAKA, 10 BITAR.




                          HEJSAN !

JULENS  goda  fruktkaka  med  fikon  och  russin .
Doftar  lika  ljuvligt  som  de  smakar.
Konjaken  kan  bytas  ut  mot  pressad  apelsinsaft.

HÄR ÄR RECEPTET :
100  g  torkade  fikon
2  msk  konjak
150  g  smör
2 1/2  dl  socker
3  ägg
1  tsk  vaniljsocker
1  tsk  bakpulver
3 1/2  dl  vetemjöl
50  g  hasselnötter
1/2  dl  russin
UGN  175  GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA  fikonen  och  låt  dra  i  konjak  ett  par  timmar.
Rör  smör/margarin  och  socker  mjukt  med  elvisp.
Vispa  i  äggen  ett  i  taget .
BLANDA  vaniljsocker,  bakpulver,  mjöl,  hackade  nötter
och  russin  och  rör  ner  det  i  smeten .
Rör  ner  fikon  och  konjak .
HÄLL  smeten  i  en  smord  och  bröad  form,  1 1/2  liter
och  grädda  i  nedre  delen  av  ugnen  i  1  timme .
Täck  med  folie  på  slutet  om  kakan  börjar  bli  mörk .

GOD - JUL !