lördag 21 december 2019
GRÖNA RUTOR , CA 80 ST.- marmelad.
HEJSAN !
JUL- GODIS ? mmm...lagom för mig !
Trodde jag ...nu får jag gömma dem - till JULEN !
Men det blev till NYÅRS- AFTON ??!
HÄR ÄR RECEPTET :
1 liter vatten
25 g agar - agar (finns på apotek)
1 kg socker
3 dl surt eller lättsockrat äppelmos
1 1/2 - 2 tsk vinsyra
päronessens eller päronlikör
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG agar - agar i blöt i vattnet och
låt det ligga i 2 dygn.
VÄRM upp vätskan och rör om tills
GELANTINÄMNET är helt löst.
Sila blandningen .
Tillsätt sockret och koka ca 40 min .
RÖR under tiden så att det inte bränner vid.
Häll upp lagen att kallna.
Rör ner äppelmos, vinsyra och essens eller likör.
Smaka av .
HÄLL upp massan i en fyrkantig form eller liten
långpanna och låt den stelna.
Stjälp upp på sockrat papper och strö strösocker ovanpå.
SKÄR marmeladen i fyrkanter mellan tummen å pekfingret
och låt den stå framme några dagar så ytan torkar .
GOD -JUL !
LIMPA - UTAN JÄST , 1 ST.
HEJSAN !
Detta är en limpa med mycket gott i ,
saftig och god .
Till Allas förtjusning !
HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 liter filmjölk
1 dl ljus sirap
1 dl havregryn
1 dl solroskärnor
1/2 dl hela linfrön
1 dl russin
6 dl rågsikt
1 tsk olja
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
OLJA en avlång brödform, som är ca 10 x 30 cm.
BLANDA filmjölk, sirap. havregryn, solroskärnor ,
linfrön, rågsikt och olja noga i en skål .
Tillsätt bakpulver och bikarbonat och häll degen i formen .
GRÄDDA mitt i ugnen 45 -50 minuter.
Låt svalna under bakduk .
GOD - JUL !
FIKONKAKA, 10 BITAR.
HEJSAN !
JULENS goda fruktkaka med fikon och russin .
Doftar lika ljuvligt som de smakar.
Konjaken kan bytas ut mot pressad apelsinsaft.
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g torkade fikon
2 msk konjak
150 g smör
2 1/2 dl socker
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3 1/2 dl vetemjöl
50 g hasselnötter
1/2 dl russin
UGN 175 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA fikonen och låt dra i konjak ett par timmar.
Rör smör/margarin och socker mjukt med elvisp.
Vispa i äggen ett i taget .
BLANDA vaniljsocker, bakpulver, mjöl, hackade nötter
och russin och rör ner det i smeten .
Rör ner fikon och konjak .
HÄLL smeten i en smord och bröad form, 1 1/2 liter
och grädda i nedre delen av ugnen i 1 timme .
Täck med folie på slutet om kakan börjar bli mörk .
GOD - JUL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)