måndag 12 december 2022

JULENS GODA HAVREBRÖD MED DADLAR & HONUNG , 1 LIMPA

 

                       HEJSAN !


Det är enkelt att baka limpor.  Smaksätt dem med dadlar,

russin, choklad och nötter .

Dags att njuta av rejäla och goda mackor .


HÄR ÄR RECEPTET :

25 g jäst

3 dl kallt vatten

2 msk honung

2 msk rapsolja

1 tsk salt

2 1/2 dl fiberhavregryn

1 1/2 dl fint rågmjöl

5 1/2 dl vetemjöl eller special vetemjöl

1 dl dadlar , hackade


SÅ HÄR GÖR DU :

1) SMULA ner jästen i en bunke .

Häll i lite av vattnet och rör tills jästen lösts upp .

Tillsätt resten av vattnet samt honung, olja och salt .

Rör i havregryn och tillsätt sedan rågmjöl och vete-

mjöl .

Knåda i 4 minuter, tillsätt dadlarna och knåda ytterligare

4 - 6 minuter till en smidig deg .

2) LÄGG degen i en lätt oljad bunke , täck den med 

plastfolie och låt degen jäsa till dubbel storlek  i ca 1 timma.

3)  TA upp degen och knåda den någon minut på lätt mjölat 

bakbord .

Lägg den i en smord och mjölad bakform ca 1 1/2 liter.

Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter .

Sätt ugnen på 225 grader .

4) SNITTA brödet och ställ det i nedre delen av ugnen .

Sänk ugnsvärmen till 200 grader och grädda brödet i 50 min.

Låt det svalna på galler under bakduk för en mjuk och härlig 

skorpa .

Ett riktigt gott Jul-bröd !


GOD JUL och LYCKA TILL !