HEJSAN !
Det är enkelt att baka limpor. Smaksätt dem med dadlar,
russin, choklad och nötter .
Dags att njuta av rejäla och goda mackor .
HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst
3 dl kallt vatten
2 msk honung
2 msk rapsolja
1 tsk salt
2 1/2 dl fiberhavregryn
1 1/2 dl fint rågmjöl
5 1/2 dl vetemjöl eller special vetemjöl
1 dl dadlar , hackade
SÅ HÄR GÖR DU :
1) SMULA ner jästen i en bunke .
Häll i lite av vattnet och rör tills jästen lösts upp .
Tillsätt resten av vattnet samt honung, olja och salt .
Rör i havregryn och tillsätt sedan rågmjöl och vete-
mjöl .
Knåda i 4 minuter, tillsätt dadlarna och knåda ytterligare
4 - 6 minuter till en smidig deg .
2) LÄGG degen i en lätt oljad bunke , täck den med
plastfolie och låt degen jäsa till dubbel storlek i ca 1 timma.
3) TA upp degen och knåda den någon minut på lätt mjölat
bakbord .
Lägg den i en smord och mjölad bakform ca 1 1/2 liter.
Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter .
Sätt ugnen på 225 grader .
4) SNITTA brödet och ställ det i nedre delen av ugnen .
Sänk ugnsvärmen till 200 grader och grädda brödet i 50 min.
Låt det svalna på galler under bakduk för en mjuk och härlig
skorpa .
Ett riktigt gott Jul-bröd !
GOD JUL och LYCKA TILL !