tisdag 9 februari 2021

MIN, MAZARINKAKA MED BLÅBÄR, 16 BITAR.




                         
                                           HEJSAN !

Den  här är  riktigt,  mmm....!  Smaskens !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g  rumsvarmt smör /margarin
2  dl  florsocker
1  ägg
4 1/2  dl  vetemjöl

FYLLNING :
250  g  rumsvarmt  smör
500 g  grovt  riven  mandelmassa
2 ägg
2 ägg , endast  gulan 
3  msk  vetemjöl
500 g  frysta , tinade och  avrunna blåbär
1/2  msk  stött  kardemumma
TOPPING :
1  msk florsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA  smör och florsocker  vitt och pösigt .
Tillsätt  ägg och vetemjöl  och blanda till en  blank deg .
Om degen känns för kladdig ,  låt  den vila inslagen i 
plast i kylskåpet  ca 30  minuter .
Tryck ut degen i en pajform , 28 cm i diameter .
VISPA smör och mandelmassa med elvisp .
Tillsätt  ägg,  äggulor och  mjöl .
Vispa till en slät  massa och  fyll i  pajformen .
TÄCK  fyllningen med  blåbär  blandat  med  kardemumma.

GRÄDDA  mitt i ugnen på  180  grader  i 1 timme .

LÅT kakan svalna  och  pudra sedan med  florsocker .

LYCKA  TILL !


MITT GROVA BRÖD MED FILMJÖLK , 2 BRÖD .





                                                HEJSAN !

Det här saftiga  brödet  med  en  liten  sötma
bakar DU  utan jäst .  Jättegott  till  frukost .
Solrosfröna  ger  härlig smak och färgas  gröna
av  bikarbonaten .
Det  är alltså  varken  pumpafrön  eller  pistagenötter 
i brödet ,  vilket  betyder fritt  fram  även  för  nöt-
allergiker  !

HÄR ÄR RECEPTET :
2  dl  solrosfrön
2  dl  vetekross
5  dl  vetemjöl
5  dl  grahamsmjöl
1  dl  vetekli
1 1/2  msk  bikarbonat
1  msk  salt
1  liter  filmjölk
2  dl  mörk  sirap

SÅ  HÄR  GÖR  DU  :
SÄTT  UGNEN  PÅ  175  GRADER.
Klä  två  avlånga  formar  1 1/2 liter,  med  bakplåtspapper .
(Doppa pappret i ljummet vatten , lättare att handskas med )
BLANDA alla  ingredienser i en  stor  bunke .
Rör  i  filmjölk  och  sirap .
FÖRDELA  den  ganska  lösa  degen  i  formarna .
Baka  i  1 1/2  timme i  nedre  delen  av  ugnen .
LYFT  upp  bröden  ur  formarna ,  dra  bort  pappret  och
låt  sedan  bröden  svalna  på  galler  under  en ren handduk .
Låt  gärna  bröden ligga  till sig  under  något  dygn ,  inlindade
i brödhandduken ,  innan  DU  skär  upp  dem .

LYCKA  TILL !