torsdag 25 februari 2021

CASHEWGRÄDDE .





                               HEJSAN !

OM  DU  inte  testat  att  byta  ut  vispgrädde  
mot  cashew  - grädde  så  måste  Du  göra det !
Passar  perfekt  till  allt  från  äppelpaj  till  kladdkaka .
INTE dumt  alls ! mmm... !

HÄR ÄR RECEPTET :
2  dl  cashewnötter (ej rostade)
1 moget  päron ,  skalat  och skuret i bitar 
ca  2  msk vatten 
1  tsk  osötat  vaniljpulver

SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA cashewnötterna  (ej rostade)
till  ett  mjöl.
Tillsätt  övriga  ingredienser  och 
mixa  till  en  krämig  konsistens .

LYCKA  TILL !

SER UT SOM VISPGRÄDDE !

TIPS !





                   TIPS  !

FORSKARE  har  analyserat  näringsinnehållet i  1000  råvaror 
och  gjort  en  lista  på  de  100  nyttigaste  matvarorna  i  världen .
I toppen  på  listan  kommer  bland  annat   mandlar , vit fisk  som
plattfisk,  mangold  och  pumpafrön .
HÖGT  på  listan  kommer  också  oväntade  näringsbomber  som
rödbetsblast  och  maskrosblad .

             TACK !

Källa :  BBC

TIPS !

 


                      TIPS  !

FYLLDA  OLIVER .
Fyll  stora  urkärnade  oliver  med  en  färskost ,
med  vitlök  och  örter ,  t ex BOURSIN .
EN  burk  CERIGNOLA-oliver  a' 300 g .
Dragon  passar  väldigt  bra  till  oliverna 
Du  kan  också  klicka  osten  på  mini -
BRUSCHETTAN .

TACK !

MINA, JÄTTEGODA HAVREFORMAR MED CHOKLAD , 30 ST .





                                                      HEJSAN !
mmm... njut !
DU kan byta ut  strösockret,  i chokladsåsen  mot  rörsocker
eller  ljust  alternativt  mörkt  MUSCOVADOSOCKER

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g  smör/margarin
3   dl  havregryn
3  dl  strösocker
5  dl  vetemjöl
2  tsk  bakpulver
2  ägg
CHOKLADSÅS :
75 g  smör
1  msk  kakao
1 /2  dl  vispgrädde
1  dl  strösocker
1/2  msk vetemjöl

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  UGNEN  PÅ  200  GRADER.

CHOKLADSÅS :
BLANDA  smör , kakao,  grädde, socker
och  mjöl  i  en  kastrull  och  koka  upp  
under  omrörning.
Småkoka  tills  såsen  tjocknar .  LÅT svalna .
SMÄLT   smöret  i  en  kastrull .
Blanda  havregryn,  socker,  mjöl och  bakpulver
i  en  skål .  RÖR i  det  smälta  smöret   och  ägg .
KLICKA  ut  smeten  i  småbrödsformar  och 
GRÄDDA  mitt  i  ugnen,  ca  10  minuter .
Låt  svalna  i  15  minuter .
TRYCK  en  fördjupning  mitt  i  kakorna  och
häll  i  lite  chokladsås .

ALL  LYCKA  TILL !



UGNSROSTADE GRÖNSAKER, 4 PERS.





                                                      HEJSAN  !

Det  här  var  himla  gott  !  Tillaga  i  ugnen  225  grader i 25 min 
Rostade grönsaker är perfekt  tillbehör  till  kött,  fisk,  eller  stekt  
HALLOUMI .  Du  kan  göra  rätten  lite  matigare  genom  att
blanda  i  ost,  t ex  mozzarella  eller  fetaost .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 morötter
2  dl  majskorn
2  vitlöksklyftor
2  paprikor,  röd+ gul
1-2 färska rödlökar
1 squash
salt och  peppar, gärna 5 - PEPPER .
2  msk olivolja
1  kruka  basilika 

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  UGNEN PÅ 225 GRADER .
SKALA  och  skär  morötterna  i  bitar  och
lägg  i  smord  ugnsform  tillsammans  med 
majskorn,  hackad  vitlök,  paprikor  i  bitar ,
skalad  och  skivad  rödlök  och  squash 
skuren  i  bitar .
Salta  och  peppra .
RINGLA  över  olja  och  strö  över  hackad
basilika .
Tillaga  i  ugnen ,  ca  25  minuter .

SMAKLIG  MÅLTID  och  LYCKA  TILL !

HÄR ÄR RECEPTET :

MINA GODA MANDELBULLAR MED GLASYR , 20 ST.





                                               HEJSAN  !

JÄTTEGODA  BULLAR ....mmm   !

HÄR ÄR RECEPTET :
7 1/2  dl  vetemjöl
1/2  dl  strösocker
150  g  rumsvarmt  smör/margarin
25  g  jäst  för  söta  degar
3  dl  mjölk

FYLLNING :
100 g  mandelmassa
1/2  dl  sötmandel

PENSLING ,  1 ägg

GLASYR :
1 dl florsocker
2  tsk  citron, pressad  saft.

UGN : 225  GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG  vetemjöl, socker,  smör  och  smulad  jäst 
i  beredningsskålen  till  matberedaren ,  med
plastkniven  monterad .
Kör  det  till  en  smulig  massa .
Tillsätt  den  kalla  mjölken  och  arbeta  samman
till  en  deg .
KÖR  mandelmassa  och  mandel i  mixer  till  smulor .
TA  upp  degen på  mjölat  bakbord  och  kavla  ut  
den  till  en  rektangel .
Strö  fyllningen  över  degen .
Vik  in  långsidorna  mot  mitten ,  platta  till  och
kavla  lätt .
SKÄR  degen  i  två  centimeter  breda  remsor .
Skär  ett  snitt  i  varje  nästan  ända  upp i  fästet .
SNURRA  remsorna  åt  var  sitt  håll  och  forma
samman dem  till  en  knut .
Fäst  ändarna  undertill .
Lägg  bullarna  på  plåt  med  bakplåtspapper  och
låt  jäsa  1  timme  i  rumstemperatur  eller  i  kylskåp
över  natten .
PENSLA  bullarna  två  gånger  med  uppvispat  ägg,
då  blir  de  riktigt  blanka  .
GRÄDDA  dem  mitt  i  ugnen ,  ca  10  minuter.
Låt  bullarna  svalna  på  galler .
RÖR  IHOP  glasyren  och  glasera  bullarna  före  
serveringen .

LYCKA  TILL !