söndag 21 april 2013

KORV - OCH ÄPPELGRYTA. 4 PORT.

Bråttom,prova att göra denna!

2 äpplen
2 stora morötter
4 potatisar
1 purjolök
1 grönsaksbuljongtärning
2-3 dl vatten
400 g falukorv
1 dl finklippt persilja

Så här gör DU:
SKALA äpplen ,morötter  och potatis.
Skölj och ansa purjolöken.
Skär i bitar, även korven.
Koka upp vattnet med buljongtärningen.
Lägg ner allt och låt koka så länge att även
potatisen mjuknat.
Det brukar ta  ca 10 min.
Späd ev med mer vatten.
Strö på rikligt av persilja.
SERVERA med senap.
m....SÅ GOTT!

HALLONRUTOR med maräng. 30-35 st.

mmm....
3 dl strösocker
75 g smör
5 ägg-gulor
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 1/2 dl kall mjölk
3 msk kokande vatten
HALLONMARÄNG:
5 äggvitor
5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 dl hallon

Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 200 grader.
Rör socker och smör vitt å poröst.
Tillsätt ägg-gulorna och rör samman.
BLANDA de torra ingredienserna och
blanda ner dessa i äggsmeten varvat med
mjölk och vatten.
BRED ut smeten i en smord å bröad lång-
-panna, ca 30x40 cm eller använd ett smort
bakplåtspapper.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter.
Ta ut kakan och höj ugnsvärmen till 250 grader.
VISPA äggvitorna till hårt skum.
Rör ner socker och vaniljsocker.
Vänd försiktigt ner hallonen.
Bred ut hallonmarängen på kakan och grädda 5-7 min.
Marängen blir som en marängmassa.
Skär kakan i bitar.

FIKA? JA TACK!

ÄPPELRUTOR med kokostosca 30 rutor.

Ååå ...vad gott!
Låt er väl smaka!

150 g smör/margarin
5 ägg
5 dl strösocker
7 dl vetemjöl1 msk bakpulver
2 1/2 dl mjölk
5-6 äpplen(Aroma el Åkerö)
KOKOSTOSCA:
75 g smör/margarin
3 dl kokos
1 1/4 dl strösocker
1 1/2 msk vetemjöl
2 msk mjölk

Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 200 grader.
Smält matfettet och låt det svalna.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål.
Rör ner mjölblandningen ,matfettet och
mjölken i äggblandningen.
Rör så att det blir precis blandat.
Bred ut smeten i en långpanna med
bakplåtspapper, ca 30x40 cm.
KÄRNA ur och skär äpplena i tunna
skivor , skalet kan vara kvar.
Tryckner skivorna i jämna rader i smeten.
GRÄDDA kakan 15-20 minuter.
SMÄLT matfettet till toscasmeten.
Rör ner kokos,socker,vetemjöl och
mjölk ochlåt alltsammans få ett uppkok.
TA ut kakan , bred på kokostoscasmeten.
Grädda ytterligare 10 minuter.
Låt kakan svalna och skär den i 30 jämnstora rutor.

TIPS!
Vispa inte smeten efter att DU tillsatt mjöl
i en mjuk kaka , då kan den bli seg.

KLART! TREVLIG KAFFESTUND!

LÅNGPANNEBULLAR Med smörkräm och vanilj. 30 st ca.

Nu måste vi ta något smaskigt!

125 g smör
2 1/2 dl standard mjölk
50 g jäst
2 ägg (kan uteslutas)
1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
8 dl vetemjöl
FYLLNING:
3-4 dl vaniljkräm, t ex Marsan
SMÖRKRÄM:
100 g smör/margarin
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
PENSLING:
1 ägg (el en skvätt mjölk)
pärlsocker
mandelspån.
UGN:225 GRADER.

Så här gör Du:
SMÄLT smöret,tillsätt mjölken och
värm till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös
upp med lite av degspadet.
Blanda ner resten av degspadet ,äggen ,socker ,salt
och mjöl och arbeta ihop till en deg.
Tillsätt lite mer mjöl om det behövs.
Låt jäsa övertäckt 30-40 minuter.
DELA degen i två delar.
Klä en långpanna ,ca 30x40 cm ,med bakplåtspapper
och kavla ut den ena degen så att den precis täcker
bottnen på plåten.
Bred ut vaniljkrämen på plattan.
BLANDA ihop ingredienserna till smörkrämen.
Kavla ut den andra degen och bred på smörkrämen.
Rulla ihop till en rulle och dela i ca 30 lika stora bitar.
LÄGG bullarna på degplattann med vaniljsås ,med
snittytan upp.
Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
PENSLA bullarna med ett uppvispat ägg
och strö över pärlsocker och mandelspån.
GRÄDDA mitt i ugnen 15-20 minuter.

ALL LYCKA TILL!

LÖKKYCKLING 4 PORTIONER.

En lättlagad och härligt toftande
kyckling på lökbädd.   mmm.....

1 kyckling på dryga kilot
2 msk smör/margarin
1 msk kinesisk soja
1 tsk salt
1/2 tsk mald svartpeppar2 tsk stött rosmarin
4 stora lökar

SÄTT ugnen på 200 grader.
Dela kycklingen i fyra delar.
Smält smöret och blanda med
soja,salt,peppar och rosmarin.
Skala och skär löken i tunna skivor.
Bred ut löken i botten av en ugnssäker form.
Lägg på kycklingdelarna och pensla
med kryddblandningen.
Blanda det sista med lite hett vatten
och pensla på löken.
STÄLL in  formen tillsammans med
4 stora tvättade potatisar.
GRÄDDA i ca 45 minuter till dess
att kycklingen är helt genomstekt och
potatisen mjuk.

HOPPAS ATT DET SMAKAR!

LÖKPAJ MED ANSJOVIS. 4-6 PERS.

Det här var längesen ,men ack så gott!

PAJDEG:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
FYLLNING:
2 gula lökar
1 liten purjolök
2 msk smör/margarin
1 burk Ansjovisfileer a'ca 150 g
2 tsk tomatpure
2 ägg
2 dl kaffegrädde/mjölk
salt å peppar

Så här gör DU:
BLANDA samman ingredienserna
till pajdegen och låt den vila i
kylskåp ca 1/2 timme.
Värm ugnen till 200 grader.
HACKA lökarna och finstrimla
purjolöken.
Låt detta småsteka i smöret ca 5 min.
Dela ansjovisen i bitar och tillsätt dessa
samt tomatpuren.
Rör om och tag kastrullen från värmen.
TRYCK ut pajdegen i en stor pajform
och förgrädda pajskalet ca 10 min.
(eller portionsformar)
LÄGG lök-ansjovisblandningen i det
förgräddade pajskalet.
Vispa upp äggen lätt med grädden/mjölken,
salta och peppra lite och slå blandningen i formen.
Grädda  i ugnen 20-30 min. eller tills fyllningen
har stannat och pajen fått fin färg.
LYCKA TILL!

FAVORITPASTA MED GRÖNSAKER. 4-6 PORT. MARINERAD.

Smaka på denna DU !
Jättegott..mmm..!

400g innanlår,rostbiff el liknande
1/2 dl olja
1/2 dl kinesisk soja
1 krossad vitlöksklyfta
1/2 tsk mald svartpeppar
1 tsk smulad basilika
1/2 tsk curry
1 liten burk skivade champinjoner
i skivor  el motsvarande mängd
färsk svamp
GRÖNSAKER:
1 morot
1 palsternacka
1 röd paprika
1 dm gurka
1 dl frysta ärter
100 g brytbönor
4-6 port. pasta av önskad form

Så här gör DU:
STRIMLA köttet fint.
Blanda olja,soja,vitlök och kryddor.
Lägg ned köttet och låt det stå framme
i minst 10 minuter.
Det kan även stå i kylen över natten.
FÖRBERED svamp och de grönsaker Du valt.
Allt ska finstrimlas.
Undantag ärter och bönor.
Koka pastan enl anvisning på paketet.
Värm en stor stekpanna .
Lyft köttet ur marinaden och låt
det rinna av lite.Spara marinaden.
Lägg därefter ned svamp och grönsaker
i marinaden.
Bryn köttet i stekpannan.
Därefter är det svampens och grönsakernas tur.
LÅT köttet vara kvar i pannan.
Sänk värmen häll i överbliven marinad.
Låt puttra några minuter,men inte så länge
att grönsakerna förlorar sin spänst.
Lägg upp den nykokta ,rykande pastan på
serveringsfatet.
Slå på köttet och grönsaker med den sky
som finns kvar i pannan.

SMAKLIG MÅLTID!