HEJSAN !
Lika gärna som att baka bröd, tycker jag
att det är roligare att baka bullar ,
då kan ju barnen hjälpa till ?
Låt smakrika vört-bullar sätta tonen
för Julens måltider .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
1 flaska julmust (33 cl)
50 g smör/margarin
2 msk mörk sirap
2 msk honung
2 tsk mald ingefära
1 msk malda pomeransskal
1/2 tsk malda kryddnejlikor
2 tsk salt
1 dl russin
10 dl rågsikt
PENSLING : Vatten .
SÅ HÄR GÖR DU :
1) SMULA ner jästen i en bunke och
rör ut den med lite av julmusten .
2) SMÄLT smöret , häll i resten av
julmusten och slå blandningen över jästen.
Rör ner sirap och honung .
3) TILLSÄTT kryddor, salt, russin och
det mesta av rågsikten .
Arbeta degen kraftigt i maskin eller för hand
så att den blir blank och smidig .
Låt degen jäsa under bakduk i 60 minuter .
4) TA UPP DEGEN på mjölat bakbord och
dela den i 24 delar .
Rulla bitarna till släta bullar och lägg dem
på plåtar med bakplåtspapper .
Låt bröden jäsa under i 60 minuter.
SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER .
5) GRÄDDA bröden mitt i ugnen i ca 20 min.
Pensla bullarna med vatten direkt när de
kommit ut ur ugnen .
Låt dem svalna på galler .
LYCKA TILL och GOD JUL !