torsdag 1 november 2018
BAGAR - OLLES VALNÖTSBRÖD.
HEJSAN !
Från en kollega som också gillar att baka bröd ,
fick jag det här receptet . Det kommer från gamla
svenska mattraditioner .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
50 g smör / margarin
5 dl vatten
2 tsk salt
100 g hackade valnötter
350 g rågmjöl
400 - 500 g vetemjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen, smält smöret, häll i vattnet att bli fingervarmt.
Häll spadet över jästen och rör om .
Tillsätt salt, valnötter, rågmjöl och största delen av vetemjölet.
ARBETA degen smidig och ta upp den på bakbordet .
Dela den i 2 delar och forma 2 limpor, som läggs på smord
plåt eller på bakplåtspapper .
Snitta med vass kniv och låt brödet jäsa övertäckt till knappt
dubbel storlek 40 - 50 minuter .
GRÄDDA i 175 grader ca 40 minuter , pensla limporna med
kallt vatten när de kommer ut ur ugnen .
DETTA bröd kan DU med fördel baka till Advent och Julen .
LYCKA TILL !
ÖCKERÖKAKOR , 8 ST.
HEJSAN !
Från Öckerö i Göteborgs skärgård kommer detta recept ,
på de mjuka, lätta brödkakorna .
Kardemumma ger brödet dess speciella smak .
mmm...så himla goda !
Jag fick vara med och baka dessa underbara brödkakor,
hemma hos min goda vän Jill, i hennes kök .
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin
5 dl vatten
1 paket torrjäst
1/2 dl socker
1 tsk salt
1 dl vetekli
1/2 msk finstött kardemumma
ca 2 liter vetemjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret , häll på vattnet och värm till ca 45 grader.
Blanda torrjäst, socker, salt, mjöl, vetekli och kardemumma
och tillsätt smörvattnet .
Arbeta samman till en smidig deg .
Låt degen jäsa i ca 1 timme.
ARBETA sedan upp degen på bakbordet .
Dela den i 8 delar som vardera formas till en rund bulle och
kavlas ut till en 1/2 - centimeters tjock kaka .
NAGGA kakan på båda sidor och låt jäsa i ca 30 minuter.
GRÄDDA i 275 grader , ca 5 minuter.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)