torsdag 1 november 2018

BAGAR - OLLES VALNÖTSBRÖD.




                 HEJSAN !

Från en kollega som också gillar att baka bröd ,
fick jag det här receptet . Det kommer från gamla
svenska mattraditioner  .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
50 g smör / margarin
5 dl vatten
2 tsk salt
100 g hackade valnötter
350 g rågmjöl
400 - 500 g  vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen,  smält smöret,  häll i vattnet att  bli  fingervarmt.
Häll spadet över jästen och rör om .
Tillsätt  salt, valnötter, rågmjöl och största delen av vetemjölet.
ARBETA  degen smidig  och ta upp den på bakbordet .
Dela den i 2 delar  och forma 2 limpor,  som  läggs  på  smord
plåt eller på  bakplåtspapper .
Snitta  med  vass  kniv  och  låt  brödet  jäsa övertäckt  till knappt
dubbel storlek  40 - 50 minuter .
GRÄDDA  i 175 grader  ca 40 minuter ,  pensla  limporna med
kallt vatten när  de  kommer  ut  ur  ugnen .
DETTA bröd kan DU med fördel baka till Advent  och Julen .

LYCKA TILL !

ÖCKERÖKAKOR , 8 ST.



                             HEJSAN !

Från Öckerö i  Göteborgs skärgård  kommer  detta  recept ,
på  de  mjuka,  lätta brödkakorna .
Kardemumma  ger  brödet  dess  speciella  smak .
mmm...så himla goda !
Jag fick vara med och baka dessa underbara brödkakor,
hemma  hos min goda vän Jill, i hennes kök .
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin
5 dl vatten
1 paket torrjäst
1/2  dl socker
1 tsk salt
1 dl vetekli
1/2 msk    finstött kardemumma
ca 2 liter vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT  smöret ,  häll på vattnet och värm till ca 45 grader.
Blanda torrjäst, socker, salt, mjöl, vetekli  och kardemumma
och tillsätt smörvattnet .
Arbeta  samman till en smidig deg .
Låt  degen jäsa i ca 1 timme.
ARBETA  sedan upp degen  på bakbordet .
Dela den i 8 delar som vardera formas till en rund bulle  och
kavlas ut till en 1/2 - centimeters tjock kaka .
NAGGA  kakan på båda sidor  och låt jäsa i ca 30 minuter.
GRÄDDA  i  275  grader ,  ca  5 minuter.

LYCKA  TILL !