lördag 12 oktober 2019

MANGOLD i FORM , 4 PERS.



                  HEJSAN !

Huvudrätter  med  grönsaker  och  rotfrukter
blir  alltmer  vanliga  på  middagsborden .
Kanske  vill   Ni  smaka på den här !
Smält smör ska det vara till ...mmm!

HÄR ÄR RECEPTET :
3/4 kg  mangold
25 g smör/margarin
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
3 ägg
2 dl riven ost,  t ex  Greve'
salt
1 krm svartpeppar
1/2  krm riven muskot

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen  på  200  grader .

RIV  av  det  gröna  från  mangoldstjälkarna.
Skölj  allt  väl  i  kallt  vatten  och  låt  rinna  av .
KOKA  upp i  lättsaltat  vatten ( 1 tsk salt/5 dl vatten ).
Lägg i stjälkarna .  Koka ca 5 minuter .Lägg i det gröna
och  låt  koka  ytterligare  ca 3  minuter.
Låt mangolden  rinna  av  väl.
HACKA  stjälkar  och  blad  grovt.
SMÄLT fettet.  Rör  ner  mjölet,  späd  med  mjölken.
Koka 3 - 5 min.
TAG kastrullen från värmen .  Rör ner ägg, ost och
till sist mangold .
SMAKA av med salt, peppar och muskot .
Häll blandningen i en smord ugnssäker form .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen 35 - 40 min.
SERVERA  omedelbart med smält smör och gott bröd .
+  rester eller korv med smak .

LYCKA TILL !