måndag 3 december 2012

PÄRONTOSCA MED SAFFRAN 10-12BITAR.

Kanske en ny favorit på Julkaffebordet?

150 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 paket saffran =0,5 g
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 dl drickfärdig
apelsinjuice
3 päron
TOSCA:
100 g smör
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
3 msk mjölk
100 g flagad mandel
UGN:175 och 225 grader.

Så här gör DU:
RÖR smör och socker poröst.
Tillsätt äggen ett i taget under omrörning.
Blanda vetemjöl,vaniljsocker,saffran
och bakpulver.
Rör mjölblandning och apelsinjuice
till en jämn smet.
HÄLL smeten i en smord och bröad form
24 cm i diam.
Skala och kärna ur päronen,skär dem i tunna
skivor.
Tryck ner päronskivorna i smeten .
GRÄDDA kakan mitt i ugnen 40-45 min.
Känn efter med en sticka att kakan är
genomgräddad.
TOSCA:
BLANDA ingredienserna i en tjockbottnad kastrull.
Värm under omrörning och låt smeten få ett uppkok.
BRED ut toscasmeten över kakan.
Höj ugnstemperaturen och grädda kakan i övre delen
av ugnen ca 10 min. tills toscan fått fin färg.

LYCKA TILL!

MUMSIGA FIKONKNYTEN. 20 ST.

JULENS GODA VETEBRÖD.

150 gsmör
1 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1/2 dl strösocker
2 krm salt
1 ägg
9 dl vetemjöl
FYLLNING:
100 g mandelmassa
1 dl hackade Fikon
PENSLING:
Uppvispat ägg
GLASYR:
florsocker
vatten
UGN: 225 grader.

Så här gör DU:
SMÄLT  smöret, tillsätt mjölken och
låt degspadet bli fingervarmt.
Smula jästen i en bunke och rör ut den
med degspadet.
Tillsätt socker,salt,ägg och nästan allt
mjöl.
Arbeta samman till en smidig deg och
låt den jäsa övertäckt i bunken ca 30 min.
TA upp degen på mjölat bakbord och
arbeta den lätt.
Kavla ut degen till en rektange,45x36 cm ,
och skär i mindre rutor 9x9 cm.
FYLLNING:
RIV eller hacka mandelmassan så att den
blir finfördelad.
Hacka fikonen grovt.
Lägg en matskedsstor klick mandelmassa
och lite fikon i mitten av varje fyrkant.
Vik upp de fyra hörnen och knip samman.
LÄGG knytena i pappersformar och ställ
dessa på en plåt .
Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter.
PENSLING & GLASYR:
Pensla knytena med uppvispat ägg och
grädda dem sedan i mitten av ugnen 10-15 min.
Rör samman florsocker och vatten till en
trögflytande glasyr och ringla över.
Vänta med att glasera om bullarna ska frysas.

Hoppas att DU gillar Fikon
LYCKA TILL!