lördag 2 september 2017
ROTSAKSFRÄS MED KORV. 4 PORT.
HEJSAN !
Varför inte passa på att göra något gott
av den mjälla vitkålen, som dessutom är
himla bra i pris just nu.
HÄR ÄR ETT RECEPT :
400 g falukorv,
ca 200 g kålrot,
ca 1 liter strimlad vitkål,
1 purjolök,
salt, å peppar,
1 krm mejram.
GARNERING :
Persilja,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och riv kålroten.
Strimla vitkålen.
Ansa och strimla purjolöken.
FRÄS kålrot, purjolök och vitkål
i lite matfett i en stekpanna.
Strö över salt och kryddor.
Sänk värmen.
DRA skinnet av korven och skär
den i skivor.
Lägg skivorna över fräset.
Låt allt koka på svag värme
under lock ca 15 minuter.
GARNERA med persilja, 1 persilje-blad
på varje korvskiva.
Potatismos eller bakad potatis smakar
gott till .
SMAKLIG MÅLTID !
LYCKA TILL !
CALVADOSSTEKTA ÄPPLEN MED VANILJGLASS 4 PORT.
HEJSAN !
IBLAND är det enklaste det godaste -
som den här desserten.
Har man inte calvados hemma går det
utmärkt att välja en annan spritsort,
exempelvis mörk rom.
HÄR ÄR RECEPTET:
2 stora äpplen, t ex Gravensteiner,
1 msk smör,
1 tsk malen kanel,
2 tsk strösocker,
2 msk calvados,
1/2 paket vaniljglass (1/2 liter)
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ, kärna ur och klyfta äpplena tunt.
Om Du gör detta i förväg- lägg äpplena i
kallt vatten och stek på vid servering.
STEK äpplena i smöret, tillsätt kanel och
socker.
TILLSÄTT calvados när äpplena börjar mjukna,
hetta upp snabbt så att alkoholen kokar bort.
SERVERA äpplena med en skopa glass .
LYCKA TILL !
RÖDBETSBRÖD MED TIMJAN .
HEJSAN !
Det här blir 1 bröd, ca 15 skivor.
Ett både saftigt och vitaminrikt bröd.
HÄR ÄR RECEPTET :
2 små rödbetor, (150 g)
25 g jäst,
3 dl vatten,
7 dl vetemjöl,
1 dl grahamsmjöl,
+ extra till formen,
2 tsk salt,
smör till formen,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och riv rödbetorna .
Rör ut jästen i kallt vatten .
Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen
med en slev 5 minuter .
SMÖRJ och mjöla en avlång brödform (ca 1,5 liter).
HÄLL i degen och låt jäsa 1 1/2 timme
under bakduk .
SÄTT ugnen på 250 grader.
Sätt in brödet längst ner i ugnen ,
SÄNK till 200 grader och grädda 1 timma.
Låt svalna något och stjälp upp.
Röda händer efter att ha skalat rödbetorna ?
Gnugga dem rena med citron !
LYCKA TILL !
PÄRONSOPPA MED VANILJKRÄM OCH BISCOTTI 4 PORT.
HEJSAN !
Milt och gott att sörpla till dessert
med goda små tillbehör.
mmm....längesen och jättegott !
HÄR ÄR RECEPTET :
8 dl vatten,
1/2 vaniljstång,
1/2 citron,
1 kanelstång,
1 dl rörsocker/strösocker,
4 päron,
TILL SERVERING :
1/2 burk vanilj-kesella, (250 g)
4 biscotti ,(t ex med saffran)
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp vatten, vaniljstång, citron,
kanelstång och socker.
SKALA och tärna päronen smått.
Tillsätt dem till lagen och koka ca 5 min.
LÅT soppan kallna.
SERVERA med vaniljkesella och biscotti.
LYCKA TILL !
Soppan kan Du göra ett par dagar innan
och ställa i kylen .
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)