lördag 9 maj 2020

NU SKA VI BAKA ! .. SÖTSYRLIG....12 BITAR.



                            HEJSAN !

SÖTSYRLIG KRUSBÄRSKAKA .

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3 - 4 dl krusbär
100 g vit choklad

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT matfett i en kastrull och
låt det svalna något .
Vispa ägg och strösocker pösigt .
Blanda ner det smälta matfettet
och mjölet i äggblandningen .
BRED ut smeten i en smord och
bröad sockerkaka form som
rymmer 1 1/2 liter.
OM krusbären är stora - dela dem en gång.
Hacka chokladen grovt .
Lägg krusbär och choklad över kakan .
GRÄDDA kakan i nedre delen av ugnen,
i 175 grader ca 60 minuter .
Täck med aluminiumfolie om kakan
riskerar att få för mycket färg .
LÅT kakan vila några minuter i sin form ,
vänd upp den på ett sockrat fat .

LYCKA TILL !

TIPS !



TIPS !
                      HEJSAN !

Baka sockerkaka till många ?
Innehåller smeten 2 ägg
- tredubbla receptet ,
Innehåller det 3 ägg
- dubbla ingrediensmängderna,
det brukar bli lagom till en
30 x 40 cm  långpanna .
TACK !

LYCKA TILL !


NU SKA VI BAKA, - NATTJÄSTA YOGHURTBITAR, 16 - 20 ST.



                  HEJSAN !

Både yoghurt och filmjölk gör brödet saftigare .
Gör arbetet på kvällen och få doftande,
nygräddat bröd till frukost .

HÄR ÄR RECEPTET :
1/4 paket jäst (ca 12 g)
1 1/2 tsk salt
1 msk olivolja
1 dl yoghurt eller filmjölk
3 dl vatten, 37 grader
2 dl DINKEL-mjöl av fullkorn
ca 5 dl vetemjöl special

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA ner jäst, salt, olivolja och
yoghurt i en rymlig bunke.
Häll i vattnet och rör tills jästen löst
sig.  Tillsätt allt mjöl och rör i någon
minut.  Ställ svalt över natten.
SÄTT ugnen på 250 grader.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord .
Skär ut bitar och lägg på plåt med
bakplåtspapper .
GRÄDDA  mitt i ugnen 7 - 12 minuter .
Spreja in lite vatten i botten på ugnen
precis när de ställts in, så får de lite
skjuts att lyfta .
Låt svalna på galler innan de serveras ljumma.

LYCKA TILL !