tisdag 28 augusti 2018
HOUMMUS - KIKÄRTSRÖRA
HEJSAN !
På den här satsen blir det 5 dl, - himla gott på mackan med lite blad och grönsaker.
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl kokta kikärter ( 2 dl okokta )
1 vitlöksklyfta
1 1/2 dl tahini
1 dl pressad citron
mineralsalt, spiskummin
SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA kokta kikärter med skivad vitlök och tahini .
Kör till en slät pure' .
Späd med pressad citron och smaka av med salt och
spiskummin.
Om Du kokar kikärterna själv , läs på paketet .
LYCKA TILL !
RÅRÖRD SYLT.
HEJSAN !
Visst håller Du väl med om att det blir en verkligt fin arom
på rårörd sylt. Men den måste frysas för att hålla sig .
Med lite frys - pulver får den lagom tjock konsistens .
Gott blir det med RÅRÖRD KLARBÄRSSYLT -
KÖRSBÄRSSYLT.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 liter urkärnade körsbär , t ex klarbär eller brun-bär,
1 1/2 dl socker,
2 msk CERTO FRYSPULVER.
SÅ HÄR GÖR DU :
Blanda socker och frys-pulver och rör ner det i
de urkärnade bären.
Rör tills sockret har smält .
Häll upp i frysförpackningar och djupfrys.
ATT BLANDA BÄR till rårörd sylt blir också gott.
Till exempel :
jordgubbar + rabarber,
jordgubbar + krusbär,
röda vinbär + krusbär.
Om sylten rinner, prova med pektin som finns på apotek.
LYCKA TILL !
NYPONSOPPA . 2 PORT.
HEJSAN !
Så var det dags för nyponsoppa .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 dl nyponmos
3 1/2 dl vatten
2 - 3 msk socker
1/2 msk potatismjöl.
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp vattnet och blanda ner moset. Tillsätt socker efter smak.
Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten och rör ner det i en fin stråle.
Ge soppan ett uppkok.
SERVERAS avsvalnad eller kall med skorpor till .
Glass eller vispad grädde är himla gott i .
Du kan köpa torkade nyponskal i varuhandeln .(läs på paketet)
LYCKA TILL !
NYPONMOS, (fryses)
HEJSAN !
Nypon brukar det finnas gott om . Det är både lättplockat och
roligt att ta hand om något så vitaminrikt .
Enklast är att göra mos, som sedan kan ge många goda soppor
under vintern .
När Håkan var liten grabb, var vi ute och plockade nypon till
nyponsoppa som han älskade.
HÄR ÄR RECEPTET :
2 liter nypon (ca 1 kg)
3 - 5 dl vatten
socker efter smak
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ och snoppa nyponen . Dela dem och ta ur kärnorna
med en tesked om de är stora. Ta den mindre vattenmängden
om de ska passeras i matberednings-maskin.
KOKA dem tills de är mjuka, 30-60 minuter .
Passera dem och blanda med socker efter smak.
Man kan utesluta sockret . LÅT kallna och förpacka i engångs-
förpackning :1 1/2 dl för 2 personer.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)