tisdag 28 augusti 2018

HOUMMUS - KIKÄRTSRÖRA



             HEJSAN !

På den här satsen blir det 5 dl, -  himla gott på mackan med lite blad och grönsaker.

HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl  kokta kikärter ( 2 dl okokta )
1 vitlöksklyfta
1 1/2 dl tahini
1 dl pressad citron
mineralsalt, spiskummin

SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA  kokta kikärter med skivad vitlök och tahini .
Kör till en slät pure' .
Späd med pressad citron  och smaka av med salt och
spiskummin.
Om Du kokar kikärterna själv , läs på paketet .

LYCKA TILL !



 

RÅRÖRD SYLT.




                  HEJSAN !

Visst  håller Du väl med om att  det blir en verkligt fin arom
på rårörd sylt.  Men den måste frysas för att hålla sig .
Med lite frys - pulver får den lagom  tjock konsistens .
Gott blir det med RÅRÖRD KLARBÄRSSYLT -
KÖRSBÄRSSYLT.

HÄR ÄR RECEPTET :
1 liter urkärnade körsbär , t ex klarbär eller brun-bär,
1 1/2  dl socker,
2 msk CERTO FRYSPULVER.

SÅ HÄR GÖR DU :
Blanda socker och frys-pulver och rör ner det i
de urkärnade bären.
Rör tills  sockret har smält .
Häll  upp i frysförpackningar och djupfrys.
ATT BLANDA BÄR  till rårörd sylt blir också gott.
Till exempel :
jordgubbar + rabarber,
jordgubbar + krusbär,
röda vinbär + krusbär.
Om sylten rinner, prova med pektin som finns på apotek.

LYCKA TILL !

NYPONSOPPA . 2 PORT.



          HEJSAN !

Så var det dags för nyponsoppa .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 dl nyponmos
3 1/2 dl  vatten
2 - 3 msk  socker
1/2  msk potatismjöl.

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp vattnet och blanda ner moset.  Tillsätt socker efter smak.
Rör ut potatismjölet i lite  kallt vatten  och rör ner det i en fin stråle.
Ge soppan ett uppkok.
SERVERAS  avsvalnad eller kall med skorpor till .
Glass eller vispad grädde  är himla gott i .

Du kan köpa torkade nyponskal i varuhandeln .(läs på paketet)
LYCKA TILL !


NYPONMOS, (fryses)




                  HEJSAN !

Nypon brukar det finnas gott om .   Det är både lättplockat och
roligt att ta hand om  något så  vitaminrikt .
Enklast är att göra mos, som sedan kan ge många goda soppor
under vintern .
När Håkan var liten grabb, var vi ute och plockade nypon till
nyponsoppa som han älskade.

HÄR ÄR RECEPTET :
2 liter nypon (ca 1 kg)
3 - 5 dl vatten
socker efter smak
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ  och  snoppa  nyponen .  Dela dem och ta ur kärnorna
med en tesked om de är stora.  Ta den mindre vattenmängden
om de ska passeras i matberednings-maskin.
KOKA dem tills de är mjuka, 30-60 minuter .
Passera  dem  och  blanda  med  socker efter smak.
Man kan utesluta sockret .  LÅT kallna och förpacka i engångs-
förpackning :1 1/2 dl  för 2 personer.

LYCKA TILL !