fredag 15 mars 2013

ENGELSK SNABB-MACKA 1 PERSON.

Det här gick undan!!

ÖPPNA en burk bönor i tomatsås.
Fördela bönorna på fyra rundskurna
brödskivor.
Strö över rikligt med finriven
smakrik ost .
GRATINERA  gyllengul och bubblande
het i 250 graders varm ugn.

Kanske som natt-macka ?
Gott var det iallafall!

POTATIS -OCH KASSLERGRATÄNG. 4 PORT.

Denna är käck, en allt-i-ett-rätt som
kan lagas i förväg och sedan värmas.
Servera med en grönsallad till.

8-10 medelstora potatisar
ca 3/4 kg
2 gula lökar
300g benfri kassler
2 dl lagrad riven ost
1/2 tsk salt
1-2 krm svartpeppar
1 tsk timjan
3 dl vispgrädde

Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 225 grader.
Skala och skiva potatisen.
Skala och hacka löken.
Skär kasslern i strimlor.
VARVA potatis,lök,kassler
och ost med salt och kryddor
i en ugnssäker form.
Det ska vara potatis och ost överst.
Häll på grädden.
GRÄDDA långt ner i ugnen tills
potatisen blivit mjuk och ytan
fått fin färg,ca 45 minuter.

SERVERA med den sallad Du gillar.
SMAKLIG MÅLTID!

SOCKERFRIA KARDEMUMMABULLAR. 16 ST.

När Du ändå är igång prova dessa också!

25 g jäst
50 g smält smör/margarin
2 dl mjölk
1 dl Hermesetas strösötmedel
5-7 dl vetemjöl
FYLLNING:
1 ägg + ca 1/2 tsk flytande
Hermesetas sötningsmedel
2 tsk kardemumma
PENSLING:
resten av ägget från fyllningen
2-3 msk hackad mandel

Så här gör DU:
LÖS upp jästen i degvätskan av
smält smör och mjölk som värms
till 37 grader.
Rör i sötningsmedel och så mycket
mjöl att det blir en blank och smidig deg.
Låt den jäsa i 30 minuter till dubbel storlek.
KAVLA ut degen till en platta som är ungefär
lika stor som en vanlig ugnsplåt.
Pensla hela ytan med ägg som vispas ihop
med lite flytande sötningsmedel.
Strö på kardemumma.
RULLA ihop som en rulltårta och skär i 16 bitar.
Lägg bitarna med snittytan uppåt på plåt.
Jäs igen 30-40 minuter.
PENSLA  med resten av ägget och strä på
hackad mandel.
GRÄDDA bullarna 6-10 minuter i 225 grader.

mmm,
TREVLIG FIKASTUND!

SYSTER ELSAS CITRONPAJ . 6-8 BITAR.

Denna får Du inte missa, så himla god!

TILL  FORMEN:
1 1/2 dl vetemjöl
1 nypa salt
50 g smör
1 msk vatten
TILL KRÄMEN :
2 dl strösocker
saft och skal av 1 citron
2 msk potatismjöl
50 g smör
3 ägg-gulor
1 1/2-2 dl kokande vatten
MARÄNG:
3 äggvitor
3 msk strösocker

Så här gör DU:
HACKA  ihop bottendegen av
mjöl,salt, fett och vatten.
Kavla ut degen tunt och klä en
form ca 27 cm i diameter.
Nagga och grädda den, 
till lätt färg,ca 5 min  i 200-225
grader.
LAGA  till krämen.
Vispa i en kastrull ihop socker,
saft och skal av citronen,
potatismjöl,smör och gulor.
Späd med vatten,börja med
1 1/2 dl och sjud på svag värme
till en simmig och härligt gul
citronkräm.
Späd ev med mera vatten,om
den blir för fast.
BRED krämen över det gräddade
pajskalet i formen .
Vispa vitorna hårt och blanda i sockret.
Bred smeten över citronkrämen.
SÄTT in i ugnen igen och låt
marängen få lite färg.

Syster Elsas citronpaj kan serveras
ljummen eller kall och gärna med en
klick vispad grädde .

Syster Elsa - en riktig ängel på sjukhuset!