onsdag 3 april 2019

HEMBAKTA KUVERTBRÖD CA 30 ST.



                  HEJSAN !

Att baka egna kuvertbröd kan löna sig
vid större tillställningar .
Garneringen,  kan Du välja mellan
vallmofrön, sesamfrön, solrosfrön, mjöl.
Så himla bra att göra i god tid före och
frysa dem.
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
25 g smör / margarin
1/2 liter vatten, 37 grader
1 ägg
2 tsk salt
ca 1,6 liter vitt lantbrödsmjöl
PENSLING & GARNERING:
Uppvispat ägg, vallmofrön, sesamfrön,
solrosfrön och mjöl.
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en deg-skål på 3-4 liter .
Lägg i bitar av matfettet, häll över vattnet
och rör ut jästen i vätskan .
TILLSÄTT ägg, salt och 1 1/2 liter av mjölet
(spara 1 dl till utbakningen).
Arbeta degen kraftigt, låt den sedan jäsa
till dubbel storlek ca 30 minuter.
KNÅDA degen smidig, dela den i 30 delar ,
som formas till runda eller ovala bullar .
LÄGG dem på bakpappersklädd plåt,
klipp eller skåra dem och låt dem jäsa ca 30 min.
PENSLA med uppvispat ägg, strö över mjöl och
någon av frösorterna.
GRÄDDA bullarna i 225 grader mitt i ugnen
ca 10 minuter .Låt dem kallna på galler under
bakduk !


MIN CITRONKAKA MED MÖRDEG.




                        HEJSAN !

Citronkakan är jättegod både som efterrätt
med vispad grädde
eller vaniljsås och som kaffekaka.

HÄR ÄR RECEPTET :
MÖRDEG :
100 g smör/margarin
1/2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl - BERTE QVARN
2 äggulor                                  
FYLLNING :
2 dl mjölk
1 msk vetemjöl
2 msk socker
2 äggulor
1/2 dl hackad, skållad mandel
rivet skal av 1 citron
2 äggvitor

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  matfett, socker och mjöl till en deg,
som får vila kallt en stund.
KLÄD en pajform, ca 25 cm i diameter, gärna
med löstagbar botten, med degen.
Koka upp mjölken.  Vispa ner mjölet och låt koka
på svag värme  4 minuter.
TA kastrullen från plattan och blanda ner socker,
äggulor, mandel och citronskal .
VISPA äggvitorna till hårt skum  och vänd försiktigt
ner dem i fyllningen .
Häll massan i pajskalet och grädda på nedersta falsen
i 175 grader ca 30 minuter.
Låt kakan svalna . Sikta florsocker över.

LYCKA TILL !


MINA MÖRKA MUSTIGA - LÄTTBAKADE RÅGLIMPOR, 2 ST.



                          HEJSAN !

Å.. det här var längesen jag bakade ,
men nu är jag igång igen !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl vatten
3/4 dl mörk sirap (brödsirap)
1 tsk salt
1 msk okryddad soja
1/2 - 1 tsk krossad kummin
5 dl grovt rågmjöl
ca 8 dl rågsikt
UGN : 175 GRADER

SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM vatten och sirap till ca 37 grader.
Rör ut den smulade jästen i degspadet.
Tillsätt salt, soja och kummin.
ARBETA in det mesta av mjölet och arbeta
degen väl.  Låt den jäsa i bunken i 30 min .
TA upp degen  på mjölat och knåda den.
Dela i 2 delar som formas till avlånga limpor
och läggs på bakpappersklädd plåt
eller i smorda avlånga formar ca 1 1/2 liter.
Jäs limporna ca 30 minuter.
GRÄDDA limporna nederst i ugnen i ca 60 min.
Låt de kallna på galler insvepta i bakdukar.
Limporna går bra att frysa .
Himla goda ,  med smör och ost !
LYCKA TILL !

MIKROKLADDKAKA , 8 BITAR




                        HEJSAN !
Enklaste kladdkakan !
Den här har jag tidigare lagt in,
men den är så god att det är dags
att bjuda den igen .

HÄR ÄR RECEPTET :
125 g matfett
2 ägg
2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl - BERTE QVARN
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT matfettet.  Vispa ägg och socker vitt
och pösigt. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker.
VÄND ner matfettet i smeten och sikta ner mjöl-
blandningen .  Blanda till en smet och häll den i
en smord form, 23 cm i diameter.
KÖR i mikron på full effekt(750 W) i ca 5 min,
lite olika beroende på ugnens effekt.
GARNERA med frukt eller bär och servera med
vispad grädde.
Tid: 10 minuter.

LYCKA TILL !