HEJSAN !
En klassisk semla fylld med krämig mandelmassa
och vispad grädde .
RIKTIGT SMARRIGA !
Gör bara så många semlor som Ni är,
resten bullar serverar DU som goda bullar
till te eller kaffe .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl fingervarm mjölk
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk kardemummakärnor
stötta i mortel
150 g rumsvarmt smör / margarin
14 - 15 dl vetemjöl
PENSLING : 1 Uppvispat ägg
FYLLNING :
Ca 400 g mandelmassa
3-4 msk mjölk
6-7 dl vispgrädde
GARNERING, florsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en bunke .
Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp .
TILLSÄTT ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör
och vetemjöl, lite i taget .
Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt
i några minuter .
Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timma .
DELA degen i ca 25 bitar .
Rulla dem till bollar och lägg dem på plåtar med bakplåts-
papper . Platta till dem lite lätt . LÅT dem jäsa under bakduk
i ca 30 minuter . SÄTT UGNEN PÅ 250 GRADER .
PENSLA bullarna med uppvispat ägg .
Grädda bullarna mitt i ugnen i 8 - 11 minuter.
Låt dem svalna på ett galler .
MONTERING :
SKÄR av ett lock på varje bulle - (så många som Ni är, resten sparar Du)
Gröp ur lite inkråm ur bullarna .
Blanda ihop mandelmassan med mjölken till en kladdig massa .
Lägg en klick i varje bulle .
VISPA grädden fluffig och klicka ut eller spritsa den på bullarna .
Sätt på locken . PUDRA över florsocker .
KLART !
LYCKA TILL !