söndag 7 februari 2021

KLASSISKA SEMLOR , CA 25 ST





                                     




                                            HEJSAN  !

En  klassisk  semla  fylld  med  krämig  mandelmassa
och  vispad  grädde .
RIKTIGT  SMARRIGA !

Gör  bara  så många  semlor  som  Ni  är,
resten  bullar  serverar  DU   som   goda  bullar
till  te  eller  kaffe .

HÄR ÄR RECEPTET :
50  g  jäst 
5 dl fingervarm mjölk
2  ägg 
1 1/2  dl  strösocker
1 krm  salt
1  tsk  kardemummakärnor
stötta  i  mortel
150  g  rumsvarmt  smör / margarin
14 - 15 dl  vetemjöl

PENSLING : 1 Uppvispat ägg

FYLLNING :
Ca  400 g  mandelmassa
3-4 msk  mjölk
6-7 dl vispgrädde

GARNERING,  florsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  ner jästen i en bunke .
Tillsätt  mjölken  och  rör  om  tills  jästen lösts  upp .
TILLSÄTT  ägg, strösocker,  salt,  kardemumma, smör
och  vetemjöl,  lite  i  taget .
Rör  ihop  allt  till  en  smidig  deg  och  knåda  den  kraftigt
i  några  minuter .
Låt  degen  jäsa  under  bakduk  i  ca  1  timma .
DELA  degen  i  ca  25  bitar .
Rulla  dem  till  bollar  och  lägg  dem  på  plåtar  med bakplåts-
papper .  Platta  till dem  lite  lätt . LÅT dem jäsa under bakduk 
i ca 30 minuter .  SÄTT UGNEN PÅ 250  GRADER .
PENSLA  bullarna  med  uppvispat  ägg .
Grädda  bullarna  mitt i  ugnen i  8 - 11 minuter.  
Låt  dem  svalna  på  ett  galler .

MONTERING :
SKÄR  av  ett  lock  på  varje  bulle - (så många som Ni är, resten sparar Du)
Gröp  ur  lite  inkråm  ur  bullarna .
Blanda  ihop  mandelmassan  med  mjölken  till en  kladdig  massa .
Lägg  en  klick  i  varje  bulle .
VISPA  grädden  fluffig  och  klicka  ut  eller  spritsa  den på  bullarna .
Sätt  på  locken .   PUDRA  över  florsocker .
KLART !

LYCKA  TILL !








FALUKORV I UGNEN , 4 PERS.




                                       HEJSAN  !

Här  åt  vi  alla  av  hjärtans  lust  !     -Så  himla  gott !
Varsågoda !

HÄR ÄR RECEPTET :
800 g  falukorv
3 - 5 msk  senap
1 rött  äpple
2 dl riven Västerbotten ost
250 g  cocktailtomater
eller  mini-plommontomater
3  msk  grovt  hackad  basilika
POTATISMOS :
1 kg  potatis
2 1/2  dl mjölk 
25 g  smör/margarin
1 tsk salt 
1 krm vitpeppar
1/2 dl riven parmesanost
GARNERING :  Basilika 

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  UGNEN PÅ 175 GRADER .
SKÄR skåror i korven  utan  att  skära  igenom  korven  helt .                                              
Lägg  korven  i  en  smord  ugnsform .
KLICKA  lite senap i varje skåra .
Kärna ur  och  skär  äpplena  i  tunna  skivor eller klyftor och
stick  ner  i  skårorna .  STRÖ  ost  över  korven .
DELA  tomaterna .  Om Du  använder  miniplommontomater
ska  Du  dela  dem  på  längden .
Lägg  tomaterna  i  formen  och  strö  basilikan  över  tomaterna .
TILLAGA  strax  under  mitten  i  ugnen tills  korven  är  genom-
stekt,  ca  30  minuter .
POTATISMOS :
SKALA  och  skär  potatisen i skivor  och  koka  den  mjuk  i  lätt-
saltat  vatten,  10 - 12  minuter .
Häll av  vattnet  och  stöt  potatisen med  en  potatisstöt .
VÄRM  mjölk och  smör  och  tillsätt  till  potatisen .
Vispa  moset  med  en   elvisp .
Smaka  av  med  salt  och  peppar .
Tillsätt  parmesanost ,  lite  i  taget ,  tills  moset  har  lagom
konsistens  och  smakar  bra .  Smaka av  med  salt å peppar .
VID SERVERING :  Kokt  Broccoli, och  rårivna morötter + 1/2 rivet äpple .
Garnera  med  basilika .

SMAKLIG  MÅLTID !

LYCKA  TILL !