söndag 12 april 2015

KANELÄPPLEN MED MARÄNG .

Hej !

Nu kom jag på ,  att det här
ska vi ha till efterrätt idag.

4 syrliga äpplen
1 dl vatten
1/2 dl vatten
1 kanelstång
3 äggvitor
1/2 dl socker
flagad mandel

Så här gör DU:
KOKA upp vatten , socker och kanelstång .
Skala och klyfta äpplena och koka dem
lätt i lagen .
Lägg blandningen i en ugnsfast form .
VISPA  äggvitorna till skum .
Tillsätt sockret  och vispa  till HÅRT skum.
Lägg  smeten över äpplena .
Strö över mandelflarn .

GRÄDDA i 175 GRADER  CA 10 MIN.
eller tills marängen fått färg .

mmm... så himla gott !

LYCKA TILL !

GYLLENE BULLAR 24 ST.

Hej !

Här är ett annat recept på  BRÖD - BULLAR .
Med rivna MORÖTTER och  HAVREKLI .

50g jäst
5 dl mjölk
5 dl fint rivna morötter
2 msk olja
2 tsk salt
3 dl Havrekli
10 - 12 dl vetemjöl

Så här gör DU:

SMULA  jästen i en bunke .
Värm mjölken till 37 grader .
Häll over mjölken och rör tills
jästen löser sig .
Tillsätt övriga ingredienser .
ARBETA  ihop till en smidig deg .
Låt  jäsa under  bakduk ca 30 min.
SÄTT  ugnen på 225 grader .
Knåda degen på mjölat bakbord .
FORMA  till 24 bullar .
Låt  jäsa 20 - 30 min. på plåt .
GRÄDDA  10 - 15 min.
Låt svalna  på galler under bakduk .

Jättegoda ,  gula och saftiga  av morötterna .

LYCKA  TILL !

SNABBA SLARVBULLAR 12 - 15 ST .

Hej !
Bröd som inte behöver knådas - låter
inte det bra !

50 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
2 1/2  dl havregryn
ca 9 dl  vetemjöl

Så här gör DU:
SMULA  jästen i en bunke .
Häll på fingervarmt vatten och
rör tills jästen löser sig .
ARBETA in salt ,  havregryn och mjöl .
Degen ska vara ganska lös .
Arbeta degen länge och låt den jäsa
minst en timme .
SÄTT  ugnen på 200 grader .
LÄGG upp degen på mjölat bakbord
UTAN ATT KNÅDA  .
Skär  " BULLSTORA"  bitar och lägg
över direkt  på  bakpappersklädd  plåt .
LÅT  jäsa 20  minuter .
GRÄDDA i  10 MINUTER .

Bullarna är goda att äta även utan matfett !

LYCKA TILL!

VRIDNA DINKELBAGUETTER 8 ST.

Hej!
I dag var det så kallt ute , så jag bestämde mig för att
baka dessa bröd ,  när jag kom hem igen .

Så vi sätter väl igång !!

50 g jäst
1 msk honung
3 tsk salt
1 liter vatten
2 dl mjölk
1 liter FULLKORNSDINKEL
1liter DINKELSIKT
8 dl vetemjöl

Så här gör Du :
RÖR ut jästen i honungen .
Tillsätt  salt och fingervarm degvätska .
Rör ner DINKELMJÖLET lite i sänder och
fortsätt med vetemjölet .
Arbeta ihop den lösa degen .
Strö över lite vetemjöl .
Täck med en bakduk och låt jäsa i ca 1 1/2 timme.
TIPPA ut degen på mjölat bakbord , platta till den
(knåda inte ) och strö över lite vetemjöl .
Skär till långa baguetter .
VRID dem till spiraler och lägg på en plåt .
Sätt in i ugnen och häll samtidigt ut 1/2 dl vatten
i bottnen av ugnen .
GRÄDDA  i   250 GRADER i ca 12 minuter
eller tills Baguetterna fått fin färg .
LÅT svalna under bakduk för att bevara  den
knapriga brödskorpan .

LYCKA TILL !