fredag 15 juli 2011

JORDGUBBAR I CHOKLAD .

Om det finns mindre onyttigt godis
så får nog de här godbitarna räknas dit.

Det här behöver DU:
2 liter fina jordgubbar
250 g blockchoklad

Så här gör DU:
Bären som ska användas
måste vara RENA och HELT TORRA.
Fästet får gärna sitta kvar.

Smält blockchokladen i en
torr tjockbottnad kastrull
på LÄGSTA värmen.
När chokladen är rinnande
doppas bären, ett i sänder
i chokladen så att de får
en liten topp av choklad.
Lägg dem på FOLIE att stelna.

Är bären blöta blir chokladen
fort grynig,
likadant om kastrullen är
blöt eller fuktig.

Festligt att bjuda på.
ALL LYCKA TILL!
mmm...goott!

ÄPPELSKUM. 4 PERSONER.

Har DU provat detta.

När DU kokat äpplemos
kan DU passa på att bjuda
familjen på den här goda
och snabblagade efterrätten.

4 dl fint äpplemos
1/2- 1 msk pressad
citron
2 äggvitor
1 dl strösocker
finrivet skal av 1 citron

Så här gör DU:
Blanda äpplemoset med den
pressade citronsaften och
klicka sedan ca 1/2 dl
vardera i 4 portionsglas.

Vispa vitorna HÅRT och vänd
försiktigt ner sockret och
resten av äpplemoset.
Slå ÄGGVITESKUMMET i glasen
och toppa med rivet citronskal.

mmmm... så himla gott!

ALL LYCKA TILL!

RÅRÖRD JORDGUBBSSAFT.

Varför inte passa på att
göra JORDGUBBSSAFT
nu när det ännu finns
sådana kvar.

3 liter jordgubbar
1 liter vatten
30 g citronsyra
6 dl (ca 500g)
socker per liter
avrunnen saft
ev 1 krm NATRIUMBENSOAT
per liter FÄRDIG SAFT

Så här gör DU:
Rensa och mosa bären,
t ex med en potatisstöt.
Häll på vatten och citron-
syra.
Rör om, så att citronsyran
löser sig.
Täck över väl och låt det
stå svalt ett dygn.
Rör om då o då.

Sila saften och mät upp den.
Tillsätt sockret och rör tills
det är löst.
Skumma saften.
Tillsätt ev bensoat utrört i
lite av saften.
Fyll rena KALLA flaskor ända
upp med saften och förvara
dem kallt och mörkt.

Nygjord rårörd saft har en
mycket fin bärsmak.

Men hållbarheten är kortare
än för kokt saft.
Råsaft kan frysas.
Tillsätter man Natriumbensoat
blir också hållbarheten längre.

Härligt, att ta fram en flaska
Jordgubbssaft från frysen
mitt i vintern.

LYCKA TILL!

FRYSTA PLOMMON.

Heej,så nu är det dags igen att
lägga in lite nya recept.

Har DU mycket plommon i Din
trädgård?
Isåfall kan DU frysa in dem.

Det här behöver DU:
SOCKERLAG:
1 liter vatten
5 dl socker
2 krm ASKORBINSYRA
plommon

Så här gör DU:
Koka sockerlagen av vatten,
socker och askorbinsyra.
Kyl lagen.

Lägg plommonen i en sil
och doppa dem i kokande
vatten tills skalet
skrynklar sig.
Dra av skalet och lägg dem
genast i lagen i frysaskar.

Sätt på lock och frys
plommonen genast.

Urkärnade,oskalade plommon
kan också användas till kräm,
soppa eller paj i vinter.

LYCKA TILL!