lördag 8 januari 2022

JORDGUBBSRULLTÅRTA , CA - 12 SKIVOR .

 


                                                    HEJSAN  !

Den här rulltårtan har jag som efterrätt , den är söt , men ändå inte så väldigt söt !


DET HÄR BEHÖVER DU :

3 stora ägg 

1 dl strösocker (drygt)

1 dl vetemjöl (drygt)

15 g Maizena  = 1 msk

2 tsk  apelsinsaft 

rivet skal av 1 obesprutad apelsin

FYLLNING :

500 g jordgubbar

1 dl kesella 

1 msk akacia  honung 


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÖLJ och snoppa jordgubbarna .  Skiva dem .

VISPA ägg och socker i ca 10 minuter i en skål .

Sikta ner mjöl och Maizena och blanda försiktigt .

RÖR ner apelsinsaft och rivet apelsinskal  och

häll smeten i en form  (22 x 33 cm ) klädd med

bakplåtspapper .

GRÄDDA  i 210 grader varm ugn .

Gräddningstid :8 - 10 minuter .

STJÄLP upp kakan på bakplåtspapper med lite 

strösocker och lägg bakplåtspapper över .

RULLA DIREKT ihop rulltårtan så att den formas .

Rör jordgubbarna med kesella och honung.

Rulla ut kakan igen och bred på fyllningen i ett

tunt lager .  RULLA åter ihop  och låt rulltårtan 

kallna ett par timmar .

SERVERA i skivor , med en klick vispgrädde .


LYCKA TILL !




RÅGBULLAR , - 16 STYCKEN .

 


                                                 HEJSAN !

Att knåda en bröddeg och baka  är en fantastisk  process 

som är både lugnande och avkopplande.

Ett hembakat bröd förser Din kropp med massor av 

nyttiga kolhydrater som gör att Du känner Dig mätt länge .


DET HÄR BEHÖVER DU :

50 g jäst 

3 dl ljummet vatten

2 msk olivolja

1/2 tsk salt

2 msk honung

200 g rågmjöl  - ljust 

250 g vetemjöl

lite vatten eller olja att pensla med .

SÅ HÄR GÖR DU :

RÖR ut jästen i ljummet vatten.

Tillsätt olja, salt, honung och rågmjöl .

Tillsätt först hälften av vetemjölet och 

därefter lite i taget .

KNÅDA  degen med ungefär 200 tag så 

att den blir slät och blank .

Dela degen i 16 lika stora bitar och forma 

dem till avlånga bullar eller platta fyrkantiga kakor.

LÄGG en bakduk över bullarna och låt dem 

jäsa på plåten i 30 minuter .

Pensla med vatten eller olja och pricka bullarna

med en gaffel .

GRÄDDA i 200 grader varm ugn . Gräddningstid  15 min.

Passar bra att frysa !


LYCKA TILL !