lördag 30 juni 2018

TIPS ! ....



             HEJSAN !
SPENATSALLAD
HÄR  ÄR  RECEPTET :

SPENATSALLAD  MED  ROSTAD  MANDEL!
Rosta  mandel  i  torr  panna (eller köp färdig-rostad)
och  blanda  med  spenat .
En  nötig  olivolja  blir  god  dressing.

TREVLIG  SOMMAR !

TIPS ! ...



                      HEJSAN !

Här  kommer  ett  litet  Tips !

MINDRE  FÄRS MER FRÄS !
Mixa  lök,  morot  och  palsternacka,
fräs  med  köttfärsen  och  koka  sen
som  Du  brukar .
Godare  än  vanligt .

TREVLIG  SOMMAR !


SOMMARTÅRTA , 8 PERS.



             HEJSAN !

En  lite  lättare  variant  på  tårta ,   men  väl  värd  att  prova ! Gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
6  äggvitor  ,
2  dl  socker ,
½  krm  salt ,
2  tsk  maizena ,
1  tsk  matlagningsättika ,
3 - 4  kiwier ,
2  burkar  kesella ,
1  liter  jordgubbar ,
1  lime ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
VISPA  äggvitorna  och  salt  i  en  helt  ren,
torr  bunke  till  ett  styvt  skum .
Strö  försiktigt  ner  sockret  lite  i  taget  och
rör  om  försiktigt .
TILLSÄTT  maizena  och  ättika  och  vispa
långsamt  ytterligare  en  stund .
Bred  ut  smeten  som  en  rundel , ca  25  cm
i  diameter  på  bakpappersklädd  plåt .
Tårtbotten  ska  vara  ganska  hög ,  4 - 5 cm.
GRÄDDA  i  ugn  175  grader  i  ca  15  min,
sänk   till  100 grader  och  låt  stå  i  10  min
till .  Den  ska  inte  bli  för  hård  eller  seg,
lite  mer  åt  kokosbollskonsistens .
LÅT  svalna  ordentligt  lägg  över  på  upp -
läggningsfat.  SKIVA  kiwi  i  tunna  skivor
och  täck  hela  ytan  med  ett  lager .
Bred  ett  lager  kesella  ovanpå  och  dekorera
med  jordgubbarna .
Riv  lime-fnas  och  strö  över .
SERVERA  genast .

TREVLIG  SOMMAR !


KASSLER MED STUVAD POTATIS , 2 PORT.



                     HEJSAN !

Nu  har  jag  gjort  för  2  port ,  men  ingredienserna
kan  enkelt  dubbleras .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
400 g  potatis ,
1  msk  smör  eller  margarin ,
1  dl  mjölk ,
1/2  dl  matlagningsgrädde ,
1  msk  senap ,
salt å peppar ,
2  msk  hackad  persilja
1  morot ,
1  msk  olja ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  och tärna  potatisen .
Fräs  den  i  en  kastrull  med  smör  eller  margarin
utan  att  den  får  färg .
SPÄD  med  mjölk  och  grädde, koka  på  svag
värme  tills  den  är  mjuk .  Rör  om  då  och  då .
SMAKA  av  med  senap,  salt å peppar .
Strö  över  persilja .
Skala  och  skär  moroten  i  stavar.  Låt  koka  ett
par  minuter .
SKIVA  kasslern  stek  den  i  en  stekpanna  med
1  msk  olja .
SERVERA  den  stuvade  potatisen  med
morotsstavarna   och  lite  hackad persilja
över  potatisen .

TREVLIG  SOMMAR !