tisdag 20 november 2012

POTATISKRINGLOR CA 30 ST.

Åååå,dom här är jättegoda  INGET SOCKER I
Prova att göra dem DU också.

100g smör
1 1/2 dl finriven,kall
kokt potatis
3 finrivna bittermandlar
eller motsvarande mängd
mandelarom.
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 175 grader.
Rör matfettet smidigt.
RIV ner den kalla potatisen i matfettet.
Tillsätt därefter finriven bittermandel.
vetemjöl och bakpulver.
Arbeta snabbt samman till en slät deg.
RULLA ut degen och skär upp den i
mindre bitar.
Rulla sedan ut degbitarna till tunna
längder,ca 15cm långa och forma
till kringlor.
TRYCK  varsamt ovansidan på kringlorna
i pärlsocker och lägg dem på bakpappers-
klädd plåt.
GRÄDDA kakorna i mitten av ugnen
ca 12 minuter.

LYCKA TILL!

CHOKLADSNITT 60 ST.

De här kakorna brukar gå hem hos Herrarna.

5 dl vetemjöl
2 dlsocker
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 stort ägg
200 g smör
PENSLING:
1 uppvispat ägg
pärlsocker

Så här gör DU:
Sätt ugnen på 175 grader.
BLANDA mjöl ,socker,kakao
och vanilj i en skål,eller direkt
på bakbordet.
TILLSÄTT ägget och rumsvarmt
matfett.
ARBETA degen smidig.
Rulla ut till 5 längder,lika
långa som plåten.
Platta till dem lite.
Pensla och strö på pärlsocker.
GRÄDDA i 10-12 min.
Skär längderna i bitar
lite på snedden när de
fortfarande är varma.

Lägg kakorna i fina kakburkar
och spara till Första Advent
eller  Jul.
LYCKA TILL!

RÅGKAKOR 40 ST.

De här kakorna gör jag aldrig annars, bara vid Jul.

3 dl rågsikt
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g smör

Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 175 grader.
BLANDA alla ingredienser
på bakbordet eller i en matberedare
till en smidig deg.
KAVLA ut degen tunt.
Ta ut runda kakor med mått,
gör ett litet hål i kanten,med
en äppelpip och nagga kakorna
med en gaffel.
GRÄDDA i 8-10 minuter.

Jag tycker att de är underbart goda,
prova DU också.

LYCKA TILL!

STEKT FÄRSK SILL 4 PERS.



1 kg färsk sill (små)
PANERING och STEKNING:
1 1/2 dl ströbröd
2-3 tsk salt
1 tsk peppar
1 ägg
smör till stekning

Så här gör DU:
RENSA och skölj den färska sillen
torka sedan av den.
BLANDA ströbröd,salt och peppar
i en tallrik.
Vispa ägget i en separat skål.
DOPPA sillen i ägget och vänd
den sedan i ströbrödsblandningen.
Bryn smöret och stek sillarna
vackert gyllenbruna på båda sidor.
HA gärna potatismos till å en klick
lingonsylt.
mmm.... så himla gott!

LYCKA TILL!