onsdag 23 april 2008

Knapriga Klikex . högt fiberinnehåll. ca 50st.

200 g smör
4 dl havrekli
3,5 dl vetemjöl
1 dl kallt vatten
0,5 tsk örtsalt
1 tsk bakpulver

Gör så här:
Lägg alla torra ingredienser i en stor bunke
och skiva ner smöret.
Arbeta ihop degen med fingrarna
och slå på vattnet.
Ställ den färdiga degen kallt i en timme.
Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord
och nagga den med en gaffel.
Tag ut runda kex med mått
eller sporra ut fyrkanter.
Lägg dem på smorda plåtar.
Grädda i 200 grader ca 8 minuter.
Låt kexen kallna på galler utan bakduk
och förvara dem sedan torrt i burk med lock.

mycket goda kex.

Fruktglass 4 pers.

2 dl frysta hallon
2 dl frysta blåbär
1,5 banan i bitar frusna
1 dl päronsaft eller annan juice.

Mixa de frysta bären tills de går sönder
Fortsätt mixa ner bananbitarna ,
späd med juicen och servera glassen direkt.
Garnera med hackad mandel.

jättegott.

Cashewmousse . 4 pers.

2 dl krossade cashewnötter
2 dl vatten
1 tsk honung

Mixa nötterna torra ,späd med vatten
till önskad konsistens,
söta med lite honung.

Att ha istället för smör.
jättegott.
och som tillbehör till andra rätter.

Rotsakspytt. 1person.

1 bit kålrot 50g
1 morot 100g
1 liten palsternacka 50g
1 liten gul lök 25 g eller 5 cm purjolök
2 tsk olivolja 10 g
1 tsk vegetarisk buljong 5 g
1 msk klippt persilja 2 g
1 dl vatten.

Gör så här:
Skala,ansa och skär rotsakerna i små bitar.
Låt dem bryna lätt i oljan, späd med vattnet
och smaksätt med buljongen
Låt koka tills rotsakerna blivit
nätt och jämt mjuka.
Strö över persilja.

Tillbehör:
1skiva rågbröd 40 g
1 tsk matfett 5 g
1 skiva ost( 30+) 15 g
2 paprikaringar 25 g
1 dl kokta kikärter 75 g
1 tomat 50 g.

Nu är det klart .Smaklig måltid.

Fisk 4port.

Vita fiskfileer 400g
Vitt vin 1dl
salt o peppar

Tina fiskfileerna
salta o peppra lätt
Lägg fileerna i en traktörpanna
Häll på vinet låt KOKA SAKTA i8-10 min

Ha citronsås till:1burk creme fraiche 34 %
1tärning fiskbuljong
skalet av 1citron
2 kläm på citronen
koka upp .

Nu var det klart.

ha goda grönsaker till som Du gillar.