söndag 16 december 2018

PEPPARNÖTTER , 30 ST. utan socker)



                         HEJSAN !

Smaka  på  de  här - vi gillar dom !
Vad tycker DU ?

HÄR ÄR RECEPTET :
100  g  margarin /smör
3/4  dl  CANDERELL- strö, - sötningsmedel
1 ägg
2 1/2  dl  vetemjöl
1 1/2  tsk  bakpulver
1 tsk  mald  kanel
1  tsk  malda  nejlikor
1  tsk  mald  ingefära
1  tsk  mald  kardemumma
GARNERING :
ca  15  skållade  mandlar
UGN : 175 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR  fettet  och  CANDERELL- strö  vitt  och  pösigt .
TILLSÄTT  ägget  och  rör  om  väl .
TILLSÄTT  mjöl  blandat  med  bakpulver  och  kryddor.
Arbeta  ihop  degen.  Låt  degen  ligga  kallt  minst  en timme.
RULLA  ut  degen  till  små  bollar  och  tryck  ner  1/2 skållad
mandel  i  varje  kaka .
GRÄDDA kakorna  i  175  grader,  ca  14  minuter.
Kakorna  går  bra  att  frysa .

GOD-JUL och  LYCKA  TILL !


KRYDD-KAKA , utan socker )




                        HEJSAN !

En  kaka  som  verkligen  smakar  Jul !

Mandel  och  kryddor  sätter  smak  -  baka  utan  socker
är  en  enkel  sak .
Denna  kaka  pryder  gärna  Jul- bordet !
HÄR ÄR RECEPTET :
50  g  margarin/smör
2 ägg
1  dl  CANDERELL- strö - sötningsmedel
2 1/2  dl  vetemjöl,  BERTE QVARN
2  tsk  bakpulver
1  tsk  mald  ingefära
1  tsk  mald  kardemumma
1  tsk  malda  kryddnejlikor
1  tsk  kanel
1 1/2  dl  mjölk
UGN :  175  GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT  fettet  och  låt  det  svalna .
VISPA  ägg  och  CANDERELL- strö  riktigt  vitt  och  pösigt .
BLANDA  mjölet  med  bakpulver  och  kryddor .  Rör  ner
mjöl -blandningen  i  äggsmeten   omväxlande  med  smält fett
och  mjölk .
HÄLL  smeten  i  en  smord  och  bröad  form .
Grädda  kakan  i  mitten  av  ugnen  ca  40  minuter .
Kakan  går  bra  att  frysa .

GOD - JUL
och
LYCKA TILL !

TOMTEMORS APRIKOSBULLAR , 36 ST .




                           HEJSAN !

mmm.... !
Porösa  vetebullar  fyllda  med  aprikosmos,  smaskens !
Dessa  bullar  bakar vi  bara  till  Julen .
HÄR ÄR RECEPTET :
50  g  jäst
5  dl  mjölk  eller
2 1/2  dl  vatten och  2 1/2 dl  mjölk
1 ägg
150 - 200  g smör /margarin
1/2 tsk salt
2  dl  socker
ca  2  liter  vetemjöl
FYLLNING :
2  barnmatsburkar   aprikos- PURE'
UGN :  250  GRADER
PENSLING :
smält  margarin/ smör  och  strösocker

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  jästen  i  en  degbunke .
Smält  fettet,  häll  på  mjölken  och  värm  till  37  grader.
Rör  ut  jästen  med  mjölkblandningen.
BLANDA  salt,  socker,  ägg  och  det  mesta  av  mjölet.
Arbeta  degen  blank  och  smidig.  Låt  den  jäsa  30  min.
TA  UPP  degen  på  mjölat  bakbord  och  knåda  den  väl.
Dela  den  i  36  delar.  Kavla  ut  varje  deg-bit  till  en  rund
platta.  LÄGG  en  klick  aprikos- PURE'  i  mitten  och  vik
ihop  plattan  till  ett  knyte  som  formas  till  en  rund  bulle.
Lägg  bullarna  på  bakpappersklädda  plåtar eller  smorda  att
jäsa ytterligare  ca  30  minuter .
GRÄDDA  bullarna  ca  8  minuter  i  mitten  av  ugnen .
Lägg  dem  på  galler  under  bakduk  att  kallna .
PENSLA  dem  med  smält  margarin /smör  och  rulla  dem
i  lite  strösocker .
Bullarna  går  bra  att  frysa  före  glaseringen .

GOD - JUL !
och
LYCKA TILL !