onsdag 30 augusti 2017
RÅGSIKTSKAKOR 4 ST.
HEJSAN !
Kryddiga sikte-kakor är en gammal klassiker
bland svenska matbröd .
Goda att ha med på utflykten eller som
matsäcksmackor . Jättegoda !
HÄR ÄR RECEPTET :
14 dl rågsikt,
1 tsk salt,
½ dl sirap,
25 g margarin/smör,
1 msk anis+ fänkål,
1 paket jäst,
5 dl mjölk eller vatten,
+ 40 grader,
SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL det mesta av mjölet i matberedarens skål,
tillsätt salt, sirap och matfett i kuber.
Stöt kryddorna i mortel och häll i, smula över jästen.
STARTA maskinen så att ingredienserna blandas något
innan mjölken hälls i.
KÖR till en deg och tillsätt så mycket mjöl att det blir
en fast, smidig deg.
Låt jäsa under lock .
TAG upp degen på bakbord och dela den i 4 delar.
Forma till runda släta bullar .
Kavla ut runda kakor något större än en assiett .
LÄGG kakorna på plåt och låt dem jäsa under duk
medan ugnen värms till 225 grader .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 15 minuter .
Pensla eventuellt efteråt med lite vatten.
LYCKA TILL !
MOAS FRESTELSE 4 PERS.
HEJSAN !
Än en gång lägger jag in MOAS FRESTELSE,
som är så underbart god att ni inte får missa.
HÄR ÄR RECEPTET :
5- 6 potatisar,
1- 2 purjolökar,
4 hg blandfärs,
3 dl kaffegrädde,
2 msk smör/margarin,
2 tsk salt,
1 tsk curry,
½ tsk vitpeppar,
½ tsk krossad rosmarin,
SÅ HÄR GÖR DU:
STRIMLA potatisen grovt och skölj strimlorna väl.
STEK potatisen lätt.
Blanda i den skurna purjolöken och bryn den lätt.
SMÖRJ en ugnseldfast form och lägg i ett lager
potatis och purjolök.
KRYDDA färsen och lägg ett lager ovanpå potatis-
purjolöken i formen .
TÄCK med ett lager potatis- purjolök och låt rätten
först brynas i 200- 225 graders ugn.
SPÄD med grädden och låt stå ytterligare ca 40-45
minuter .
SERVERA med en sallad .
Du ångrar dig inte, om Du gör denna till familjen,
jag vågar säga att alla gillar den !
Rätten är mycket poppis !
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)