tisdag 22 september 2015

LAMMFÄRSGRATÄNG 4 PERSONER

HEJSAN! Jättegott - eller ? Här är receptet: 3 ÄGG, 1/2 DL OLIVOLJA, 1/2 TSK PAPRIKAPULVER, 4-5 SKIVOR LJUST LANTBRÖD, 400 G LAMFÄRS, 2 VITLÖKSKLYFTOR, SALT, PEPPAR, 10 CM PURJOLÖK, 1/2 DL HACKAD BASILIKA, 2 MSK TOMATPURE', 1 DL OLIVER UTAN KÄRNA, 150 G FETAOST, GARNERING: 2-3 TOMATER, 2 MSK HACKAD BASILIKA. SÅ HÄR GÖR DU: SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER. VISPA samman ägg, olivolja, paprikapulver och lägg i brödet, låt stå och suga upp vätskan. LÄGG brödet i en ugnsform. BRYN LAMMFÄRSEN, pressa i vitlöksklyftorna, salta och peppra. SKIVA purjolöken och rör i den tillsammans med basilika och TOMATPURE'. LÄGG färsen i formen. STRÖ över hackade oliver och fetaost. STÄLL in i ugnen ca 15 minuter. LÄGG tärnad tomat och basilika runt kanten. HOPPAS ATT DET SMAKAR!

MATJESGRATÄNG . 4 PERSONER.

HEJSAN! DET är alltid käckt att ha några burkar MATJESILL hemma. Enkelt och fort gör DU detta recept. 1 BURK MATJESILL. 500 G KOKT POTATIS. 4 KOKTA ÄGG. 3 ÄGG. 2 DL CRE'ME FRAICHE. 2 DL MATLAGNINGSGRÄDDE. 1/2 DL HACKAD GRÄSLÖK. 2 DL RIVEN PRÄSTOST. SÅ HÄR GÖR DU: SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER. TÄRNA MATJESILLEN, tärna potatisen, och skala och tärna äggen. LÄGG alltsammans i en smord ugnsform. VISPA SAMMAN ägg, CREME fraiche, och grädde. TILLSÄTT gräslök och slå blandningen i formen. STRÖ över riven ost och gratinera ca 20 minuter, tills gratängen fått fin färg. SMAKLIG MÅLTID!

FISK UNDER MANDELTÄCKE 4 PERSONER.

HEJSAN! Det här åt vi häromdagen, riktigt gott! 600 g TORSKFILE' eller annan vit fisk. MARINAD: 1/2 tsk salt,1/2 dl olivolja, 1 krm spiskummin, 2 tsk SAMBAL OELEK, rivet skal och saft av 1 lime, 1 msk finhackad persilja, 1 krm malen koriander. SERVERING: 1dl flagad mandel, 6 salladslökar, 120 g färsk spenat, olivolja till stekning salt å peppar, 1 lime, kokt potatis. SÅ HÄR GÖR DU: SÄTT ugnen på 175 grader. Blanda ingredienserna till marinaden i en bunke. Lägg i fisken. Vänd den ordentligt så att marinaden täcker överallt. Låt marinera i ca 30 minuter i rumstemperatur. ROSTA mandeln, gyllenbrun i torr stekpanna. SKÄR Salladslöken tunt. Stek den och spenaten mjuk i olivolja. Krydda med salt och peppar. LÄGG FISKEN, med marinaden i en eldfast form och ställ in i ugnen ca 15 min. Lägg på spenatfräset och tillaga ytterligare 5 minuter i ugnen. TA UT FISKEN, och garnera med mandel och limeklyftor. SERVERA, MED KOKT POTATIS. LYCKA TILL!