söndag 19 april 2020

RÅGFLINGEGRÖT, 1 PORT.




                                HEJSAN !

Råg-flingor har lite annan stuns än havregryn
Du får tugga rejält,
Så har jag med aprikoser, rostade solrosfrön
& mjölk eller sojamjölk .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 dl råg-flingor
3 dl vatten
1 krm salt
1/2 dl rostade solrosfrön
1/2 dl skivade aprikoser
mjölk eller sojamjölk

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  råg-flingor , vatten och salt i en kastrull
och koka upp .
Låt småputtra i 4-5 minuter, rör om då och då .
Lägg upp i en tallrik och strö solrosfrön och
skivade aprikoser över .
SERVERA  med  vanlig mjölk eller sojamjölk .

Att dricka till :
Örtte,  vanligt te, kaffe med mjölk eller sojamjölk,
ett litet glas morotsjuice, apelsin-eller GRAPE- juice.

SMAKLIG MÅLTID !

CHOKLADKAKA MED BÄR OCH VANILJSKUM....10 BITAR.



                      HEJSAN !

Nyttig choklad-godis,  mmm... Himla gott
och läskande .

RÅSOCKER  eller MUSCOVADOSOCKER
ger en lite fylligare smak än vanligt socker.

HÄR ÄR RECEPTET :
1 ägg
1 dl strösocker
rivet skal av 1 citron
25 g smält smör/margarin
1/2 dl mellanmjölk
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kakao
GARNERING :
200 g jordgubbar
400 g hallon
VANILJ-SKUM :
1/2 vaniljstång
2 1/2 dl standardmjölk
1 msk strösocker

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Smörj och mjöla eller bröa en kakform
med löstagbar kant , ca 20 cm i diameter.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt .
TILLSÄTT  citronskal , smör och mjölk .
Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker
och kakao .  Rör ner i smeten .
GRÄDDA  nederst i ugnen i 10 - 15 min.
Låt kakan svalna .
FÖRDELA hackade och lätt mosade bär
på kakan .
Ställ kakan kallt .
Halvera vaniljstången på längden och skrapa
ur fröna .
LÄGG vaniljstång, frön, mjölk och socker i
en kastrull .
Sjud på svag värme i 5 minuter .
Ta upp vaniljstången .
MIXA såsen till ett skum .
Servera till kakan .

LYCKA  TILL !




PESTOMUFFINS, 10 STORA.




                 
                                   HEJSAN !

Maffiga och saftiga muffins bakade med keso som mättar bra .
mmm....!

HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl vetemjöl
3 1/2 dl grahamsmjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 ägg
2 1/2 dl vatten
1 dl olivolja
1 1/2 dl filmjölk
100 g keso
1 finhackad rödlök
3 - 4 msk pesto
3 msk hampa frön

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen på 175 grader .
Blanda de torra ingredienserna .
VISPA  äggen till ett skum .
Blanda i vatten, olivolja och filmjölk .
Blanda ner i mjölet .
RÖR ner keso, rödlök och pesto .
KLICKA ner smeten i en smord
muffinsplåt .
Toppa med hampa frön .
GRÄDDA i mitten av ugnen ca 25 min.
Låt svalna på ett galler .

LYCKA TILL !