måndag 25 mars 2024

MAJVIS , GODA TEKAKOR , 25 ST ,

 


                        HEJSAN  !


MIN GODA VÄN MAJVI  ,   bakar dessa jättegoda tekakor , 

med både jäst och bakpulver i degen - det gör hennes tebröd 

mycket lätta och luftiga .

KRÄM FRAICHE , ger en mild och god syra åt bröden . mm..!


HÄR ÄR RECEPTET :
3 + 2  dl mjölk

1 dl linfrö

1 1/2 dl vanliga havregryn

50 g jäst

2 dl Kräm  Fraiche 

1 tsk salt

3 msk ljus sirap

1 tsk bakpulver

10 dl vetemjöl

UGN :225 GRADER .


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  KOKA  en gröt av 3 dl mjölk, linfrö och havregryn .

Låt gröten svalna .

2,  VÄRM 2 dl mjölk till fingervärme . Smula jästen 

och häll lite mjölken över, rör tills jästen är löst .

Tillsätt resten av mjölken, gröten , kräm fraiche, salt,

sirap, bakpulver och nästan allt mjöl .

Spara lite till utbakningen .  Arbeta ihop degen .

3,  LÅT degen jäsa övertäckt ca 40 minuter .

Kavla ut till en ca 2 1/2 cm tjock kaka .

Ta ut runda kakor med mått eller ett glas (ca 8 cm i diameter).

Lägg rundlarna på bakplåtspappersklädd plåt .

Nagga och låt jäsa 15 minuter .

4,  GRÄDDA mitt i ugnen ca 10 minuter.

Låt svalna på galler .

Bröden går bra att frysa .


LYCKA TILL !